Омнивор, веган или вегетеријан?

• Креатор на темата Креатор на темата Elena F.Sinatra
  • Време на започнување Време на започнување
А веган како начин на исхрана поради здравствени причини?
Содржи многу антиканцерогени и антиоксидансни материи!
А протеините во месото, млекото, и сите животински продукти, не се баш здрави... (Освен рибите)
При дигестија, освен енегрија отпуштаат нитрати, и нитирити, потенцијални кангерогени...
:toe:

Ако вегетаријанците толку ги сакаат животните, зошто им ја јадат храната?
Алал да му е на тој шо го кажал ова.

Сештојад бре. Така е во природата, во синџирот на исхрана човекот стои најгоре, како и мечката, и за да опстои ТРЕБА да јаде и растенија и животни. За да се одржи рамнотежата меѓу видовите. Некој ќе си пасе, некој ќе си јаде мевце, некој ќе си крка се` :icon_lol: Само, тоа што се загадува храната додека се преработува (посебно продуктите од животинско потекло), тоа е друг муабет :/ Ај ќе станам фрутериан. Или ај не :Р

Многу, премногу млечни производи, пилешко, риба, мнооогу зеленчуци и овошја.
Салами/шунки/свинско/телешко/шотијазнам,некоемесиште и леб не конзумирам.
Ама со месово не толку строго, ретко али ми се дешава да си буцнам по некое мефце оти инстинктов не ми дава да видам некој нешто да јаде а да не пробам, па и гомно да е :vozbud:, додека лебот веќе 2-3 години ми е исфрлен од употреба.

veke 4 godini sum pescatarian. pescetariajanizmot e nacin na ishrana kade sto moze da se jade zelencuk, ovosje i morski plodovi. dodeka drug vid na meso ne e dozvoleno. moram da priznam deka vakviot nacin na ishrana mnogu mi go promeni zivotot i sega sum poveke poln so energija i so mnogu mnogu podobro cuvstvo.

ja sakav da bidam vegan ama neli ne moze vitamin b12 da se snesuva osven preku meso pa mora so tableti, taka procitav deka moralo za toj li vitamin bese deka moralo preku meso .

ja sakav da bidam vegan ama neli ne moze vitamin b12 da se snesuva osven preku meso pa mora so tableti, taka procitav deka moralo za toj li vitamin bese deka moralo preku meso .

da b12 ima samo vo animalni proizvodi, pa zatoa i jas redovno zemam b complex tableti, a isto taka za vegetarijancite e preporaclivo na sekoi tri meseci da zemaat po edna doza multivitaminski tableti.

Ma isklucivo vegetarijanski rezim! Inaku imam obicaj da si postam za vreme Veligden, Petrovden i sto ti ja znam tamu koi drugi praznici pa togas sum vegan i mmmmmm :vozbud:mnogu mi e ubavo..posebno za Veligden, nema nisto poubavo od proletno cistenje na organizmot..semcinja, jabolkca, soja....
Mnogu si sakam jogurt i sirence i ne mi odgovara postojan veganski nacin na ishrana!

Додајте и една анкета, да видиме како ќе гласаат членовите.
И во првиот пост би било добро да се додаде објаснување за овие три поима, бидејќи еден добар дел од членовите не би ги знаеле. И јас бев збунет од поимот омнивор, додека не дознав дека и јас сум таков.

Дефинитивно, комбинацијата од животинска и растителна храна е предуслов за здрав живот.

Многу, премногу млечни производи, пилешко, риба, мнооогу зеленчуци и овошја.
Салами/шунки/свинско/телешко/шотијазнам,некоемесиште и леб не конзумирам.
Ама со месово не толку строго, ретко али ми се дешава да си буцнам по некое мефце оти инстинктов не ми дава да видам некој нешто да јаде а да не пробам, па и гомно да е :vozbud:, додека лебот веќе 2-3 години ми е исфрлен од употреба.

Добро ако може некој да ми објасни од кога риба и пилешко не се месо?
И пилешко и риба се месо исто како и свинско, телешко, јунешко, јагнешко, козјо, се останато од диви животни. Така дали немоа да јадете пилешко ама ќе јадете свинско, или пак нема да јадете телешко ама че јадете пилешко, во основа не ви прави ама воопшто никаква разлика, бидејќи јадете сепак МЕСО.
Инаку лебот е добар извор на Б витамини ама ако си го заменила со пиво, тука нема ништо лошо.

А веган како начин на исхрана поради здравствени причини?
Содржи многу антиканцерогени и антиоксидансни материи!
А протеините во месото, млекото, и сите животински продукти, не се баш здрави... (Освен рибите)
При дигестија, освен енегрија отпуштаат нитрати, и нитирити, потенцијални кангерогени...
:toe:

Кај веганите не е толку проблемот со витаминот Б 12, со таблети ќе го земаш, проблемот со веганите е дека воопшто ништо не јадат од животинско потекло. Само колку за информација една од аминокиселините потребни за живеење е застапена во растителниот свет во далеку помали количини отколку во животинскиот, така да со јадење само растителна храна, по подолг период се создава хроничен недостаток на таа амино киселина, што резултира со промени во метаболизмот, бидејќи нема веќе основа за да се произведуваат доволно ензими и други битни протеини ефектот е нагло слабеење бидејќи веќе метаболизмот нема капацитет да ги обработи доволно хранливи материи за да може да се одржува целиот организам како претходно.
А тоа со канцерогените материи во месото, тоа е чиста параноја, бидејќи да има можби нешто повеќе канцерогени материиза разлика од растителните прехранбени продукти, ама тоа не значи дека не треба да го јадеме ради тоа, можеби треба да јадеме во помали количини.
Само за информација само во една обична зелка идентификувани се 46 канцерогени материи.
АМА тие се во многу ниски и неопасни концентрации.
Кај вегетаријанците не тоа толку проблем , пошто обично јадат јајца или млечни производи преку кои внесуваат поголеми количини од истата аминокиселина.

Така сега ти размисли дали сакаш да се исушиш да си го нарушиш нормалниот метаболизам само ради тоа што некој те натерал да мислиш дека навистина многу нездраво било месо да се јаде.

Јас само едно ќе ви кажам, многу месо да се јаде не е здраво (освен за ескимите) тоа е сигурно, инаку се во умерени количество е добро.

Добро ако може некој да ми објасни од кога риба и пилешко не се месо?
И пилешко и риба се месо исто како и свинско, телешко, јунешко, јагнешко, козјо, се останато од диви животни. Така дали немоа да јадете пилешко ама ќе јадете свинско, или пак нема да јадете телешко ама че јадете пилешко, во основа не ви прави ама воопшто никаква разлика, бидејќи јадете сепак МЕСО.
Инаку лебот е добар извор на Б витамини ама ако си го заменила со пиво, тука нема ништо лошо.

Кај веганите не е толку проблемот со витаминот Б 12, со таблети ќе го земаш, проблемот со веганите е дека воопшто ништо не јадат од животинско потекло. Само колку за информација една од аминокиселините потребни за живеење е застапена во растителниот свет во далеку помали количини отколку во животинскиот, така да со јадење само растителна храна, по подолг период се создава хроничен недостаток на таа амино киселина, што резултира со промени во метаболизмот, бидејќи нема веќе основа за да се произведуваат доволно ензими и други битни протеини ефектот е нагло слабеење бидејќи веќе метаболизмот нема капацитет да ги обработи доволно хранливи материи за да може да се одржува целиот организам како претходно.
А тоа со канцерогените материи во месото, тоа е чиста параноја, бидејќи да има можби нешто повеќе канцерогени материиза разлика од растителните прехранбени продукти, ама тоа не значи дека не треба да го јадеме ради тоа, можеби треба да јадеме во помали количини.
Само за информација само во една обична зелка идентификувани се 46 канцерогени материи.
АМА тие се во многу ниски и неопасни концентрации.
Кај вегетаријанците не тоа толку проблем , пошто обично јадат јајца или млечни производи преку кои внесуваат поголеми количини од истата аминокиселина.

Така сега ти размисли дали сакаш да се исушиш да си го нарушиш нормалниот метаболизам само ради тоа што некој те натерал да мислиш дека навистина многу нездраво било месо да се јаде.

Јас само едно ќе ви кажам, многу месо да се јаде не е здраво (освен за ескимите) тоа е сигурно, инаку се во умерени количество е добро.

treba da se znae deka lugeto ne stanuvaat vegetarijanci samo zaradi zdravstveni pricini, tuku treba da se zemaat vo predvid i duhovnite, ekoloskite, moralnite pa i religiskite pricini. a isto taka fakt e deka vegetarijanskiot nacin na ishrana e mnogu pozdarvo. eve malku informacii:
Vegetarianism is considered a healthy, viable diet. The American Dietetic Association and the Dietitians of Canada have found a properly-planned vegetarian diet to satisfy the nutritional needs for all stages of life, and large-scale studies have shown vegetarianism to significantly lower risks of cancer, ischaemic heart disease, and other fatal diseases. Necessary nutrients, proteins, and amino acids for the body's sustenance can be found in green leafy vegetables, grains, nuts, and fortified juices or soymilk.
Vegetarian diets can aid in keeping body weight under control and substantially reduce risks of heart disease and osteoporosis. Non-lean red meat, in particular, has been found to be directly associated with dramatically increased risk of cancers of the lung, oesophagus, liver, and colon. Other studies have shown that there were no significant differences between vegetarians and nonvegetarians in mortality from cerebrovascular disease, stomach cancer, colorectal cancer, breast cancer, or prostate cancer.
The American Dietetic Association and Dietitians of Canada have stated: "Vegetarian diets offer a number of nutritional benefits, including lower levels of saturated fat, cholesterol, and animal protein as well as higher levels of carbohydrates, fiber, magnesium, potassium, folate, and antioxidants such as vitamins C and E and phytochemicals."

no zalno e toa sto nasiot balkanski mentalitet ne e uste razvien da go pocituva vakviot nacin na ishrana.

Other studies have shown that there were no significant differences between vegetarians and nonvegetarians in mortality from cerebrovascular disease, stomach cancer, colorectal cancer, breast cancer, or prostate cancer.

no zalno e toa sto nasiot balkanski mentalitet ne e uste razvien da go pocituva vakviot nacin na ishrana.

За почитување се почитува вегетаријанството кај нас, никој ништо не пререкува ако некој е вегетаријанец и тоа е сосем нормално.
Друга работа, ние имам многу подобра основа да бидеме вегетаријанци и од американците и од западна европа, бидејќи поднебјето нуди богат и разновиден избар на овожје и зеленчук.
Ама како што спомнав погоре, вегетаријанец може да си без никакви проблеми да имаш, само терба да внимаваш од време на време да конзумираш нешто и од животинско потекло, а проблеми можат да имаат и имаат веганите.

pa jas kako vegetarijanec poveke pati sum imal loso iskustvo koga nekoj ke slusne deka sum vegetarijanec, odma pagaat nekoi glupi komentari a druga prikazna e toa sto vo makedonija tesko moze da se najde vegetarijansko meni.

pa jas kako vegetarijanec poveke pati sum imal loso iskustvo koga nekoj ke slusne deka sum vegetarijanec, odma pagaat nekoi glupi komentari a druga prikazna e toa sto vo makedonija tesko moze da se najde vegetarijansko meni.
Ќе го искомбинираш, дури и во во кафана можеш да сам да си составиш такво мени, (салата, компири, печурки на скара) инаку ако во ресторан ти го составуваат сами, верувај, многу невкусни им се, или шибаат премногу зачини, или е бљуткаво :) инаку, незнам ни јас стварно што е ова, македонска работа, неможеш да кажеш дека нејадеш месо.. одма ау бау, зашто, па вака па така... и мрчење едно чудо :tapp:

Ќе го искомбинираш, дури и во во кафана можеш да сам да си составиш такво мени, (салата, компири, печурки на скара) инаку ако во ресторан ти го составуваат сами, верувај, многу невкусни им се, или шибаат премногу зачини, или е бљуткаво :) инаку, незнам ни јас стварно што е ова, македонска работа, неможеш да кажеш дека нејадеш месо.. одма ау бау, зашто, па вака па така... и мрчење едно чудо :tapp:

konecno nekoj da me razbere :helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom