Ortodox Celts

• Креатор на темата Креатор на темата RATM
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
29 јануари 2015
Мислења
7.278
Поени од реакции
20.261
Бидејќи на подфорумов му треба освежување, а освежувањето не треба и не смее да се вика Милица Тодоровиќ и Јелена Карлеуша, отворам тема за еден многу интересен и невообичаен бенд, мене во последно време еден од омилените.

,,Ortodox Celts''

2ce8f6d1f7b9e5382eafbcb0691357a4_original1.jpg

Се работи за бенд од Белград кој изведува традиционална ирска музика музика, комбинирана со рок елементи. Основани се во 1992, а првиот албум го имаат издадено во 1994. Додека во првиот албум доминирала само ирската традиоционална музика, во вториот и другите албуми после него, бендот создава и свои песни ( а не само преработки).

Членови:

Ана Ѓокиќ (виолина, вокал, веќе не е член на бендот)
Александар Петровиќ (Аца Селтик, главен вокал и фронтмен на групата)
Дејан Лалиќ (ирски тенор, бенџо, мандолина, гитара, гајда, придружен вокал)
Бојан Петровиќ (шупелка, вокал. Мислам дека сега замина од бендот и направи друг, свој бенд)
Дејан Попин (флејта, придружен вокал)
Никола Стајоневиќ (виолина)
Владан Јовковиќ (гитара, придружен вокал)
Дејан Јевтовиќ (бас, придружен вокал)
Душан Живановиќ (тапани и придружен вокал)

Дискографија:

Вебсајт на бендот:

http://www.orthodoxcelts.com/index.php/about-us

Нешто од нивниот раскошен и одличен репертоар:

Star Of The County Down

Rocky Road to Dublin

Far Away

Green Roses

Orthodox Celts live @ Beer Fest 2008

Интересно е да се споменат и две работи поврзани со овој бенд. Првата е тоа што ниту еден член од Келтиве во животот не бил во Ирска. Втората е дека скоро цел бенд навива за Селтик, што мене особено ми се допаѓа. Инаку Келтиве се многу, многу ценети во Ирска и Шкотска.

Ако сте ја слушнале групава, дали ви се допаѓа нивниот звук и што мислите за неа? Ако не сте ја слушнале, веднаш одете на Јутуб и направете го тоа. Верувајте, ве носат во некој друг, поубав свет.

Последно уредено:
Супер весело бендче за пиење пиво. Веројатно понесен од тие ирските пабови, таков филм ми вртат. Морам да спомнам дека имаат свирено Скопје, за Пиволенд чинам беше, пред Куд Идијоти.

Orthodox Celts - Drinking Song lyrics

(мал предлог ако ти прават кеф овие пробај им се и на овие ако не си ги чул, голема е веројатноста да ти се допаднат)

Пред некоја година беа во Скопје на Пиволенд на Кале. Одлични музичари се, свират традиционална ирска музика и традиционални популарни ирски песни. Мои омилени се погоре споменатата Far Away и оваа:

Екстра бендче, го запознав кога ме пукаа филмови за Ирска и тоа време ептен ги слушав. Знам пред некоја година беа во Скопје ама немав можност да отидам. (y)

На Пиволенд беа негде 2009 или 2010 ако не се лажам. А пред 3 години имаа една свирка во ирскиот паб во Скопје. Сосема случајно дознав дека ќе свират и отидов. Свиреа буквално за 20 души кои бевме отидени таму специјално за нив. Другите гости во пабот и случајните минувачи поима немаа кои се тие и што се дешава. Ама битно се направи луда и незаборавна атмосфера. Аца не прашуваше што сакаме да свират. Кога рековме The Celts Strike Again, он рече може ама само ако урлате. И нормално, урлавме :D

@Smert ja специјално за нив до Ниш отидов на концерт пред 2 години. Иначе кога свиреле у Ајриш ги пропуштив а зашто појма немам.

@Erich Zann и останати запознајте ги и овие :
Irish Stew of Sindidun - Take Me High (Official)
Belfast Food - Van iz grada
Sir Reg - Drink Up Ya Sinners
The Rumjacks - An Irish Pub Song
Drunken Sailer - Irish Rovers
Paddy And The Rats - Freedom

и тако даље, и тако даље.... (ова е од памет, ме мрзи да копам у хард диск да барам бендови)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom