Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Конечно по толку време
Промоција на издание – Кочо Рацин
- – Во првиот том поезијата на Рацин е објавена изворно и во препев на македонски (таму каде што тоа е неопходно), а исто така е придружена со обемната, сеопфатна студија на дописниот член на МАНУ и редовен професор д-р Венко Андоновски.
- – Вториот том е посветен на Рациновиот фикционален и нефикционален опус, заправо на неговата проза, публицистика и есеистика, а содржи и некои до сега необјавени на македонски текстови на Рацин. Поговорите на професорката д-р Искра Тасевска Хаџи-Бошкова.
- – Третиот том претставува животопис/биографија на Рацин, а негов автор е редовен професор д-р Весна Мојсова Чепишевска. Овој том има метабиографска, фактографска, архивска, па и есеистичка структура. Истиот е обилно проследен со илустративен материјал за животот на Рацин. Соработник на овој том е м-р Иван Антоновски.
- – Дизајнот на трите тома, кориците и компјутерската обработка на богатиот илустративен материјал е на ликовниот уметник и професор д-р Тони Васиќ.
- – Општиот предговор и одделните предговори кон секој том се на акад. Ќулавкова.
Промоција на издание – Кочо Рацин - МАКЕДОНСКА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ
На 7 април 2025, Македонската академија на науките и уметностите го промовираше новото тритомно издание КОЧО РАЦИН (1. Поезија, 2. Проза и публицистика, 3. Животопис на Рацин). Уводна поздравна реч имаше академик Живко Попов, претседател на МАНУ, а уводна промотивна беседа одржа академик Катица...manu.edu.mk
Многу ми се допаѓа оваа едиција Класици на Три. Се мислам да почнам да ги собирам нив следни.
Јас откако се намачив некои класици да ги најдам на старо им текна на ТРИ да ја почнат едицијава. :/Многу ми се допаѓа оваа едиција Класици на Три. Се мислам да почнам да ги собирам нив следни.