Многу, премногу млечни производи, пилешко, риба, мнооогу зеленчуци и овошја.
Салами/шунки/свинско/телешко/шотијазнам,некоемесиште и леб не конзумирам.
Ама со месово не толку строго, ретко али ми се дешава да си буцнам по некое мефце оти инстинктов не ми дава да видам некој нешто да јаде а да не пробам, па и гомно да е

, додека лебот веќе 2-3 години ми е исфрлен од употреба.
Добро ако може некој да ми објасни од кога риба и пилешко не се месо?
И пилешко и риба се месо исто како и свинско, телешко, јунешко, јагнешко, козјо, се останато од диви животни. Така дали немоа да јадете пилешко ама ќе јадете свинско, или пак нема да јадете телешко ама че јадете пилешко, во основа не ви прави ама воопшто никаква разлика, бидејќи јадете сепак МЕСО.
Инаку лебот е добар извор на Б витамини ама ако си го заменила со пиво, тука нема ништо лошо.
А веган како начин на исхрана поради здравствени причини?
Содржи многу антиканцерогени и антиоксидансни материи!
А протеините во месото, млекото, и сите животински продукти, не се баш здрави... (Освен рибите)
При дигестија, освен енегрија отпуштаат нитрати, и нитирити, потенцијални кангерогени...
Кај веганите не е толку проблемот со витаминот Б 12, со таблети ќе го земаш, проблемот со веганите е дека воопшто ништо не јадат од животинско потекло. Само колку за информација една од аминокиселините потребни за живеење е застапена во растителниот свет во далеку помали количини отколку во животинскиот, така да со јадење само растителна храна, по подолг период се создава хроничен недостаток на таа амино киселина, што резултира со промени во метаболизмот, бидејќи нема веќе основа за да се произведуваат доволно ензими и други битни протеини ефектот е нагло слабеење бидејќи веќе метаболизмот нема капацитет да ги обработи доволно хранливи материи за да може да се одржува целиот организам како претходно.
А тоа со канцерогените материи во месото, тоа е чиста параноја, бидејќи да има можби нешто повеќе канцерогени материиза разлика од растителните прехранбени продукти, ама тоа не значи дека не треба да го јадеме ради тоа, можеби треба да јадеме во помали количини.
Само за информација само во една обична зелка идентификувани се 46 канцерогени материи.
АМА тие се во многу ниски и неопасни концентрации.
Кај вегетаријанците не тоа толку проблем , пошто обично јадат јајца или млечни производи преку кои внесуваат поголеми количини од истата аминокиселина.
Така сега ти размисли дали сакаш да се исушиш да си го нарушиш нормалниот метаболизам само ради тоа што некој те натерал да мислиш дека навистина многу нездраво било месо да се јаде.
Јас само едно ќе ви кажам, многу месо да се јаде не е здраво (освен за ескимите) тоа е сигурно, инаку се во умерени количество е добро.