Overclock на компјутерот

• Креатор на темата Креатор на темата Chejo
  • Време на започнување Време на започнување
Мене многу ми дое сумљиво ова од ревјуто:

Next, we set the two voltages to HIGH setting. Subsequently, we increase the CPU CLK to 333MHz. The CPU-PCIe must be run in SYNC and not ASYNC. If you put it to ASYNC, the system won't even BOOT at 300MHz. We successfully ran the board at 333MHz x 7
We increase the FSB further to 355 x 7 and the board seems OK. At this juncture, the PCIe clk is already beyond the 115MHz mark. Below are screen shots with 3DMark05 and CPU-Z.

Иначе имав една стара Солтек плоча за с478, коа ке акнев ASYNC, тогаш модифаерот ФСБ-ПЦИ од 1:1 го местеше на 2:3 и слични други размери, па клоковите пак си се креваа. Не е тотален лок. Ваква финта користи и ФСБ-ДРАМ релацијата, само нели тука имаш ептен простор за манипулација.

:baeh:Се обидов од 600MHz да добијам 750MHz, ама многу загреваше процесорот, па се вратив на сигурните 600MHz.:baeh:

:baeh:Се обидов од 600MHz да добијам 750MHz, ама многу загреваше процесорот, па се вратив на сигурните 600MHz.:baeh:
Ништо не постигнуваш со 750MHz подобро остави го по default, не ти е баш тој процесор склон за оверклокирање (е ама малку добиваш а можеш да го загубиш процесорот).

Немам ништо оверклoкувано пошто не знам како:toe: ако може некој да ми каже подетално....:vozbud::pos2:Само страв ми е да не ми цркне пак нешто пошто на стариот ком. ми прегоре процесорот (не од оверклоок)...:pos2:

Немам ништо оверклoкувано пошто не знам како:toe: ако може некој да ми каже подетално....:vozbud::pos2:Само страв ми е да не ми цркне пак нешто пошто на стариот ком. ми прегоре процесорот (не од оверклоок)...:pos2:
СЛЕДНОВО Е НА ТВОЈ РИЗИК И ЈАС НЕ ОДГОВАРАМ АКО НЕШТО ЦРКНЕ...Ako си сигурен дека сакаш да оверклокуваш толку стар процесор направи го следново: На самото уклучување на компјутерот притисни Delete и со тоа ке влезеш у BIOS...Ке одиш во Cell Menu.(Во зависност од биосот може да е и на друго место) Треба да најдеш CPU Frequency и да го подесиш на поголема бројка...ако е можно...ако не треба да најдеш FSB Multiplayer и да го зголемиш исто така ако е можно....се надевам дека ова ке ти помогне без несакани последици....

Тоа го најдов и имаше Recommendet CPU Frequency:200mhz (на толку ми беше и наместено)и имаше уште едно под него на 233mhz мислам дека беше ако сакам да го наместам, ама сепак се одлучив да не му правам ништо оти несакам пак нов процесор да купувам.:toe:Инаку фала што ми кажа за да знам за друг пат.:vozbud::pos2::pos2::pos2:

Епа тоа е тоа...Ама у секој случај добро си постапил.....повели и другпат....

Ajде другари ќе ве молам малце хелп! Имам Целерон на 2.4 со 128 кеш мислам беше, и матична Асрок, P4VT8 сокет 478, и дали ке е можно нешто со графиката, гг мх4000 со 128рам, па ке ве замолам за помош, да го овелокирам сакам, зашто во последно време стварно е спор, а за ново незнам дали ке биде за брзо! Па кој може нека помага?!
фала Однапред, не одназад ;)!

Епа вака....Јас имав слишна конфигурација пред 4 години...и знам дека од тој процесор неможе многу подобро а и да може ке цркне...а за графичката,....таа може со програм...на пр. со АtiTool...ако најдам линк ке ти пишам....

Еве ти линк: http://www.techpowerup.com/downloads/436e/ATITool_0.26.exe
Се надевам дека ке ти помогне....

Ajде другари ќе ве молам малце хелп! Имам Целерон на 2.4 со 128 кеш мислам беше, и матична Асрок, P4VT8 сокет 478, и дали ке е можно нешто со графиката, гг мх4000 со 128рам, па ке ве замолам за помош, да го овелокирам сакам, зашто во последно време стварно е спор, а за ново незнам дали ке биде за брзо! Па кој може нека помага?!
фала Однапред, не одназад ;)!

Имам кажано катаљон пати на темава, не вреди да се замараш со оверклок на таква машина. Ако ништо друго, само ке си ја спржиш.

Имам кажано катаљон пати на темава, не вреди да се замараш со оверклок на таква машина. Ако ништо друго, само ке си ја спржиш.
Брат баш сеа зирнав во биос, цпу работи на темп. 45 степени целз. матична на 16 сте. а пак фан спид 3443! А CPU Host Frequency Auto!
Ako ви е од помош ова, ако е да не чепкам ништо, дане пржам јајц на него:pos2: !
А графичква колку можам да зголемам, зашто е со пасивно ладење? Фала Поздрав!

Епа вака....Јас имав слишна конфигурација пред 4 години...и знам дека од тој процесор неможе многу подобро а и да може ке цркне...а за графичката,....таа може со програм...на пр. со АtiTool...ако најдам линк ке ти пишам....

Еве ти линк: http://www.techpowerup.com/downloads/436e/ATITool_0.26.exe
Се надевам дека ке ти помогне....
Фала Зомби, али кажи колку да терам дане ја спржам и неа? Бтв, ке работи ова ати, затоа што оваа е џифорс? Фала

Абе чоек не се замарај, ко ќе купиш нова машина тогаш ќе размислуваш за overclock, вака со оваа само беља може да си направиш

DzoOLe напиша:
Фала Зомби, али кажи колку да терам дане ја спржам и неа? Бтв, ке работи ова ати, затоа што оваа е џифорс? Фала
Да да 100% ке работи нема врска тоа...само незнам точно колку да идеш..мислам дека погоре во форумов некој објаснуваше како се работи со програмчево...чекај ке видам...

Ако може да ми кажете како да ја overclock-ирам Nvidia GeFORCE 7100 GS графичката? Фала однапред :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom