Оригинали

• Креатор на темата Креатор на темата Mac))
  • Време на започнување Време на започнување
Кој уште режа/продава/КУПУВА цедиња?
Е тука си у право... симињам од торент, инсталирам, играм, деинсталирам и го бришам симнатото.
... новиве игри не се вредни за чување во колекција... играј и заборави...па и во случај да решиш повторно да играш некоја игрица... да ни е жив интернетот... со 3.1 mb/s (25 mbps) и неограничен трансвер нема никаква подреба од DVD-ја.

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl за 1,74 евра на Gamers Gate.

Поефтино од хамбургер од 7ца :) Оваа понуда ќе трае во наредните две недели и е дел од распродажбата за Thanksgiving, која веќе започна на Gamers Gate.

Ќе ги проверувам и другите познати сајтови за дигитална дистрибуција и ќе постирам добри понуди тука. За Steam има посебна тема, така да таму ќе бидат постирани понудите кога ќе почне распродажбата за некој ден.

Metro 2033 за 2,49 евра на GamersGate. Можеби ја немаше на ваков попуст на Steam распродажбата, ама еве ја тука и може да се активира на Steam. :)

Koristite jaslobodata dodeka ja imate, da imav pari tolku i da imashe gamestop kaj nas mozebi ne bi igral piraterii ama koga nema toa ti e. Vie vo skopje sto ste barem imate nekoi takvi prodavnici nie vo pomalite gratcinja nisto, a i nema so koj multiplayer da igras :(

Koristite jaslobodata dodeka ja imate, da imav pari tolku i da imashe gamestop kaj nas mozebi ne bi igral piraterii ama koga nema toa ti e. Vie vo skopje sto ste barem imate nekoi takvi prodavnici nie vo pomalite gratcinja nisto, a i nema so koj multiplayer da igras :(

Никој веќе не купува компјутерски игри од продавница, нити па сме милионери. Прочитај ги претходните страни и ќе видиш дека сите ние купуваме преку интернет (главно Steam) и тоа на распродажби, за малку пари. Сега при крајот на декември ќе почне уште една таква распродажба, па ако имаш малку екстра кеш и дебитна електронска/интернет картичка од некоја од нашите банки и ти ќе можеш да се снабдиш со еден куп оригинали.

Ако зборуваш за игри за конзоли, друга е работата, ама и нив можеш да ги порачаш преку интернет, неколку пати поефтино отколку да ги купиш кај нас.

Mi se sviga idejata za digitalzacija na bllo kakva softverska sodrzina megutoa generalno sum protiv toa...Sepak si tuka na nekoj nacin zavisen i ograncien od internet konekcija prenoslivost i sl. Fizicka kopija si e najbolja stvar. A ne da me drzat za madinja so akaunti i konstantni updates pa zgora na toa i bandwidth da trosam koj isto taka cini pari.
A kade e tuka moznosta da preprodades toa sto si go kupil.?
Vie na Steam ne kupuvate tuku iznajmuvate.
I zasto cenata na novite igri e ista so retail naslovite a nema pakovanje, nema diskovi, nema fizicki manual, nema distrbiucija, ima samo edna mozana licenca koja publisherot mu ja plaka na Valve za digitalna distribucija
Eve vi momentalna sostojbana ceni
€36.95 za Skyrim na Zavvi.com
€49.99 za Skyrim na Steam

Mi se sviga idejata za digitalzacija na bllo kakva softverska sodrzina megutoa generalno sum protiv toa...Sepak si tuka na nekoj nacin zavisen i ograncien od internet konekcija prenoslivost i sl. Fizicka kopija si e najbolja stvar. A ne da me drzat za madinja so akaunti i konstantni updates pa zgora na toa i bandwidth da trosam koj isto taka cini pari.
A kade e tuka moznosta da preprodades toa sto si go kupil.?
Vie na Steam ne kupuvate tuku iznajmuvate.
I zasto cenata na novite igri e ista so retail naslovite a nema pakovanje, nema diskovi, nema fizicki manual, nema distrbiucija, ima samo edna mozana licenca koja publisherot mu ja plaka na Valve za digitalna distribucija
Eve vi momentalna sostojbana ceni
€36.95 za Skyrim na Zavvi.com
€49.99 za Skyrim na Steam

Во однос на болдираното и примерот што го даде: Skyrim е Steamworks игра, значи и да купиш физичка копија, пак ќе мораш да ја регистрираш на Steam. Значи пак си врзан за акаунт, некој "те држи за мадиња", мораш да имаш интернет конекција за да ја играш и ако ти го банираат акаунтот нема да можеш да ја играш играта што нели си ја купил, а не си ја "изнајмил". Во тој случај после кутијата од играта ќе ти служи само за украс. И во никој случај не можеш да ја препродадеш, бидејќи веќе е активирана и врзана за акаунт и никој после тебе нема да може да ја игра.

Skyrim е само еден од многуте Steamworks наслови. А постојат и други примери. Сите нови (и идни) игри од EA ќе мора да се активираат на Origin, значи пак си врзан за акаунт и не можеш да ја препродадеш играта. Сите Blizzard игри мора да се активираат на battle.net, Ubisoft игри се активираат на тоа нивното што не ми текнува како се вика. Потоа има доста игри што мора да се играат преку Games for Windows Live. Примери има колку сакаш.
Постојат повеќе причини за воведувањето на задолжителна активација на игрите онлајн и нивно врзување за акаунт. Една ја кажа ти - препродавање. Тоа не им одговара на компаниите, бидејќи доколку постои препродавање тие губат на приходи од продажба. Друга причина е тоа што онлајн активациите и акаунтите служат како еден вид DRM. Што е многу подобро од некои други видови на DRM. На пример, подобро е да си ја имаш играта на акаунт цело време, отколку да имаш игра во физичка копија која можеш да ја инсталираш 5 пати. Постојат уште некои причини, али не ми беше тоа поентата.

Поентата ми е дека Steam и другите слични платформи се иднината на PC гејмингот. Од тоа нема бегање. Дури не гледам ни причина за бегање, бидејќи според многумина Steam е тој што го одржува PC гејмингот жив. Steam им овозможува на луѓе како нас, кои најверојатно немаат пари да купат игра во физичка копија од 50 евра, да купат дигитална копија од истата за 10 евра.

Во врска со споредбата на цени што ја даде... и јас имам приметено дека некои игри кога ќе излезат се поефтини на retail отколку на Steam. Не гледам која е логиката физчика копија да биде 35 евра, а дигитална 50 бидејќи повеќе трошоци по продаден производ има кај физичките, отколку кај дигиталните копии. Ама знам дека за година-две ќе можам таа игра да ја купам во дигитална копија на Steam за 10 евра или помалку. Дали ќе можам да најдам физичка копија за толку пари?
Физичката копија има одредена цена на чинење, трошоци за штампање, пакување и слично. Единствен трошок кај дигиталната копија е трошокот за bandwith кој го плаќаат кога ја симнуваш играта од кај нив. Тоа им дозволува на дигиталните дистрибутери да ја симнат цената толку ниско. Дали ќе можат продавниците кои продаваат физички копии да ја спуштат цената толку ниско? Верувај дека никогаш нема да ја спуштат под набавната цена, без разлика колку време им стои на рафтови или во магацини.

Abe zavisi ima i retail eftini igri
Eve ti

DSC00037.jpg

Ova zadovolstvo i toa pazi kupeno vo Jugoton me cinese nekoj si 1150den mi se cini.....Sporedi go toa so momentalnite ceni na Steam. I sto dobiv a sto ke dobiev ako zemev preku Steam.
Steam e dobra opcija za postari igri...Toa da....Imam zemeno nekolku naslovi bas poradi toa sto reizdanijata se sreduvaat da rabotat na novi platformi....za AVP maka macev da ja instaliram a na Steam ja ima sredeno za Win 7 kompatibilnost i so Wide screen rezolucija plus integriran Soundtrack od Aliens i Predator filmovite...

S.T.A.L.K.E.R трите игри ги имам земено од Steam за вкупно 7,5 евра, или претворено во денари околу 460.

Ако споредуваш со редовните цени, тогаш да, се наоѓа поефтино retail. Ама реално гледано најчесто не се исплати да се купува од Steam по редовна цена. Затоа секогаш се чекаат распродажби, кога има попусти до 75% на голем број игри. Понекогаш дури и се наоѓа нешто за 90% попуст.

Ако ја провериш темата за Steam на форумов, ќе видиш дека неколку души стално ги пратиме тие распродажби и пишуваме кои се добри понуди. Сега само што заврши една помала распродажба, а веќе за околу 20 дена ќе започне најголемата распродажба во годината.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom