Overclocking

• Креатор на темата Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
(Ако ми велеше мене)

Нормално. Инаку со пасивно ладење нема шанси - стануваат жешки, така да шо се вели зборот можи вода да се вари на нив.
:kesa:

Како бе, ја ни со активно ни со пасивно ладење од 1333 на 1520 ми се дигнати а идат и до 1600 без проблем.

Доволно е во принцип пасивно за клокање намеморија, активното е плус.

Како бе, ја ни со активно ни со пасивно ладење од 1333 на 1520 ми се дигнати а идат и до 1600 без проблем.

Доволно е во принцип пасивно за клокање намеморија, активното е плус.

Еми сега не знам. Кај мене ете се вжештуваат за 10 минути. Ама ти кажи сега дали ти е DDR2 или DDR3, на која волтажа работат итн.

BTW, ај дека темата е за оверклок, еве ќе ви турам една GPU-Z слика (во атачменти).

Ќе прикачам и CPU-Z и GPU-Z утре, пошто треба да се апдејтоваат прво, а сега немам време.

Поздрав.:pipi:

Attachments

• GPU-Z.jpg
    GPU-Z.jpg
    18,2 KB · Прегледи: 12
епа ти ја возиш меморијата сигурно на 2V, а DDR3 обично работи на 1.60 ~ 1.65
зависи од latency и Freq затоа не трошиш парно зимно време за кај тебе у соба :tv:

8mc.png

Untitled.png

Untitled-2.png

епа ти ја возиш меморијата сигурно на 2V, а DDR3 обично работи на 1.60 ~ 1.65
зависи од latency и Freq затоа не трошиш парно зимно време за кај тебе у соба :tv:

(Повторно, ако ми велеше мене) :uvo:

Абе јас имам DDR2, дифолт волтажа е 1,8 волти, тајминзите се 5-5-5-15, а фрекфенција 866МХз (дифолт 667МХз).

Еве видете ја валидацијата. (не обрнувајте внимание на брзината на процесорот, мора така помала да е бидејќи множителот на меморијата е 4, па за да постигнам 866МХз мора да возам на ~867FSB.)

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1147400

Супер, браво.

Стави некој по асален кулер како на пр. Cooler master hyper 212+ и пробај да достигнеш 4GHz имам гледано без проблем идат толку

@imperatormk нормално дека тебе ти зборам, мојот пост веднаш под твојот се наоѓа и по некоја логика поврзани се тие 2 :pipi:

@imperatormk нормално дека тебе ти зборам, мојот пост веднаш под твојот се наоѓа и по некоја логика поврзани се тие 2 :pipi:

Се некако енигматично ми делуваат постовите, си велам...мене да ми велиш, на Дуле му велиш...мој предлог е да го цитираш постот за кој пишиш.

Стави некој по асален кулер како на пр. Cooler master hyper 212+ и пробај да достигнеш 4GHz имам гледано без проблем идат толку

Е јас го позајмив тој кулер и на дифолт волтажа стигнав до 4,25 гигахерци. Да имаше плочава волтиџ контрол, гарант ќе одев на 4,5 гигахерци најмалку. И кабает сум шо не направив валидација...:toe:

Мрза сум затоа не цитирам :pos2:
Иначе ГУД ВОРК, и јас неможев да мењавам волтажа на стариот P4 иначе ќе го скренев максимум до 3.3GHz го кренав од дифолт 2.8

на 3.4 BSOD несака (P4 2.8 Northwood библија) да чуе ми идеше да го искршам, види низ гугле имаше туторијал како се поќаши волтажа само треба малце ризик т.е. ако го направиш како што треба не е проблем ама ако зезнеш си го јадел
се спојуваат некои пинови на процесорот и се крева волтажата на одредено ниво ама сега да ме утепаш не знам како се викаше методот

И ја зош сум мрза понекоаш користам ^

^^ за 2 мислења погоре и така.

^ Методот сум го чул, ама и мене ми делува ризичен.
Со него знам и множител можеше да покачиш, ако е заклучен

на 3.4 BSOD несака (P4 2.8 Northwood библија) да чуе ми идеше да го искршам

Е па да...Р4 со Northwood јадрата се манги за оверклокување на дифолт волтажа. Сум имал добро искуство со Р4 630 Cedal Mill.

види низ гугле имаше туторијал како се поќаши волтажа само треба малце ризик т.е. ако го направиш како што треба не е проблем ама ако зезнеш си го јадел
се спојуваат некои пинови на процесорот и се крева волтажата на одредено ниво ама сега да ме утепаш не знам како се викаше методот

Имам читано за ова по форуми, ако не грешам се вика некако "BSEL Voltage (Vid) Mod". :pipi:

Е па да...Р4 со Northwood јадрата се манги за оверклокување на дифолт волтажа. Сум имал добро искуство со Р4 630 Cedal Mill.

The final revision of the Pentium 4 was Cedar Mill, released on January 5, 2006. This was simply a straightforward die shrink of the Prescott-based 600 series core to 65 nm, with no real feature additions. Cedar Mill had a lower heat output than Prescott, with a TDP of 86 W. The Core Stepping of D0 in late 2006 reduced this to 65 watts. It has a 65 nm core and features a 31-stage pipeline (just like Prescott), 800 MHz FSB, Intel 64, Hyper-Threading and Virtualization Technology. As with Prescott 2M, Cedar Mill also has a 2 MB L2 cache. It was released as Pentium 6x1 and 6x3 (product code 80552) at frequencies from 3 GHz up to 3.6 GHz. Overclockers managed to exceed 8 GHz with these processors using liquid Nitrogen cooling.

Кратко кажано, Cedar Mill јадрото беше тест драјв за 65 нанометарската технологија со која се изградија Core 2 Duo чиповите во 2006та. Затоа си имал супер резултати при клокање.

Инаку Northwood = 2003, Prescott = 2004-5, Cedar Mill = 2006.

Northwood /= Cedar Mill

Луѓе која е подобра програма за оверклокување? OCCT или Prime95? Јас ги инсталирав и 2те, ама некако OCCT ми изгледаше пофункционална, со директно мерење на температури и волтажи, тестот трае 1 саат (наместо да чекам цела вечер за Prime), а плус може да се тестираат и графичката, меморијата и напојувањето. Ај вие кажете свое мислење. :smir:

aj mala pomos imam e5400 3.9 1.32v, fsb 300mhz +0.1v ,mem unchanged , ne sum pravel testovi za stabilnost ama ne mi pravi problem ama koa go restartiram od kopce mi se resetira oc

The final revision of the Pentium 4 was Cedar Mill, released on January 5, 2006. This was simply a straightforward die shrink of the Prescott-based 600 series core to 65 nm, with no real feature additions. Cedar Mill had a lower heat output than Prescott, with a TDP of 86 W. The Core Stepping of D0 in late 2006 reduced this to 65 watts. It has a 65 nm core and features a 31-stage pipeline (just like Prescott), 800 MHz FSB, Intel 64, Hyper-Threading and Virtualization Technology. As with Prescott 2M, Cedar Mill also has a 2 MB L2 cache. It was released as Pentium 6x1 and 6x3 (product code 80552) at frequencies from 3 GHz up to 3.6 GHz. Overclockers managed to exceed 8 GHz with these processors using liquid Nitrogen cooling.

Кратко кажано, Cedar Mill јадрото беше тест драјв за 65 нанометарската технологија со која се изградија Core 2 Duo чиповите во 2006та. Затоа си имал супер резултати при клокање.
.

Northwood /= Cedar Mill

Демек не знаев зошто Cedar Mill јадрата ги шијат Northwood и зошто имав супер резултати при оверклок. Не знам зошто ти беше ова.:nesvest:

Луѓе која е подобра програма за оверклокување? OCCT или Prime95? Јас ги инсталирав и 2те, ама некако OCCT ми изгледаше пофункционална, со директно мерење на температури и волтажи, тестот трае 1 саат (наместо да чекам цела вечер за Prime), а плус може да се тестираат и графичката, меморијата и напојувањето. Ај вие кажете свое мислење. :smir:

Јес дека за ОССТ треба 1 сат време, а за Prime95 треба 5-6 сати, ама Prime95 е поефективен. Од 100% до 100% оптеретеност има разлика, а Prime95 подобро го оптеретува процесорот.:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom