Општо: Помош околу Linux

• Креатор на темата Креатор на темата ElektriX
  • Време на започнување Време на започнување
За линуксот да работи најнормално, колку активни процеси му се доволни ?
Случајно ми текна да проверам за процесите и кога отворив 135 активни процеси ми испаднаа :/
Имам кренато и сервер, ако тоа прави толку збрки што не ми се верува :toe:

Едит: Хмм... како што гледам на нет па испадна дека просечно линуксот користи 150 процеси :/

Не се секирај за бројот на процеси. Тоа е чисто поради модуларноста на системот.
Бош пример... ако под Windows имаш еден процес (Explorer) кој што се секира за десктопот, таскбарот, фајл менаџмент, под Линукс не е така. Во зависност од тоа кој десктоп менаџер го користиш ќе имаш различни процеси.. но, ќе имаш еден кој што ќе биде за десктопот, друг кој што ќе биде за таскбарот, трет за фајл менаџмент, четврт за кориснички подесување, петти за нешто петто. Ме сфаќаш?

Идејата позади модуларноста е да можеш да исклучиш се што не ти треба или не ти се допаѓа, до детали. Или, уште поубаво, да направиш нешто подобро од тоа што не ти се допаѓа и без проблем да го интегрираш со остатокот од системот. :)

Интересна ствар, јас па реков кај и да е ќе ми рикне машинава од толку процеси :pos:
Сеа има да им се одмаздам на сите срања што ми иделе до сеа на нерви
:zlo::pishtoldz

Имам проблем со инсталација на новиот Убунту 9.04:
Почнав со инсталација све Ок и ете ти на крај шо ќе се деси се појавува Ерор и ми вика прикажано на сликата.Ако може помош.
20090714214740.jpg

Имам проблем со инсталација на новиот Убунту 9.04:
Почнав со инсталација све Ок и ете ти на крај шо ќе се деси се појавува Ерор и ми вика прикажано на сликата.Ако може помош.

Нареден пат потруди се да дадеш повеќе информации и прочитај ја темава „Инсталација на Ubuntu“ (на истиот тој начин се инсталираат верзиите од Ubuntu 7.04 па се до 9.04).

Инако јас го пронајдов мојот проблем.
Проблемот е што ја иам АМД машина а не разбрав баш Kernel Image не го препознавал и неможел да се создаде Multiboot-от.Се извинувам за лошото објаснување и овдека и во претходниот пост.

Инако јас го пронајдов мојот проблем.
Проблемот е што ја иам АМД машина а не разбрав баш Kernel Image не го препознавал и неможел да се создаде Multiboot-от.Се извинувам за лошото објаснување и овдека и во претходниот пост.

Значи имаш симнато погрешна дистрибуција...потребна ти е

Ubuntu 9.04 AMD 32бит или 64 бит

На официјалната страна нема такво нешто.Вика дека може да работи и на Интел и на АМД ама ја барав по форуми и тоа најдов инаку кај мене ми појавува Error 13 Permission denied

Чекај, се обидуваш да инсталираш преку Wubi, така? Барем така ми изгледа по сликичкана.
Зашто не го симнеш ова, и си одбереш се што ти треба натаму?
Иди на најбезбедна варијанта, 32-битна инсталација и нема да имаш проблеми.

aceR-mk Брат нема врска дали е амд или интел ... и амд и интел се на I386 или I386 - 64 структура така да тешко дека то ти е проблемот ...
Е сега прва предвидлива гршка која ја гледам тука е дека можда си изваил 64 bit верзиа а процесорот ти е 32 битен .
Второ ( стварно несакам да сум нападен или груб али се мора ) : Кој ли ѓаол те тера преку виндовс да се трудиш да инсталираш линукс ??? Ти пречи да инсталираш преку ливе убунту или само не разбираш ништо од линукс ???
Сите инсталери од тој тип се дефектни багави а да не збораме за фактот дека виндовсот без специални драјвери неможи нити да чита нити да пиши на линукс партиции .

Е сега ке ти кажам на кратко како тоа нај правилно се прави .
The right way :
Гасиш компот без да вадиш од внатре цд -то од убунту .
палиш машината .
Местиш во биос да боотова од цд ром .
КОга ке ти излезе груб боот лоадер од убунтуто му велиш дека сакасш да го користиш ливе убунтуто .
Влегва во оперативен и имаш на десктопот од убунту инстал иконка ...
Знаиш англиски и ги следиш упатствата или ...

Отвораш оваа тема и учиш се на памет . па го праиш истото .

Вуби и сличните инсталери шо работат под вин се благо ретардирани и не ефикасни .. избегнувај да ги користиш .

Второ ( стварно несакам да сум нападен или груб али се мора ) : Кој ли ѓаол те тера преку виндовс да се трудиш да инсталираш линукс ??? Ти пречи да инсталираш преку ливе убунту или само не разбираш ништо од линукс ???
Сите инсталери од тој тип се дефектни багави а да не збораме за фактот дека виндовсот без специални драјвери неможи нити да чита нити да пиши на линукс партиции .

----
Вуби и сличните инсталери шо работат под вин се благо ретардирани и не ефикасни .. избегнувај да ги користиш .

Стварно не сакам ни јас да сум нападен или груб, али кој ли ѓаол те тера да го тврдиш ова што го тврдиш? Си го пробал ли било кога во животот Вуби? Има причина и цел зашто постои!
Очигледно, Ацер нема искуство со Линукс. Кои се шансите да заебе работа инсталирајќи го системот преку живо ЦД? А кои се шансите да заебе нешто ако го инсталира како најобична програма? Вака, додека учи, кога ќе заебе нешто, може да го деинсталира без да го изгуби целиот систем и повторо да инсталира и повтороно да проба... се дур не се научи доволно да го инсталира како самостоен систем.

Баговити? Како тоа? Го имам пробано еднаш само, чисто да видам како функционира... и.. функционира без никакви проблеми.

Vnuce brat fala ti mnogu ja zavrshiv rabotata sve Ok sea da namestam da mozam da pishuam na MK...dali ima MSN za linux ili da koristam meebo i dr?Inaku jas instalirav preku Wubi za 3 min sve sredeno i Update i sve...

Vnuce brat fala ti mnogu ja zavrshiv rabotata sve Ok sea da namestam da mozam da pishuam na MK...dali ima MSN za linux ili da koristam meebo i dr?Inaku jas instalirav preku Wubi za 3 min sve sredeno i Update i sve...
имаш aMSN XD и за македонскиот јазик гледај тамѕ SkyDriver многу убаво со слики покажува

Во темата „Инсталацијата и конфигурација на Ubuntu“ можеш да најдеш некои од основните работи... разгледај ја темата.

Иначе за MSN, имаш повеќе варијанти, али јас би ти препорачал или aMSN или Emesene. За инсталација на некој од овие MSN-а пали терминал и пиши:

За aMSN:
Код:
sudo apt-get install aMSN

За Emesene
Код:
sudo apt-get install emesene

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom