- Член од
- 29 јануари 2015
- Мислења
- 7.278
- Поени од реакции
- 20.261
Бидејќи на подфорумов му треба освежување, а освежувањето не треба и не смее да се вика Милица Тодоровиќ и Јелена Карлеуша, отворам тема за еден многу интересен и невообичаен бенд, мене во последно време еден од омилените.
,,Ortodox Celts''

Се работи за бенд од Белград кој изведува традиционална ирска музика музика, комбинирана со рок елементи. Основани се во 1992, а првиот албум го имаат издадено во 1994. Додека во првиот албум доминирала само ирската традиоционална музика, во вториот и другите албуми после него, бендот создава и свои песни ( а не само преработки).
Членови:
Ана Ѓокиќ (виолина, вокал, веќе не е член на бендот)
Александар Петровиќ (Аца Селтик, главен вокал и фронтмен на групата)
Дејан Лалиќ (ирски тенор, бенџо, мандолина, гитара, гајда, придружен вокал)
Бојан Петровиќ (шупелка, вокал. Мислам дека сега замина од бендот и направи друг, свој бенд)
Дејан Попин (флејта, придружен вокал)
Никола Стајоневиќ (виолина)
Владан Јовковиќ (гитара, придружен вокал)
Дејан Јевтовиќ (бас, придружен вокал)
Душан Живановиќ (тапани и придружен вокал)
Дискографија:
Вебсајт на бендот:
http://www.orthodoxcelts.com/index.php/about-us
Нешто од нивниот раскошен и одличен репертоар:
Star Of The County Down
Rocky Road to Dublin
Far Away
Green Roses
Orthodox Celts live @ Beer Fest 2008
Интересно е да се споменат и две работи поврзани со овој бенд. Првата е тоа што ниту еден член од Келтиве во животот не бил во Ирска. Втората е дека скоро цел бенд навива за Селтик, што мене особено ми се допаѓа. Инаку Келтиве се многу, многу ценети во Ирска и Шкотска.
Ако сте ја слушнале групава, дали ви се допаѓа нивниот звук и што мислите за неа? Ако не сте ја слушнале, веднаш одете на Јутуб и направете го тоа. Верувајте, ве носат во некој друг, поубав свет.
,,Ortodox Celts''

Се работи за бенд од Белград кој изведува традиционална ирска музика музика, комбинирана со рок елементи. Основани се во 1992, а првиот албум го имаат издадено во 1994. Додека во првиот албум доминирала само ирската традиоционална музика, во вториот и другите албуми после него, бендот создава и свои песни ( а не само преработки).
Членови:
Ана Ѓокиќ (виолина, вокал, веќе не е член на бендот)
Александар Петровиќ (Аца Селтик, главен вокал и фронтмен на групата)
Дејан Лалиќ (ирски тенор, бенџо, мандолина, гитара, гајда, придружен вокал)
Бојан Петровиќ (шупелка, вокал. Мислам дека сега замина од бендот и направи друг, свој бенд)
Дејан Попин (флејта, придружен вокал)
Никола Стајоневиќ (виолина)
Владан Јовковиќ (гитара, придружен вокал)
Дејан Јевтовиќ (бас, придружен вокал)
Душан Живановиќ (тапани и придружен вокал)
Дискографија:
- Orthodox Celts (1994)
- Musical Parallels
- Галија (песма са Будванског фестивала)
- The Celts Strike Again (1997)
- Green Roses (1999)
- A Moment Like The Longest Day (2002)
- One, Two 5 (2007)
Вебсајт на бендот:
http://www.orthodoxcelts.com/index.php/about-us
Нешто од нивниот раскошен и одличен репертоар:
Star Of The County Down
Rocky Road to Dublin
Far Away
Green Roses
Orthodox Celts live @ Beer Fest 2008
Интересно е да се споменат и две работи поврзани со овој бенд. Првата е тоа што ниту еден член од Келтиве во животот не бил во Ирска. Втората е дека скоро цел бенд навива за Селтик, што мене особено ми се допаѓа. Инаку Келтиве се многу, многу ценети во Ирска и Шкотска.
Ако сте ја слушнале групава, дали ви се допаѓа нивниот звук и што мислите за неа? Ако не сте ја слушнале, веднаш одете на Јутуб и направете го тоа. Верувајте, ве носат во некој друг, поубав свет.
Последно уредено: