Overclocking

• Креатор на темата Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Јес дека за ОССТ треба 1 сат време, а за Prime95 треба 5-6 сати, ама Prime95 е поефективен. Од 100% до 100% оптеретеност има разлика, а Prime95 подобро го оптеретува процесорот.:smir:
Што треба да значи ова болдираното? И дали ќе може вака да направам. Да правам почетен оверклок тест со OCCT, па ако издржи таму да го пуштам после и во Prime да видам дали и таму ќе биде све ок. Ако е - топ.

Иначе тие бројките за волтажа во ОССТ може малце повеќе да ми ги објасниш? Еве SS од тие бројки, па ме интересира кое би било добро време за покачување на волтажата од биос, пошто планирам да правам оверклок прво на 3300 мхз, па после 3600 итн, дур не стигнам до 4.0 или 4.2.

И дали ќе треба да чепкам нешто и со меморијата?

Што треба да значи ова болдираното?

Па сега и да го оптеретиш процесорот со prime95, и да оптеретиш со ОССТ, во Task Manager ќе покажува 100% оптеретеност. Како и да е, ако оптеретиш со prime95, процесорот ќе биди повеќе оптеретен отколку да користиш ОССТ, иако и со двете програми во Task Manager ќе покажува 100% оптеретеност.

И дали ќе може вака да направам. Да правам почетен оверклок тест со OCCT, па ако издржи таму да го пуштам после и во Prime да видам дали и таму ќе биде све ок. Ако е - топ.

Ми се има случено ОССТ да не покажи грешки и по 2 часа тест, ама рrime95 да покажи грешки за некоја минута. Затоа прво пробај со рrime95, после со ОССТ.

Ме интересира кое би било добро време за покачување на волтажата од биос, пошто планирам да правам оверклок прво на 3300 мхз, па после 3600 итн, дур не стигнам до 4.0 или 4.2.

Па ако почни да се рестартира или да мрзни системот, тогаш почнувај да креваш, и тоа за 1 или 2 рецки.

И дали ќе треба да чепкам нешто и со меморијата?

Е прво кажи за колку мегахерци е обележана меморијата на дифолт волтажа.

@old_School_mk

Ако сакаш да дојдеш до тие 4 - 4,2GHz ќе ти треба доста добро ладење на процесорот бидејќи како што гледам со фабрички сетинзи температурата на јадрата е над 50 степени, ако си со фабричкиот кулер не би ти препорачал зголемување на напонот ќе си имаш проблеми со температурата.

agree with bobson, иначе имаш на prime95 blend mode што го цеди системот, исто така можеш да наместиш со OCCT и да по ефективен е ОССТ инфо од прва рака ти давам т.е. искуство:pipi:

Па ако почни да се рестартира или да мрзни системот, тогаш почнувај да креваш, и тоа за 1 или 2 рецки.
Една или 2 рецки во биос преку + и -? На тоа мислиш?
Е прво кажи за колку мегахерци е обележана меморијата на дифолт волтажа.
RAM: Kingston 2x2 GB DDR2 @ 800 MHz CL6
Ако сакаш да дојдеш до тие 4 - 4,2GHz ќе ти треба доста добро ладење на процесорот бидејќи како што гледам со фабрички сетинзи температурата на јадрата е над 50 степени, ако си со фабричкиот кулер не би ти препорачал зголемување на напонот ќе си имаш проблеми со температурата.
PSU: Cooler Master Silent Pro-M 500W
Cooler: Cooler Master Hyper 212
Case: Cooler Master Mystique 631S

Мислам дека е таман (ако не и повеќе од доволно) за 4 GHz :smir:

Се стручњаци на форумов .... :pos2:

Ќе имаш проблем со меморијата ... кинстонот не сака високи фреквенции. (во твојот случај 444Mhz)

Е8400 иде до 3.6 GHz без покачување на напон.
Се над оваа фрекванција е фино нагодување.
Пази на температурите, ова стучњациве не ги слушај, информирај се што е Tjmax, како се подесува напон во биос, и остали ствари.

Со Prime95 се тестира 12 саати, не помалце, small FFT.

Со среќа.:smir:

Да.

Можиш да тераш до 1600FSB (3600 мегахерци) без да ја оверклокуваш меморијата. Иначе овие кингстонот и не се нешто за оверклокување, ама ќе стигниш до 4 гигахерци без да имаш проблем со меморијата (ќе зголемиш Vdimm на 2v и веројатно тајминзите ќе можат да си бидат 5-6-6-18.)

=

Супер ти е кулерот (и напојувањето), што се однесува до овие делови, ќе тераш до 4 гигахерци најмалку.:smir:

Да.

Можиш да тераш до 1600FSB (3600 мегахерци) без да ја оверклокуваш меморијата. Иначе овие кингстонот и не се нешто за оверклокување, ама ќе стигниш до 4 гигахерци без да имаш проблем со меморијата (ќе зголемиш Vdimm на 1,92 и веројатно тајминзите ќе можат да си бидат 5-6-6-18.)

Супер ти е кулерот (и напојувањето), што се однесува до овие делови, ќе тераш до 4 гигахерци најмалку.:smir:

Ај блиц прашање, како ова може да се направи ... ?

Хинт: најмал можител за меморија е x2 ...

:pos2:

imperatormk поентата на постот ми беше да ти укажам дека Northwood и Cedar Mill не е едно исто, и дека неможеш да кажеш дека Northwood се манга процесори (впрочем најшит се од Интел некогаш направени) затоа што си си поиграл со Cedar Mill. Бидејќи се тотално 2 различни работи, ден и ноќ.

Инаку OCCT го терети процесорот повеќе од Prime95, 2-3 саати тестирање со OCCT ти е исто ко да си тестирал 10-15 саати со Prime95.

Ај блиц прашање, како ова може да се направи ... ?

Хинт: најмал можител за меморија е x2 ...

:pos2:

Аман бе колку има шаљивџии овде...само се кикотат...:wink:

Фрекфенција ќе си биди 450х9 (волтажа на процесорот си е ХХ).

Множителот на меморијата ќе си биди 2, Vdimm 1,92, тајминзи 5-6-6-15....

Во кратки црти, то е то.

imperatormk поентата на постот ми беше да ти укажам дека Northwood и Cedar Mill не е едно исто, и дека неможеш да кажеш дека Northwood се манга процесори (впрочем најшит се од Интел некогаш направени) затоа што си си поиграл со Cedar Mill. Бидејќи се тотално 2 различни работи, ден и ноќ.

Едно прашање...шо подразбираш под „манга“?

Аман бе колку има шаљивџии овде...само се кикотат...:wink:

Фрекфенција ќе си биди 450х9 (волтажа на процесорот си е ХХ).

Множителот на меморијата ќе си биди 2, Vdimm 1,92, тајминзи 5-6-6-15....

Во кратки црти, то е то.

Или со кратки зборови 450x2=900Mhz ... значи 100 Mhz над фабричката вредност ... следи оверклокната меморија ....

...

^Ама тие кингстон мемории не одат ни 801 во принцип, освен ако има среќа да му се погодиле.

Кај кингстон нема лабаво, што пишува тоа е.:pos2:

Е па да...Р4 со Northwood јадрата се манги за оверклокување на дифолт волтажа. Сум имал добро искуство со Р4 630 Cedal Mill.

Едно прашање...шо подразбираш под „манга“?

Ај ти прво!:pos2:

^Ама тие кингстон мемории не одат ни 801 во принцип, освен ако има среќа да му се погодиле.

Кај кингстон нема лабаво, што пишува тоа е.:pos2:

Чудно, јас кога имав Кингстон терав до 900МХз на 1,92 волти.:wink:

Ај ти прво!:pos2:

Еми нешто како шит...така... :jaj:

Се ми изгледа овде има недоразбирање...:nesum:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom