Одгледување на печурки (буковка, шиитаке и др.)

Не прочитав добро, можеби некој веќе спомнал, сеедно, но стварно штета што е тешко (па денес мислам дури и сеуште невозможно) да се одгледуваат лисичарки, рујници и паразоли (срнечки грб)...

Сезонски се, али се многу вкусни,, особено последнава - Паразола... не знам како е надвор од државава, али претпоставувам дека единствено лисичаркава ваљд се одгледува, али за рујницава и паразолата, чисто сумњам.. потребни се посебни услови, а и карактеристиките на овие печурки се специфични, па не знам дали денес може вештачки да се реплицира нивната природна средина, а како би можеле да се одгледуваат. За паразолата да не збориме, таа веднаш штом се набере, мора да се јаде, едвај ден два ако ја задржува својата големина на чадорот.... после тоа се собира....
Ако некој нешто прочитал плус, или видел негде надвор да се одгледуваат овие печурки, нека пише, баш ме интересира...

Еве ги..

1. лисичарка
Lisi%C4%8Dica%20-%20Lisi%C4%8Darka.jpg


2. рујница
2hghjqf.jpg


3. Паразола
6186550210_827448eb77.jpg



И оваа е интересна.. - јајчарка...
amanita_caesarea_bh8243.jpg
 
Не прочитав добро, можеби некој веќе спомнал, сеедно, но стварно штета што е тешко (па денес мислам дури и сеуште невозможно) да се одгледуваат лисичарки, рујници и паразоли (срнечки грб)...

Сезонски се, али се многу вкусни,, особено последнава - Паразола... не знам како е надвор од државава, али претпоставувам дека единствено лисичаркава ваљд се одгледува, али за рујницава и паразолата, чисто сумњам.. потребни се посебни услови, а и карактеристиките на овие печурки се специфични, па не знам дали денес може вештачки да се реплицира нивната природна средина, а како би можеле да се одгледуваат. За паразолата да не збориме, таа веднаш штом се набере, мора да се јаде, едвај ден два ако ја задржува својата големина на чадорот.... после тоа се собира....
Ако некој нешто прочитал плус, или видел негде надвор да се одгледуваат овие печурки, нека пише, баш ме интересира...

Еве ги..



3. Паразола
6186550210_827448eb77.jpg
Паразола или по наши сончарка. Е на оваа маста и ја имав извадено се додека после пожарите во Битола не ми се уништи најомиленото место ( и еднинственото што го знаев што е блиску до градот) каде ја беревме. Редовно секоја година на кај средината на откомври друштво одевме ке наберевме колку за една софра , па после со винце. Ќути болка ми е, оддамна немам јадено. Еве некој слики од подобрите времиња:(
dsc01755ku.jpg

dsc01752fx.jpg
dsc01753it.jpg
 
Паразола или по наши сончарка. Е на оваа маста и ја имав извадено се додека после пожарите во Битола не ми се уништи најомиленото место ( и еднинственото што го знаев што е блиску до градот) каде ја беревме. Редовно секоја година на кај средината на откомври друштво одевме ке наберевме колку за една софра , па после со винце. Ќути болка ми е, оддамна немам јадено. Еве некој слики од подобрите времиња:(
dsc01755ku.jpg

dsc01752fx.jpg
dsc01753it.jpg

Има и во Ново Село - Кичевско... по ливадите... само тоа таму негде мај месец.. или септември октомври... А имаш и горе на караулата Стрезимир.. - Луково поле натаму..
Годинава беше суша некако тој крај.. слабо дожд и не излезе..
Иначе штета.. прекрасна печурка... а голем чадор може да има у пичку матер... со татко ми памтам берел со чадор дијаметар по 30-тина сантиметри.. али мораш одма да ја јадеш, евентуално до следниот ден.. оти после тоа чадорот се собира и малтене џабе си ја набрал..
 
Има и во Ново Село - Кичевско... по ливадите... само тоа таму негде мај месец.. или септември октомври... А имаш и горе на караулата Стрезимир.. - Луково поле натаму..
Годинава беше суша некако тој крај.. слабо дожд и не излезе..
Иначе штета.. прекрасна печурка... а голем чадор може да има у пичку матер... со татко ми памтам берел со чадор дијаметар по 30-тина сантиметри.. али мораш одма да ја јадеш, евентуално до следниот ден.. оти после тоа чадорот се собира и малтене џабе си ја набрал..
Абе има и тука ,ама не ми се ака по ридовите да ја барам. Местенцето што си идевме секоја година беше блиску до градот да не речам пешки се одеше. За жал кога беа пожарите во Битола пред неколку години се пепел се напрај, и од тогаш немам најдено местенце што ми е блиску и ги има во голем број.
 
хмммм...иам впечаток дека некој од ова печуркариве има шанса да го видиме насмеан на бандера..............;)
 
од каде да купам готов супстрат, комплет спремен за производство на шампињони
Искрено не ни знам што е супстрат, јас само сакав да ти кажам за автоматизацијата.
 
Za kompost za sampinjoni:
procitate na paketkite so svezi pecurki ili na nekoja tegla proizvoditelot i go kontaktirajte(ako uopste saka da se zamara za 2-3 vreki). Sistemot avtomatski za vlaznenje i drugite uslovi e lesno vospostavliv-resliv ako se ima pari. Za avtomatsko vlaznenje imaat veke vo edna pecurkara za bukovka vo Kavadarecko. "najskap" del e pumpata za stvarane na pritisok pod koj ke se pusta vodata niz brenerite AMA aj videte i improvizirajte sami kako onie ventilatorite po kaficite.
 
imam gi i sondata i kontroloro za avtomatsko navlaznuvanje sega mi treba uste 100tina vreki kompost
 
Dali moze nekoj da mi dade kontakt od deckoto sto prodava kompos od Karbinci-Stipsko i sto pari e edna vrekja kompos za sampinjoni.
 
Вреќи со субстрат(компост) за одгледување на буковка и шиитаке:
1.Драган(Ресен) 078 27 62 75
 
Ima li nekoj poblisku do Skopje(za substrat za bukovka),znam deka ti si od Strumica i ti e blisku,megutoa poblisku do Skopje bi bilo ubavo ako ima nekoj da preporaca.
 
Има и во Скопје и тоа две нови шо ги направија луѓето по моја препорака(работа во стерилни услови со 100%контрола на квалитетот) и ќе си прават како што велат тие за себе, нејќеле (што е и нормално) да си создаваат конкуренција. Во спротивно, и да продадат(од Ск во Ск) цената ќе биде...
Едната е во Д.Лисиче а другата во Визбегово.

Кога веќе нема до можеш да најдеш во Скопје(па и ептем до тебе според барањето ти) значи треба да побараш од другите градови. Има прифатливи цени и со превоз пак ќе е таман работата. А ако не чекај да дочекаш. Тоа е.

А пак и ако се работи за т.р. проба, за неколку вреќи, не наоѓаш изработувач па не знам што да е. Накрај ќе си правиш сам. Оти никој веќе не паѓа на муабетот дека некој е презаинтересиран, па потоа испаѓа сакал да проба па под трето(оти не знае дека може само да каже фала и догледање, се вади со муабетот: ај да се договорел со божемните му партнери дали ќе се согласеле да инвестираат 500-600 миљарди=денари...па и било далеку од Скопје...

ЗА ХОБИ И АМАТЕРСКО ИМАТЕ СУПЕР ПРИВАТНИ ПОШТИ КОИ РАЗНЕСУВААТ ЗА СМЕШНИ 100тина денари низ цела ни МК, па ете и СКОПЈЕ ГО ДОБЛИЖИВМЕ ДО ОСТАТОКОТ НА МАКЕДОНИЈА(или обратно требаше), ама фајде пак нема
АБЕ АЈ кај отиде муабетот.Поздрав
 
Има и во Скопје и тоа две нови шо ги направија луѓето по моја препорака(работа во стерилни услови со 100%контрола на квалитетот) и ќе си прават како што велат тие за себе, нејќеле (што е и нормално) да си создаваат конкуренција. Во спротивно, и да продадат(од Ск во Ск) цената ќе биде...
Едната е во Д.Лисиче а другата во Визбегово.

Кога веќе нема до можеш да најдеш во Скопје(па и ептем до тебе според барањето ти) значи треба да побараш од другите градови. Има прифатливи цени и со превоз пак ќе е таман работата. А ако не чекај да дочекаш. Тоа е.

А пак и ако се работи за т.р. проба, за неколку вреќи, не наоѓаш изработувач па не знам што да е. Накрај ќе си правиш сам. Оти никој веќе не паѓа на муабетот дека некој е презаинтересиран, па потоа испаѓа сакал да проба па под трето(оти не знае дека може само да каже фала и догледање, се вади со муабетот: ај да се договорел со божемните му партнери дали ќе се согласеле да инвестираат 500-600 миљарди=денари...па и било далеку од Скопје...

ЗА ХОБИ И АМАТЕРСКО ИМАТЕ СУПЕР ПРИВАТНИ ПОШТИ КОИ РАЗНЕСУВААТ ЗА СМЕШНИ 100тина денари низ цела ни МК, па ете и СКОПЈЕ ГО ДОБЛИЖИВМЕ ДО ОСТАТОКОТ НА МАКЕДОНИЈА(или обратно требаше), ама фајде пак нема
АБЕ АЈ кај отиде муабетот.Поздрав
Ne e za proba.
 
Па уште полоша ситуација ти е така. СОВЕТ: НЕ РАБОТИ.(п.с. случајноста т.е. намерноста дека некој ќе направи компостара близу/спроти тебе е.....
Поздрав
--- надополнето: 21 ноември 2012 во 00:54 ---
Gorbe, немам коментар(на тоа што го напиша последно, образложено нема што)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom