- Член од
- 7 октомври 2008
- Мислења
- 6.055
- Поени од реакции
- 6.443
Прво и основно во кое треба да инвестираш е некое доставно возило Цитроен Берлинго или нешто во тој стил...Тоа праќање по автобус ептен примитивно изгледа а викаш професионално се бавиш...Cenata od 230 do 250 e cena koja ja davam na malo. Znaci ke se javi nekoj i ke mi poraci zajak od na pr. 1,7 kg. x 250 den.= 425 den za zajak . Znaci zakolen , pakuvan i spremen za pecenje i za prijaten apetit....... hehehehe....... Inaku ako rabotava e legalna prodaznata cena bi bila 300 den/kg. Vo taa cena bi bil Danokot kon drzavata, marza za preprodavacot(dukan , mesara i tn.) Klanicna usluga, Vet uprava... i mojta zarabotka. Znaci za legalen nacin na mene mi preostanuva nekade 180 -195 den/kg. Znaci na legalen nacin zarabotkata e mala..... inaku jas prodavam da se kaze na "crno". So cena od 230-250, zavisi dali saka- cel zajak , cel na parcinja ili pola na parcinja.... Kako i da e pak e zajacko meso.
A sto se zbori za toa deka bez izvoz neka prosperitet- ne e taka. Makedonija godisno trosi 45 milioni evra za uvoz na pilesko meso. Znaci ima vo MK mnogu zivinarski farmi a , da ne zboram dek vo prosek 4 od 5 familii na selo cuvat zivina , a pak imame nedostig na pilesko. Jas inaku celoto moe proizvodstvo go prodavam na tesen krug na luge, da se kaze "se brojat na prsti". Ami problemot e toa sto lugeto ne se naviknati da jadat zajak. Se slucuva nekoj da mi poraci i posle da ne mi se javi veke. duri go imam komentarot deka sum "skap" vo smisla ke si kupam americki batak za 80 den/kg i ne jadam zajak za 230 den/kg ili ke si kupel svinsko. Znaci se se sveduva na nasta gastronomska "kultura" t.e. sme "svinji" vo jadenjeto.
mnogu sme kruti za nesto novo. Jas imam i oglasi na Pazar 3 , samo dadete da pretrazuva zajacko meso. Oglasot mi e daden 5 meseci i samo 1 se ima javeno. Prasuvam vo restoranti vo Strumica konkretno, I odgovorot e deka ne sakale da eksperimentirat. mislis gluvci prodavam. Znaes nemame smisla za nesto novo. Site samo pecat pleskavici i uvijaci vo restorantite. A za niz Skopje uste ne sum probal. Se nadevam deka tamu mu e majkata, za niz mesari , marketi i restoranti. Ama pak nisto ne se znae..... Bidete pozdraveni i PISETE........
a za toa ako nekoj saka da kupi mozam samo preku avtobuska linija. Znaci go prakam zamrznat zajakot kako pratka ,a vie go precekuvate na avtobuska. Za takov nacin cenata e 250 den/kg
Второ од погорниот муабет пак се сведува на моето дека зајачкото како поегзотично месо ако не се извезува нема голем пазар кај нас , слично како со Ноевите...
Во секој случај вакви иницијативи се за поздравување а ако се развиеш и направиш некој издржан план со стратегија за продажба , може да земеш средства и од ИПАРД фондовите...
Се зависи од тебе...А ако ептен па сакаш да се развиваш како што самиот викаш имаш цел да бидеш профи тогаш еден ден ќе треба да ги задоволуваш и Хасап стандардите...
Значи идејата ти е супер ама имаш уште многу работа..