Нови инвестиции во здравството

• Креатор на темата Креатор на темата jon
  • Време на започнување Време на започнување
Се сеќавам како и премиерот Буч-ко се вадеше со истата приказна дека промените не се моментално видливи па требало да почекаме некое време за да се видат придобивките.Мислев дека ова не е истата гарнитура на власт ама очигледно е дека сум се заебал,се е исто како и пред година дена само што изгледот на оние кој го клецаат народот малку се променил.:(

Точно тоа ти го кажувам, само малку поинако ме разбра, поентата ми беше ти лично дека не си требал да очекуваш а не дека Груевски така вика, бидејќи ако малку реално ја согледаш проблематиката дури и ако владата работеше во изминатава година беспрекорно, а не работеше беспрекорно, пак немаше да се чувствуваат промени во стандардот, бидејќи ко прво има многу големи проблеми со менталитетот на народот, кому му треба време за да се реорганизира и да ги согледа новите вредности, ко второ можеш да заборавиш да спредуваш со растот на економијата на одредени соседни односно блиски земји кои дел се и тазе ЕУ-членки, биедјќи нивниот раст е „вештачки“ генериран со помош на големи финансиски инекции од страна на трети земји кои имаат интерес од растот на нивната економија.

Потег со кој се најавува инвестиција во здравството од приближно 40 милиони евра, само позитивни критики може да добие. 40 милиони евра на нашево здравство и те како добро ќе му дојдат, не викам дека проблемите ќе се решат, и се ќе почне наеднаш да цвета.

Но чекор по чекор, мора од некаде да се тргне, затоа што особено во последниве години здравството ни е во катастрофална состојба, токму поради тоа како цврст столб на кој треба да се потпира целото општество вреди и треба максимално да се инвестира во него.

Како и да е, оној што ќе се обиде да го критикува и да најде нешто негативно во овој потег на владата, тоа го прави од инает дефинивно.

А за ваков смел потег, вреди и да се фотографираат, па на крај подобро е да се фотографираш со 40 милиони евра инвестиција, отколку со 40 илјади парчиња хартија со амандмани како што тоа го направи СДСМ, затоа што првото значи надеж за подобро утре затоа што убаво е кога се гради кога севложува, а второто значи торшење пари за џабе.

И уште ова:
колку било ова позитивно ќе се види во наредната анкета за рејтингот на владата. Затоа што верувајте дека народот гледа што е позитивно и го подржува истото.

Точно тоа ти го кажувам, само малку поинако ме разбра, поентата ми беше ти лично дека не си требал да очекуваш а не дека Груевски така вика, бидејќи ако малку реално ја согледаш проблематиката дури и ако владата работеше во изминатава година беспрекорно, а не работеше беспрекорно, пак немаше да се чувствуваат промени во стандардот, бидејќи ко прво има многу големи проблеми со менталитетот на народот, кому му треба време за да се реорганизира и да ги согледа новите вредности, ко второ можеш да заборавиш да спредуваш со растот на економијата на одредени соседни односно блиски земји кои дел се и тазе ЕУ-членки, биедјќи нивниот раст е „вештачки“ генериран со помош на големи финансиски инекции од страна на трети земји кои имаат интерес од растот на нивната економија.

Уффф,да знаеш само колку овој народ брзо се прилагодува на повисок стандард,со космичка брзина,доволно е само да насети дека нешто се менува на подобро.Не би се сложил со констатација дека е проблемот до менталитетот,па овој менталитет е најпроменлив и најприлагодив од сите кој сум имал прилика да ги видам.Овде имаме бомбардирање со нереални бројки за раст на БДП па некакви нереални рејтинзи на владата особено на премиерот а од друга страна јас барем па и сите очекувани странски инвеститори не гледаат никаква промена во условите кој се бараат за посериозни вложувања од домашни и од странски создавачи на капитални инвестиции.Странец не вложува во фабрика доколку истата нема да може да ја има во целосна сопственост ако знаеме дека сеуште не е чепнат законот за да може некој да го купи земјиштето на кое потенцијално би градел фабрика.Црна Гора покрај тоа што стана мафијашка држава многу брзо плива кон ЕУ и затоа што го промени навреме законот за купување на земја од странци со што веднаш долетаа странските инвеститори.Додека во Охрид еден квадрат земја се продава и за 25 евра,во Будва слична таква земја изнесува 1000 пати поскапо.

Потег со кој се најавува инвестиција во здравството од приближно 40 милиони евра, само позитивни критики може да добие. 40 милиони евра на нашево здравство и те како добро ќе му дојдат, не викам дека проблемите ќе се решат, и се ќе почне наеднаш да цвета.

Но чекор по чекор, мора од некаде да се тргне, затоа што особено во последниве години здравството ни е во катастрофална состојба, токму поради тоа како цврст столб на кој треба да се потпира целото општество вреди и треба максимално да се инвестира во него.

Како и да е, оној што ќе се обиде да го критикува и да најде нешто негативно во овој потег на владата, тоа го прави од инает дефинивно.

А за ваков смел потег, вреди и да се фотографираат, па на крај подобро е да се фотографираш со 40 милиони евра инвестиција, отколку со 40 илјади парчиња хартија со амандмани како што тоа го направи СДСМ, затоа што првото значи надеж за подобро утре затоа што убаво е кога се гради кога севложува, а второто значи торшење пари за џабе.

И уште ова:
колку било ова позитивно ќе се види во наредната анкета за рејтингот на владата. Затоа што верувајте дека народот гледа што е позитивно и го подржува истото.

Се сеќавам како оваа иста влада пред само една година зборуваше дека не треба да им се верува на анкетите,додека денес скоро секојдневно истите ги спроведува на секој чекор.Па ваљда не мисли дека толку брзо забораваме што ни велеа до вчера.:)

Никој не оспорува дека инвестиција во здравството е приоритетна работа, јас самиот тоа и го постав во темата кога добар дел од форумџиите се шамараа дали изградбата на музеј е најдобра работа во овој момент.
Поентата ми беше дека нека остават на пациентите (дај боже никој да нема пациенти , но не е така) да тие го оценат тоа и да престанат да одат во Ремедика и Неуромедика и останати приватни дијагностички центри и биохемиски лаборатории, каде што за услуга од експерт се плаќа 100%, а кои веќе ги имаат 99% од апаратите за кои се збори.
Кога на ТВ се појавуваат 15 министри позади премиерот за да докажат дека се сакаат и дека се сложен тим кој не се двои (а тоа не е вистина) , човек не може да е сигурен дали навистина ќе се купат апарати и потрошен медицински материјал кој постојано се краде (а не го нема) веќе со децении или пак повторно се работи за дигање на рејтинг.
Бидејќи сум во категоријата на оние САМО 50% апстиненти, искрено преку таквото ми е од тој фамозен рејтинг што се мери како крвен притисок на срцев болен на секој 15 минути и не ми е јасно како со појавувањето позади премиерот на типови од калиброт на Илијас Халими - кој еве имал среќа и го запослиле како зам мин за одбрана инаку би цепал некој ориент бар во ориенталниот дел на МК, успева да го одржи тој рејтинг, па зар толкава цепаница од народ сме.

Oдличен резултат постигна во својата работа директорот на Фондот за здравствено осигурување, Ѓорѓи Тренковски. Имено, за само 8 месеци од својата работа, Тренковски успеа оваа институција која беше заглибана во душа со долгови и на која спасот изгледаше како невозможен, да ја доведе во состојба на исчистени долгови. При тоа успеа да ги симне маржите на лековите од 1000 на 25 %, а за тоа време фармацевтските куќи да бидат обезбедени максимално со лекови кои им се неопходни на граѓаните.

За добрата работа стигна пофалба од американската амбасадорка Џилиен Миловановиќ која рече оти „Најголемата американска инвестиција во Македонија е токму школувањето на Тренковски кое го помогна токму владата на САД“. По овој успех, следува презентацијата на идните проекти на ФЗОМ. Како што и претходно објавивме, Владата во наредниот период ќе инвестира 40 милиони евра во здравството, инекција која несомнено ќе го стави на здрави нозе млитавото здравство, а која се остварува благодарение на одличното раководење со Фондот кој во минатото беше бунар во кој исчезнуваа парите на граѓаните.

За жал, оваа ОДЛИЧНА вест за сите граѓани на Македонија, не доби скоро никаков публицитет кај македонските медиуми. За нив сеуште „вест“ претставува тресењето на празна слама на оној малограѓанин Јани Макрадули кој е во „поход“ да бара непотизми според информации добиени од „снаата од братучед на чичкото на неговиот прв комшија“... И несоборливите докази му паѓаат во вода за нецели 2 часа...

Како и да е, благодарност до Ѓорѓи Тренковски од нас и како дел од власта чија програма успешно ја реализираат способни менаџери како него и како обични граѓани кои со време добиваат се поквалитетно здравство.

:bravo:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom