Општо: Помош околу Linux

• Креатор на темата Креатор на темата ElektriX
  • Време на започнување Време на започнување
Направив update и upgrade и пак истиот проблем е. Во hardware drivers си стои дека драјверот е активиран, ама glxgears и compiz не сакаат да се активираат. Со тој драјверот рачно што го имав инсталирано, се пуштаа тие, ама видеата на youtube на fullscreen имаа само 2-3 fps.

Код:
(EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/extensions//libglx.so
(EE) Failed to load module "glx" (loader failed, 7)
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the GLX module; please check in your X
(EE) NVIDIA(0):     log file that the GLX module has been loaded in your X
(EE) NVIDIA(0):     server, and that the module is the NVIDIA GLX module.  If
(EE) NVIDIA(0):     you continue to encounter problems, Please try
(EE) NVIDIA(0):     reinstalling the NVIDIA driver.

Скратив малку од Xorg.0.log фајлот, многу беше долг постов, ама и не треба тоа најдолу.

Хмм... за nvidia-glx-180 некако слабо, најдов само нешто за nvidia-glx-new исто така за истиот проблем најдов решение, ама решението се однесува за Xorg 7.x верзија :jaj:

Ѕирнав на nVidia официјалната страна... тој претходниот драјвер ти е верзија 185 и исто така таму има некои фајлови и слично за конфигурација на X серверот... такада ако си чепкал таму мислам дека наједноставно би било да ги инсталираш повторно старите драјвери или па да разгелдаш/прашаш на nVidia форумот за линукс корисниците. :toe:

поздрав луѓе, инсталирав убунту 9.14 али ми се деси една фрка, кога одбирав партиции при инсталацијата штиклирав guided - use entire disk.... а предходно си зачував фајлови преку виндоус што сакав да ми се задржат и виндоусот... :)) знам дека е глупо и знам дека го форматирал автоматски па го инсталирал линуксот али можно ли е некако барем дел од стварите да се вратат... ?

Можеш да ги вратиш скоро сите работи после формат, само имај во предвид дали 2-3 работи од таму ќе останат онака како што биле, останатите ќе бидат апла унакажани (пример на сликите ќе им фалат пиксели, песните ќе ти бидат со квалитет како од бунар и слично)... Али ако сакаш да пробаш да вратиш нешто побарај на Google некој програм за File Recovery или слично (не сум користел многу вакви работи затоа и незнам кој да ти го препорачам или пак прашај во оваа тема за некој предлог). :toe:

Симнав Linux (Ubuntu) веке го имам симнато повеке пати го режам и кога рес компјутер не му прави боот го подесувам во биос да прави боот пак нејке да не е до режањето или има некој друг проблем плс хелп... :toe:

Симнав Linux (Ubuntu) веке го имам симнато повеке пати го режам и кога рес компјутер не му прави боот го подесувам во биос да прави боот пак нејке да не е до режањето или има некој друг проблем плс хелп... :toe:
Верувам тоа што го симињаш дека е .iso фајл, т.е. image фајл...Значи тој фајл не треба само така да го изрежеш на цеде со Неро или штотијазнам, туку треба да го режеш со некој програм за режење имиџ фајлови...пр. Magic ISO
Пробај па извести не...

iso фајл е да ама јас со Daemon tools го маунтирам па тоа што е во виртуелното CD го режам на диск и сеа кога го стам цд-то во ком го чита се ок ми дава инстал ubuntu плис рестарт да компјутер итн. али кога рес ком не прави боот а како што кажав го местам во биос да прави боот пробав со windows xp му прави боот пробав со постара верзија на линукс порачувана од нет му прави и на тоа а вака нејке... плс нека најде некој решение

Ајде бе никој нејке да помогне? :jaj:

iso фајл е да ама јас со Daemon tools го маунтирам па тоа што е во виртуелното CD го режам на диск и сеа кога го стам цд-то во ком го чита се ок ми дава инстал ubuntu плис рестарт да компјутер итн. али кога рес ком не прави боот а како што кажав го местам во биос да прави боот пробав со windows xp му прави боот пробав со постара верзија на линукс порачувана од нет му прави и на тоа а вака нејке... плс нека најде некој решение

Помош тука и тука поздрав

Ај избриши све тоа и напраи со Wubi.

+ Wubi го симиња Ubuntuto автоматски и го инсталира, после само рестарт и коа се боотира ќе ти покаже со што сакаш да го упалиш пц-то(виндоуз или линукс)

Како можам да го избришам Линуксот.

Ај избриши све тоа и напраи со Wubi.

+ Wubi го симиња Ubuntuto автоматски и го инсталира, после само рестарт и коа се боотира ќе ти покаже со што сакаш да го упалиш пц-то(виндоуз или линукс)

Фала Стим позз :smir:

fala uste ednash steam ne mozev da odoleam da ne pisam od linux sega :))) :vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom