Односи Русија, Грузија, Украина...

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Зар мислиш дека Осетинци се тепаат со Грузинците ? :vozbud:

види ово :
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=536290
Само да кажам дека сликите не се за луге со слаби срца и под 16 години :(
Пред малку имаше интервjу на Грузинската Тв. со запленет Руски пилот, а каjаа и дека Руската флота блокира Грузиja по море и дека е ранет Генералот на 58ма дивизиjа .

Колку за потсетување,градчето Гори е родното место на Јосиф Сталин,а сликите се од тој град,инаку ови грузијци имаат слично богато минато како нас,и навивам за нив иаку немаат големи шанси против Русија

Повлекувањето на Грузиците од Ј.Осетија и враќањето кон првичните позиции изгледа не е доволно за Русија...има најави дека се спрема нов фронт...кон градот Zugdidi кој е надвор од територијата на провинцијата Осетија...

I ne samo toa markus.. najnovo (objaveno od gruziska strana) deka tenkovite trgnale sprema Gori.. gradot vo koj voenite celi dva dena veke gi bombardiraa.. toa e malo gradce ama e mngu blisku do edna od cevkite naftovodnata i relativno blizu do Tbilisi.. ako se ima predvid i pomorskata blokada po se izgleda sega Rusija go meri pulsot na zapadot.. nesto poostri tonovi od US denes mislam imase ama ke vidime dolg e denov.

I ne samo toa markus.. najnovo (objaveno od gruziska strana) deka tenkovite trgnale sprema Gori.. gradot vo koj voenite celi dva dena veke gi bombardiraa.. toa e malo gradce ama e mngu blisku do edna od cevkite naftovodnata i relativno blizu do Tbilisi.. ako se ima predvid i pomorskata blokada po se izgleda sega Rusija go meri pulsot na zapadot.. nesto poostri tonovi od US denes mislam imase ama ke vidime dolg e denov.
Не е само тоа руски бродови влегле во поморскта база Очамчиру на 30км од Грузија во Абхазија, а таму бомбардираат некое место Кодориј, бомбардиран е пак и аеродромот до Тбилиси..вчера имаше и обиди за да се погоди и нафтоводот...или беа дезинформации
Западот регаираше...велат дека употребиле диспропорционална сила и барат враќање на старите позиции..т.е..."status quo antebellum"..ана не видов некои посериозни реакции

Zapadot kuti ko pussies sega ...novoto megunarodno pravo sto go vovedoa tie im se vraka kako bumerang

Грузијците се лажени од западот како и Македонците...заебана работа...Им ветуваат поддршка која никогаш нема да ја добијат, сепак територија си е територија. Убаво нека мислат грузијците пошто иднината не е најсјајна.

Отворено ги поддржувам Баскијците, меѓу останатото.

Абе западот не смее да си дозволи да ескалира ситуацијата тие ако сакаат ќе се вмешаат ама има и друг начин да се контролира или искористи ситуацијава. Како што се правело порано кога Америка и Русија беа во студена војна. Односно Русија сега ќе си ја контролира Грузија, а Америка и западот ќе тргнат по некоја друга поранешна Руска држава. Доколку се случи тоа Русија нема да се вмеша.

Како прво Грузија сама си е крива.100% зависи енергетски и цела економија и зависи од Русија, има потпишано договор со Русија за присуство Руски мировници во осетија и на денот на олимписките игри изведува офанзива со цел заземање на Осетија и убива 2000 цивили, а овде се пишува како цивилите да се на Грузиска страна а се на Руска целиот народ од осетија е сега пребегнат од Осетија во Русија.
И сега кога видоа дека не можата да освојат Осетија и не очекуваа таков одговор од Русија плачат насекаде и се полекуват.
Замисли Русија им дава енергенси по дампинг цени се хранат од пари од нивните што работат во Русија и на денот на олимписките игри ја напаѓат Осетија.Покажуват мусколи на Русија тоа е како на нас да не нападне република Вевчани.

Се ми се чини како што се одвиваат работиве дека русиве го имаа ова добро испланирано.. до детаљи, го оставија западот пред свршен чин. Нормално некој може да рече бладање ама еве мала моја хронологија.

1. Русија губи изминатите две децении серии и серии дипломатски битки и бивши стратешко геополитички позиции..но добива искуство
2. Косово..веќе зборевме.. стенограмите и на западот сеуште стојат.. овие две точки како вовед.
3. Не е можно за држава со толку заплеткани односи как грузија барем и шпиунче од најнизок ранг русија да не протнала...мислата ми е дека оваа операција што ја почна грузија требал време да се испланира..луќе да се мобилизираат итн..што значи Русија се правела мутава но била апсолутно свесна и спремна за тоа што доаѓа.
4.Вечерта кога грузија според планот напаѓа Чуркин вришти во Совет за безбедност и ООН за реакција овие се прават мутави..тешка грешка утрото Русија влегува... по влезот на Русија овие три дена заседаваат ама сега е залудно..
5.Наравоучението од поразите.. на сите Руски медиуми одат само слики од руски жртви..генерално.. русија го користи и вокабуларот дури како што го користеше западот за време на косовската криза .. на РТ цело време стои само Геноцид и ништо друго.
6.Прашање е дали ќе одат до крај или само до цевката.. едно е сигурно Русија изигра добра партија а не искористи џокер.. Грузија е во уште понезавидна ситуација а западот и меѓународната заедница се со врзани раце ама ете устата сеуште им ја држат отворена.. многу интересен сплет навистина.. мене ми наликува како удар со кој сакаат да ликвидираат многу муви... нормално ќе има реакции и од другата страна ама досега играат многу стабилно и уверливо.

А ајде вака малку да размислуваме. Кина е зафатена со Олимписките Игри, а на Русија и фрлија коска да се занимава...Иран, од друга страна, подолго време отворено си кажува дека развива нуклеарно оружје. Па има ли попогоден момент САД да го срамни Иран ако земеме во предвид дека во Ирак влегоа игнорирајки ги ОН. Вака разгледувајки ја ситуацијата, кажете ми кој ковал планови, Русија или САД?

hehe site si kovaat planovi.. realizacijata e sekogas problem..
ke vidime

Prasanje na vreme e koga Amerika ke go napadni Iran?KOnflikt na interesi?Da.Interes za naftata?Sekako.Oruzje za masovno unistuvanje?Tesko deka ke go najdat.Nivna apsolutna ambicija e da gi dovedat komunistickite i drugi diktatori da im bidat kako kuce (da gi slusat niv) taka da Amerikancite mozat da raspolagaat so naftata.

Urkaine, a former Soviet republic like Georgia, said it might prevent Russian navy ships involved in the blockade from returning to their bases in the Crimea, an spokeswoman with Urkaine's foreign ministry said.
"This statement is new to us and it requires analysis," said Russian Defense Ministry Colonel-General Anatoly Nogovitsyn. "It is a case of a third party intervening in the process, which is quite surprising."
Russia's Navy leases the bases from Ukraine through an agreement signed in 1997 which expires in 2017.

Oд CNN... И Украина ќе се меша во манџата...

Oд CNN... И Украина ќе се меша во манџата...

Kolku im se udvaraat na amerikancive toa e nesto neverojatno. A ovie pak, gi zabole i za Ukraina, i za Gruzija. Ke gi iskoristat i ke go zrtvuvaat narodot vo svoja korist, ke izginat sloveni protiv sloveni, a zapadno evropskive kopilinja ke si premolcat i ke se odnesuvaat kako nisto da ne se slucilo.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom