nVIDIA vs ATI

• Креатор на темата Креатор на темата AleXBOss
  • Време на започнување Време на започнување
Јас не се разбирам во такави работи.....но разликата ја осетив на кога ја играв Асасин ,ми беше инсталирана кога ја сменија графичката....со старата ја играв на (лоу)и тоа сецкаше сликата а потоа со другата можев да ја играм на максимални перформанси без проблем :toe:

на 1440 со 900 резолуција.....

и така е за сите игри

Тебе изгледа претходната графичка не ти била зачистена 5 години, можно е и да прегревала.

Ама добро, чим си осетил толку разлика, уживај со 9500GT додека можеш :)

Како си осетил огромна разлика кога 9500GT е за нијанса (некој процент, да не речам ич) појака од 8500GT.
Богами има разлика, и тоа голема :))) ја имам пробано и 8500 gt и поголемо ѓубре немам видено. Поновиве игри ги местев на low details на 1024х768 и пак едвај ги пушташе.Со 9500 гт можеш да играш на medium на помали резолуции

Тебе изгледа претходната графичка не ти била зачистена 5 години, можно е и да прегревала.

Ама добро, чим си осетил толку разлика, уживај со 9500GT додека можеш :)

хаха

не бе нова беше и таа ја користев само 5,6 месеци

а новата ми ја дадоа како подарок бидејки купив 8 компјутери за еден месец(не беа за мене) од иста продавница ..па старата ја подарив:toe:

5870 e 380$ na newegg, 5850 ja nema uste ali treba da bide 260$

1x5870 e pojaka od 4890 i otprilika ista so 4870x2

od nvidia se naogja pomegju GTX285 i GTX295

spored mene grafickava e top ama i cenata e solena :(

Грешка си. АТИ со 5870 има тотална доминација над Nvidia. 1x5870 е појака и од GTX295, а со цена прилично поевтина од 295.

@-={K-O-R-U-N}=- ...од 8500GT до 9500GT не е мала разлика (со 9500кава се игра како така, со 8500ката забрај xD )

@ bibil ... потполно си во право барем сега за сега

btw видов на некоја страна [FONT=verdana,geneva]Core i7 965@3.75 GHz прави bottleneck на 1x5870 луда работа Highend процесор прави bottleneck лудо :)

барем сега за сега, да видиме до кога :)
[/FONT]

Грешка си. АТИ со 5870 има тотална доминација над Nvidia. 1x5870 е појака и од GTX295, а со цена прилично поевтина од 295.
Јас читав на Tomshardware, од тука па натаму се бенчмарковите. Сите графички се тестирани на ист систем (i7 Extreme оверклокуван на 4GHz, 6GB DDR3 1600 RAM). Во твојот линк има само неколку слики, не се кажува на каков систем се тестирани графичките, сега за сега резултатите од Toms се најрелевантни за мене. Инаку 5870 е одлична графичка, ама сеуште не може да се каже дека е боље да ја купиш отколку GTX285, можеби е појака, ама е и поскапа, а GTX295 мора да поефтини инаку ќе пропадне, пошто е минимално појака од 5870, а е доста поскапа (500 евра е ако не се лажам).

Јас читав на Tomshardware, од тука па натаму се бенчмарковите. Сите графички се тестирани на ист систем (i7 Extreme оверклокуван на 4GHz, 6GB DDR3 1600 RAM). Во твојот линк има само неколку слики, не се кажува на каков систем се тестирани графичките, сега за сега резултатите од Toms се најрелевантни за мене. Инаку 5870 е одлична графичка, ама сеуште не може да се каже дека е боље да ја купиш отколку GTX285, можеби е појака, ама е и поскапа, а GTX295 мора да поефтини инаку ќе пропадне, пошто е минимално појака од 5870, а е доста поскапа (500 евра е ако не се лажам).

Најрелевентни не се, тое е сигурно. (Tomshardware)
Ati, се врати и тоа е сигурно, nVidia нека му ја мисли.

Што се однесува до 5870, моментално најјака single-chip графичка на планетата.

Споредбата со GTX295 е глупава, бидејки истата работи со два процесора, ама ако толку сакатте, би рекол дека се многу блиску во перформанси, затоа битката цена\перформански ја добива 5870 hands down.

Втор дел : ati 5870x2 :toe:

Бато , се жалиш дека со 8500 ГТ не си бил задоволен , ти сецкало и дека со 9500 ГТ е подобро...

Донеси ја графичката и ке пробаме вака: Asasin , PES 2009 ,Prince of Persia , и која друга игра подобро ја тера 9500 ГТ од твојата 8500 и ке видиме како ке оди против мојата 8500 / ако оди полошо со мојата , ти ја давам графичката поклон и 3000 денари ке ти дам од мене поклон....
А ако не , ке дајш по една пијачка , а можи и 2 :)
Бива?

Најрелевентни не се, тое е сигурно. (Tomshardware)
Ati, се врати и тоа е сигурно, nVidia нека му ја мисли.

Што се однесува до 5870, моментално најјака single-chip графичка на планетата.

Споредбата со GTX295 е глупава, бидејки истата работи со два процесора, ама ако толку сакатте, би рекол дека се многу блиску во перформанси, затоа битката цена\перформански ја добива 5870 hands down.

Втор дел : ati 5870x2 :toe:
Реков најрелевантни за сега, бидејќи имаат напишано на каква машина се вршени тестовите, и сите графички се тестирани на истата машина, дај ми линк кај што 5870 тепа 295 и кај што е напишано на каква машина се тестирани двете па тој извор ќе можам да го сметам за порелевантен.

Инаку ATI не се вратија сега, почнаа да се враќаат со 38ХХ, се вратија со 48ХХ а сега се далеку пред nVidia, веќе се на 40nm технологија, а nVidia пред скоро време премина на 55nm.

5870 е одлична графичка, ме изнервира само што се испонашаа со цената, мислам дека треба да биде исто колку што беше 4870 кога излезе 270-280 евра колку што се сеќавам (мислам дека беа 16500 во анхоч, а 4850 беа 10500). А не вака, видоа дека конкуренцијата нема што подобро да понуди и ставија повисоки цени. Педери. Не знам дали се сеќаваш ама кога излезе 48ХХ серијата веќе имаше 280, кошташе над 30000 денари. После излезе 4870 што беше за нијанса послаба од 280, ама кошташе дупло поефтино. Како можеа тогаш да одат со таа цена, и со тек на време уште да ја намалуваат, а сега да ставаат некоја 30% повисока цена? Педери.

Реков најрелевантни за сега, бидејќи имаат напишано на каква машина се вршени тестовите, и сите графички се тестирани на истата машина, дај ми линк кај што 5870 тепа 295 и кај што е напишано на каква машина се тестирани двете па тој извор ќе можам да го сметам за порелевантен.

5870 е одлична графичка, ме изнервира само што се испонашаа со цената, мислам дека треба да биде исто колку што беше 4870 кога излезе 270-280 евра колку што се сеќавам (мислам дека беа 16500 во анхоч, а 4850 беа 10500). А не вака, видоа дека конкуренцијата нема што подобро да понуди и ставија повисоки цени. Педери. Не знам дали се сеќаваш ама кога излезе 48ХХ серијата веќе имаше 280, кошташе над 30000 денари. После излезе 4870 што беше за нијанса послаба од 280, ама кошташе дупло поефтино. Како можеа тогаш да одат со таа цена, и со тек на време уште да ја намалуваат, а сега да ставаат некоја 30% повисока цена? Педери.

Тестови имаш колку ти душа сака. Побарај.

5870 не е одлична, моментално е најбрза графичка.
цената е реалнa ако земеме во обзир дека помалку грее, троши помалку струја, и дека 5870 > 4870x2 (мање-више).
Епа нема што да понуди конкуренцијата, тоа е тоа, затоа и цената е таква каква што е. Странство = 380usd, македонија = ~ 22000 ден. (малопродажна).
кога ќе стигне серија 300 на nvidia (на пролет), очекувај пад на цените, дотогаш нишо.

Тестови имаш колку ти душа сака. Побарај.

5870 не е одлична, моментално е најбрза графичка.
цената е реалнa ако земеме во обзир дека помалку грее, троши помалку струја, и дека 5870 > 4870x2 (мање-више).
Епа нема што да понуди конкуренцијата, тоа е тоа, затоа и цената е таква каква што е. Странство = 380usd, македонија = ~ 22000 ден. (малопродажна).
кога ќе стигне серија 300 на nvidia (на пролет), очекувај пад на цените, дотогаш нишо.
Дуже признај дека педерски изиграа со цените. Место да ја продаваат по стандардна цена која требаше да биде, а сите стари графички да ги намалат, они ги оставија цените на старите графички исти а на новите ги покачија и чекаат другиот тим да направи потег. Ова повеќе ми личи на дело на некоја македонска компанија (т-мобиле, космофон, оннет, u name it) отколку на светски позната фирма.

Немој да ме сфатиш погрешно, јас не сум nVidia fanboy, напротив, користам 4850 графички и сум презадоволен, во иднина не би купил nVidia, 58ХХ е многу боље пошто има DX11, OpenCL, тоа со мониторите не ми е толку битно али има луѓе на кои им е битно. Сепак гледај малце реално на работите. Како може интел секогаш да вади процесори по исти цени?

Дуже признај дека педерски изиграа со цените. Место да ја продаваат по стандардна цена која требаше да биде, а сите стари графички да ги намалат, они ги оставија цените на старите графички исти а на новите ги покачија и чекаат другиот тим да направи потег. Ова повеќе ми личи на дело на некоја македонска компанија (т-мобиле, космофон, оннет, u name it) отколку на светски позната фирма.

Точно е, педерски изиграа, ама тоа ти е, профит е во прашање, ништо повеќе или помалку. Во право си, личи на т-мобиле или космофон:), ама нема конкуранција и цените се до плафон.
Од друга страна пак нас во Македонија не ни менува многу, пак ќе не колеа со високи цени без разлика какви се на запад.

ATI Radeon™ HD 5870 GPU Feature Summary - интересно во оваа зверотина, не греее и троши помалце енергија.

ATrHD5870_3_4_242.jpg

2.15 billion 40nm transistors
TeraScale 2 Unified Processing Architecture
- 1600 Stream Processing Units
- 80 Texture Units
- 128 Z/Stencil ROP Units
- 32 Color ROP Units

DirectX® 11 support....
OpenGL 3.2 support1....

Speeds & Feeds
- Engine clock speed: 850 MHz
- Processing power (single precision): 2.72 TeraFLOPS
- Processing power (double precision): 544 GigaFLOPS
- Polygon throughput: 850M polygons/sec
- Data fetch rate (32-bit): 272 billion fetches/sec
- Texel fill rate (bilinear filtered): 68 Gigatexels/sec
- Pixel fill rate: 27.2 Gigapixels/sec
- Anti-aliased pixel fill rate: 108.8 Gigasamples/sec
- Memory clock speed: 1.2 GHz
- Memory data rate: 4.8 Gbps
- Memory bandwidth: 153.6 GB/sec
- Maximum board power: 188 Watts
- Idle board power: 27 Watts

ATI Radeon™ HD 5870 GPU Feature Summary - интересно во оваа зверотина, не греее и троши помалце енергија.

ATrHD5870_3_4_242.jpg

2.15 billion 40nm transistors
TeraScale 2 Unified Processing Architecture
- 1600 Stream Processing Units
- 80 Texture Units
- 128 Z/Stencil ROP Units
- 32 Color ROP Units

DirectX® 11 support....
OpenGL 3.2 support1....

Speeds & Feeds
- Engine clock speed: 850 MHz
- Processing power (single precision): 2.72 TeraFLOPS