Одгледување на печурки (буковка, шиитаке и др.)

Еј здраво,
Јас сум нов тука, ги прочитав доста од дискусиите и репликите на оваа тема. Имам едно прашање за сите кои знаат повеќе од мене. Мене ми треба компост за одгледување на печурки ама не на буковки или шитаке.Ќе правам еден екперимент со други печурки па ако може некој да ме упати кај некој што продава компост ист како тој за шампињони ама без мицелиум-мицелиумот сам да го внесам. Ви благодарам однапред на сите.
Oвде имаш комплетен туторијaл:

 
Дали може некој од вас да ми одговори колку е родот на буковка по вреќа?

Т.е колку е стандардниот род,на вреќа од 17-18кг.(вкупно земено со сите берби)?
 
Благодарам за туторијалот. Сега имам друго прашање. Гледам овде се зборува само за буковка и шитаке, што стана со шампоњоните? Инаку да кажам дека јас немам искуство со одгледување печурки ама затоа имам доста искуство со собирање диви печурки имам пробано повеќе од 15 видови;) и можам да кажам дека нема лоша печурка туку има само луѓе шо не знаат да ја спремат
:D

Јас би сакал да почнам со шампињоните(имам убав простор 50м2) меѓутоа ме интересира дали има од некаде во Македонија да се купи готов супстрат, комплет спремен за производство? И нормално дали има каква била можност за пласман? Дали има преработувачки капацитети за шампињони кои вршат откуп?(Бонум, Ким, Драква) која е цената и нормално дали некој има некое искуство???

Сега знам дека одма ќе ми се турите со коментари од типот виртуелен производител, сакаш гаранции, не сакаш ризик, треба сам да дистрибуираш и така натаму. Затоа однапред ќе ви кажам дека јас веќе се бавам со еден свој мал бизнис(производство на храна) во кој го сносам ризикот(вложив околу 40 000 евра) и сам почнав дистрибуција со само 1 производ и сум комплетно свесен за позицијата на сила која ја имаат дистрибутерите, синџирите на супер маркети и останати „бизнисмени“ кои ја користат негативната позиција на производителите во Македонија и ги користат сите финти за да не ти платат, да те заебат и да си работат со твоите пари што е можно подолго.
 
Дали може некој од вас да ми одговори колку е родот на буковка по вреќа?

Т.е колку е стандардниот род,на вреќа од 17-18кг.(вкупно земено со сите берби)?
Околу 4,5 до 5 кг по вреќа или 25% од тежината на компосот (вкупно заемно со сите берби)
 
Околу 4,5 до 5 кг по вреќа или 25% од тежината на компосот (вкупно заемно со сите берби)

Ако добро те разбрав(пошто сум слабо запознаен со огледувањето),тоа значи дека и мицелиумот треба да биде со 20тина % родност??

И ако може да ми кажеш,каде од прилика може да се набави мицелиум со овој процент на плодност??(или по пп пиши ми)
 
Ако добро те разбрав(пошто сум слабо запознаен со огледувањето),тоа значи дека и мицелиумот треба да биде со 20тина % родност??

И ако може да ми кажеш,каде од прилика може да се набави мицелиум со овој процент на плодност??(или по пп пиши ми)
Вака Македонец да ти кажам ,без да се налутиш,нај добро би било да си земиш готов компос ,т.с готови вреќи за да можиш проблематиката по лесно да ја сватиш или полесно да се справиш со проблемите што ти следуваат бидејќи ако ти се јаве проблем ти не ќе знаеш од каде произлегува ,дали од кај тебе или од вреќите ,од готовиот компос што јас би ти го препорачал нема шанса да ти произлезе проблем ,затоа ти би се фокусирал на едукација ,без да се навредуваш ама ова ти е совет од мене ,а секоја верќа дава исто без разлика колу и да е тешка т.с 25% од нејзината тежина ,дали ти си ја полнел или си ја купил тоа нема врска ,сакам да ти кажам ако планираш да полниш вреќа од 10 кг и да и ставиш мицелиум 0,5 кг ќе даде исто толку колку што ќе и ставиш и 250 гр на истата вреќа.За информации јас би ти препорачал да си земеш вреќи од Карбинци (Штипско)кајмене се испробани и јас сум задоволен и презадоволен
 
можиш некој контакт за карбици штипско
 
Zdravo dali moze nekoj od forumot da mi odgovori, dali im treba svetlina na pecurkite 24h.
 
ne ne im trba 24h,dovolno im e okolu 12h ili samo preku den da imaat svetlina od 800 do 1500 lux, dokolku ne e prirodna ili ne e dovolna ,toa moze da se nadoknadi so sijalici po moznost neonski
 
kako mozam da ja odrzuvam vlaznosta avtomatski i kolku treba da bide temperaturata i vlaznosta vo komposot za sampinjoni
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 19:49 ---
kako mozam da ja odrzuvam vlaznosta avtomatski i kolku treba da bide temperaturata i vlaznosta vo komposot za sampinjoni
 
ova e linkot za gradba na prostor za odgleduvanje na pecurki(po baranje na interesant od Prilep),
kontakt i dopolnitelni informacii preku email:
vane.s@gmx.net

http://www.2shared.com/video/Ml7ADjhx/gradba_na_folija_za_odgleduvan.html
--- надополнето: 19 јули 2012 во 23:33 ---
i uste eden link(po baranje) kade moze da downloadirate dokument (pdf) za osnovnite baranja na nekolku vidovi pecurki(za koi moze da se snabdite so micelium)

http://www.2shared.com/document/MLQNrvku/kolor_upatstva.html
 
kako mozam da ja odrzuvam vlaznosta avtomatski i kolku treba da bide temperaturata i vlaznosta vo komposot za sampinjoni
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 19:49 ---
kako mozam da ja odrzuvam vlaznosta avtomatski i kolku treba da bide temperaturata i vlaznosta vo komposot za sampinjoni

За ова треба да се даде малце повеќе пари.
Систем од сенсзори со контролер, може да се контролира температура, светлина, влага и тн...
 
За ова треба да се даде малце повеќе пари.
Систем од сенсзори со контролер, може да се контролира температура, светлина, влага и тн...
од каде да купам готов супстрат, комплет спремен за производство на шампињони
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom