Општо: Помош околу Linux

• Креатор на темата Креатор на темата ElektriX
  • Време на започнување Време на започнување
Vnuce се надевам дека ова за контра само го каза ... а не заради то шо го мислиш ... Имам коритено вуби пред да биди вуби , тоест ко беше уште во формата на тополинукс проектот и го имам инсталирано уште во времето ко беше вин98 најдобар микрософт систем и вервај ме дека е крајно не стабилен ... Заправо на кратко дури разработвав некои од идеите за фат32 кернел и виртуелни линукс драјвој . Дури и имам праено вин-лин хибриди ( 98 со способност за работа со линукс програми и кде десктоп )
Значи секаква таква инсталициа ке стани вистински стабилна само кога микрософт ке почнат да си ги пуштат апи - те како Open Source .

Дека е почетник да во ред нема проблем за то . Али точно то е проблемот ... Имаш ли видено што се дешава со вуби инсталациа ако ти снема струја на сред работа ??? Имаш ли идеа колку пати имам нуловано цели хардој за се средат софтерските бед сектори кои овај инцидент ги создава ???
Само точно поради то шо детево е почетник а сервисерите кај нас многу кадарни после таков инцидент ке си купи нов хард како поп , а стариот ке мисли дека е неискористлив а уствари тоа винот направил забрљотина .

И сега чисто за контрата кажи ми и дека вин-от има native EXT2,3,4 support . Дека тоа не се 3-th person дривери .

*

Ако веке е почетник вистински и исполнува услови поарно еден ВМ ( Виртбокс пример ) со убунти дури не навикни па после фул инстал препорачвам секогаш . А вуби е второ разредно решение исто како шо беше и фат кернелот .

*[Изменето од модератор]

Ок све почнав да праам ама ете стаив тоа за аМСН и ми бара пасс почнувам да го пишувам нејќе го копирав да го стаам нејќе како да тргнам веќе никаде да не ми бара пасс ми бараше и кога отварав некои други работи?иначе незнам баш најточно како да напишам на Гугл па да барам еве барам ја ама ќе ми дојде добро вашата помош.

Vnuce се надевам дека ова за контра само го каза ...

Не.

Имам коритено вуби пред да биди вуби , тоест ко беше уште во формата на тополинукс проектот

Значи, немаш користено вуби, имаш користено тополинукс.

уште во времето ко беше вин98 најдобар микрософт систем и вервај ме дека е крајно не стабилен

Кој? 98мицата или тополинуксот? Ти верувам и за двете.

Заправо на кратко дури разработвав некои од идеите за фат32 кернел и виртуелни линукс драјвој . Дури и имам праено вин-лин хибриди ( 98 со способност за работа со линукс програми и кде десктоп )

Каква врска има ова со Вуби? Или па со тополинукс? Па макар и со 98? Ок.. ај, да се најдиме во муабет :)
А... фат32 кернел? вритуелни линукс драјвој? Сигурен си дека овие термини постојат / имаат логика?

Значи секаква таква инсталициа ке стани вистински стабилна само кога микрософт ке почнат да си ги пуштат апи - те како Open Source .

API-то е отворено. Сите го знаат.. прогуглај WinAPI ќе најдеш се што ти треба. Мислиш ваљда на имплементацијата позади тоа АПИ?

Имаш ли видено што се дешава со вуби инсталациа ако ти снема струја на сред работа ???

А ти имаш видено што се дешава со сијаличката од фрижидерот кога ќе ја затвориш вратата? :pos:

И сега чисто за контрата кажи ми и дека вин-от има native EXT2,3,4 support . Дека тоа не се 3-th person дривери .

Што се 3-th person drivers? Добро ај, 3-rd person, мала утка, ништо битно.
Ја имам играно 3rd person shooter-и многу. Half Life беше добар на времето.. кантер се утепавме од пуцање, али 3rd person драјвер... не сум чул за такво нешто до сега. Нова технологија некоја, а?

Не збораш со некој шо користи линукс од пред една година ... така да не нафрлај коментари чисто за контра

Ако е тоа за перчење, веруј ми, ни ти ;)

Ако веке е почетник вистински и исполнува услови поарно еден ВМ ( Виртбокс пример ) со убунти дури не навикни па после фул инстал препорачвам секогаш.

Е, ова више се согласувам. (фак, не те контрав, се зае*ав :pos: )
Али, прашање е што машина има и колку ќе се снајде со виртуелната машина. Како и да е, вуби-то очигледно функционира, глеј:

Vnuce brat fala ti mnogu ja zavrshiv rabotata sve Ok sea da namestam da mozam da pishuam na MK...dali ima MSN za linux ili da koristam meebo i dr?Inaku jas instalirav preku Wubi za 3 min sve sredeno i Update i sve...

Ок све почнав да праам ама ете стаив тоа за аМСН и ми бара пасс почнувам да го пишувам нејќе го копирав да го стаам нејќе како да тргнам веќе никаде да не ми бара пасс ми бараше и кога отварав некои други работи?иначе незнам баш најточно како да напишам на Гугл па да барам еве барам ја ама ќе ми дојде добро вашата помош.
Внуче дај каж плс за пасс...

Внуче дај каж плс за пасс...

На шо ти бара пас? Она у конзола коа ќе пишеш sudo бла бла бла ?
Пиши го твојот пас де, оној со кој што се логираше :)

На шо ти бара пас? Она у конзола коа ќе пишеш sudo бла бла бла ?
Пиши го твојот пас де, оној со кој што се логираше :)
епа финтата е шо нејќе да го пише ја пишуам ништо после го пишав на страна го коправ ама пак неможе...

епа финтат е шо нејќе да го пише ја пишуам ништо после го пишав на страна го коправ ама пак неможе...

Абре ако не го покажува, намерно е тоа така направено. Пиши ја лозинката и стегни ентер и ќе почне инсталацијата.

епа финтата е шо нејќе да го пише ја пишуам ништо после го пишав на страна го коправ ама пак неможе...

Наместо sudo.... пиши gksudo.... мани Ентер на првиот прозорец што ти излегува и после внеси пасс во следниот прозорец што ќе се отвори. Ubuntu знае да заебава со пасс, затоа со gksudo ја повикуваш графичката (со прозорци) можност за внесување на пасс.

@Vnuce доби опомена поради навреда на членови, останатите ако не се придржуваат до темата и ако одат по истиот пат, ќе си добијат опомени и бан од тема.
---------------
Продолжете

OK цркна ХР-то па моментално сум на Убунту. Имам 2 проблеми за коишто барам решение веќе долго време по интернет но ништо не успеа. Првиот проблем е со тв картицата, со помош на луѓе од форумов успеав да добијам слика, но нема звук. Користам tv-time како програма за гледање тв, и секогаш tvtime --device=/dev/video1 -S во терминал за да го стартувам. Дали треба уште нешто да пишам во терминал за да добијам звук? Вториот проблем е со флешот. Кога и да отворам најобична страна со повеќе флеш реклами, меморијата оди до даска и системот закочува. За гледање видео пак нема шанси. Инсталирав Адобе Флеш најновото но проблемот останува. Доколку знае некој молам нека напише некоја можност за решение на проблемиве :smir:

OK цркна ХР-то па моментално сум на Убунту. Имам 2 проблеми за коишто барам решение веќе долго време по интернет но ништо не успеа. Првиот проблем е со тв картицата, со помош на луѓе од форумов успеав да добијам слика, но нема звук. Користам tv-time како програма за гледање тв, и секогаш tvtime --device=/dev/video1 -S во терминал за да го стартувам. Дали треба уште нешто да пишам во терминал за да добијам звук? Вториот проблем е со флешот. Кога и да отворам најобична страна со повеќе флеш реклами, меморијата оди до даска и системот закочува. За гледање видео пак нема шанси. Инсталирав Адобе Флеш најновото но проблемот останува. Доколку знае некој молам нека напише некоја можност за решение на проблемиве :smir:

За проблемот со тв картицата пробај со друг тв софтвер ... не сум користел тв карти али мислам дека имаше на Мyth Tv некој бекенд софтвер кој работи со тв картици .

А за флешот проблемот ми е познат ... се случува на сите бунту дистрибуции ... али ако се секјавам точно само на мозила го прави . Пробај со opera ili Seamonkey ili galeon дали ке го прави истиот проблем.
Јас на минт го имав со ФФ а не со опера .

Како да подесам Sharing folders помеѓу ubuntu PC и vista laptop? Двата компјутери ми се поврзани директно со crossover LAN кабел. Уште еден проблем е тоа што не да ја пинговам вистата, а на убунтуво не можам да си ја видам IP адресата со ifconfig (само inet6 addr ми дава, а мене и inet addr ми треба).
Дали има некој пробано нешто слично или има идеа како треба да се направи ова?
edit:
Oперативните системи се: Windows Vista Ultimate x64 и Ubuntu 9.04 Jaunty

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom