Нова болест - Сајберхондрија

• Креатор на темата Креатор на темата Supervisor
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.523
Локација
Кајгана
Сметам дека темата е за тука и мошне интересна вест што дефинитивно е ЧИСТА ВИСТИНА

Докторите открија нова болест - сајберхондрија

Австралиските доктори утврдија дека постојат голем број сајберхондри, односни пациенти кои доаѓаат кај докторите со погрешни дијагнози благодарение на пребарувањата на интернет.

Австралиското здравствено друштво дошло до заклучок дека онлајн дијагнозите на пациентите предизвикуваат повеќе штета отколку добро.

- Не можете да добиете дијагноза користејќи го интернетот, изјави потпретседателот на друштвото Стив Хамблетон.

Најголемиот проблем кој што го имаат лекарите е убедувањето на пациентите дека интернет дијагнозите се погрешни.

- Пред да се утврди дијагнозата, докторите се мачат да ги уверат пациентите дека нивната дијагноза не е исправна. Тоа многу стресно делува на пациентите, но и на докторите, додава Хамблетон.

Во последните 12 месеци, најбараните пребарувања на интернет поврзани со здравјето биле „симптоми“, „крв“ и „рак“, а нјголем скок во однос на минатите години се забележани се поимите „хемороиди“ и „тироидна жлезда“.

Не е проблемот во податоците на интернет. Проблемот е во тоа како оние кои ги читаат тие податоци, ги сфаќаат истите.
Пример:
Човек има проблеми со тироидната жлезда. Почнува да пребарува на интернет и чита симптоми. Гледа дека тие симптоми можат да алудираат на неколку здравствени состојби. Меѓутоа она што начесто го задржува вниманието на пациентот е најлошата состојба од сите кои би биле наведени. Од тука започнува пребарувањето за таа болест, започнува паранојата на пациентот, па дури и најмала болка му алудира на тоа дека навистина е заболен од конкретната болест и тн.

Уште еднаш ќе кажам. Луѓето треба да сфатат, дека и покрај многуте информации кои ги нуди интернетот за здравјето, ниту една од нив не може да биде поадекватна од прегледот направен кај медицинско лице. На сите треба да им биде јасно дека дијагноза може да постави само медицинско лице по извршен стручен преглед - а не било која веб страна, без разлика колку и да е таа опремена со информации.

И ај објасни ми, како е ова болест?

Шознам колку е ова нова посебна болест, ама би можело да се смета како разновидност на хипохондријата.

И ај објасни ми, како е ова болест?

Еве преку пример: човек го боли главата, чита што пишува на Нет за тоа и на база на точните (а неретко и погрешни) информации и симптоми кои стојат на Нет си прави погрешна дијагноза. Иако веќе е убеден дека ја има конкретната болест и дека си дал точна дијагноза сепак оди на лекар за да му препишат терапија. Лекарот секако не смее туку така да му препише, а мора прво да го прегледа. Го прегледува и утврдува или дека не му е ништо или дека има некое друго заболување. Ама и покај тоа никако не може да го убеди дека не е болен од тоа од што пациентот мисли туку од нешто сосема друго (или дека воопшто не е болен). И тука почнуваат проблемите

Еве преку пример: човек го боли главата, чита што пишува на Нет за тоа и на база на точните (а неретко и погрешни) информации и симптоми кои стојат на Нет си прави погрешна дијагноза. Иако веќе е убеден дека ја има конкретната болест и дека си дал точна дијагноза сепак оди на лекар за да му препишат терапија. Лекарот секако не смее туку така да му препише, а мора прво да го прегледа. Го прегледува и утврдува или дека не му е ништо или дека има некое друго заболување. Ама и покај тоа никако не може да го убеди дека не е болен од тоа од што пациентот мисли туку од нешто сосема друго (или дека воопшто не е болен). И тука почнуваат проблемите
Ех прикаски... Точно е дека луѓето често го користат интернетот во вакви случаеви и си прават погрешни дијагнози, ама дека после „никако неможат да прифатат дека не се во право“ и дека не му веруваат ни на докторот... Дај бидете реални... Да, теоретски постојат луѓе кои се психички пореметени и толку забегани да неможеш со нив на крај да излезеш, ама тие се за се и сешто такви а не само за овој случај, па да кажеш дека ова е посебна болест предизвикана од интернетот... Смешно е да кажеш такво нешто...

Тебе ти звучи како прикаска, ама сум имал контакт не со еден хипохондрик и баш така реагираат. Тоа што ти не си видел ниеден не значи дека ги нема. Оди на еден доктор, па на друг, па на трет, се жали дека не сакаат да го лекуваат. Го знаат од цела клиника што е и го земаат со резерва.

Ако земе човек да прошета малку по клиники сешто ќе види, вака џабе да убедувам. Додуша и не ми е тоа целта - верувај во што сакаш, јас само ти одговорив на поставено прашање.

Инаку да има ретки болести. Примери еден куп, ама тоа не значи дека не постојат. Можеби и оваа ќе е една од оние ретките но тоа не пречи да биде класифицирана како нова болест или да биде вметната како варијанта на некоја постоечка.

Како што кажав: не викам дека нема луѓе што така реагираат, ама они за се и сешто се однесуваат вака „психопатски“ а не само за ова.

Тебе ти звучи како прикаска, ама сум имал контакт не со еден хипохондрик и баш така реагираат. Тоа што ти не си видел ниеден не значи дека ги нема. Оди на еден доктор, па на друг, па на трет, се жали дека не сакаат да го лекуваат. Го знаат од цела клиника што е и го земаат со резерва.

Ако земе човек да прошета малку по клиники сешто ќе види, вака џабе да убедувам. Додуша и не ми е тоа целта - верувај во што сакаш, јас само ти одговорив на поставено прашање.

Инаку да има ретки болести. Примери еден куп, ама тоа не значи дека не постојат. Можеби и оваа ќе е една од оние ретките но тоа не пречи да биде класифицирана како нова болест или да биде вметната како варијанта на некоја постоечка.
Еве, јас ти верувам. :)
Арно ама, знаеш ли колку пати се има случено докторите да им даваат погрешни дијагнози на пациентите?

И докторите даваат погрешни дијагнози ама НЕ може да споредиш барање на дијагноза на нет без да имаш некаков тест и контрола која се прави физички а не виртуелно. И тие што мислат дека исполнуваат од овие симптоми влегуваат психички во депресија. А и мислам дека може да се класифицира како одреден вид на фобија пошто нели има 205046758594 видови на фобии.

Со оглед на тоа што во здравството доминираат ментално дефицитарни ботови во бели мантили, google.com ќе им станува се посериозен конкурент...
Ако ништо друго барем знае да го сослуша пациентот...

Да има такви случаи многу, и јас неколкупати сум имал средба со нешто слично, тоа не би го нарекол болест но на некој начин влијание, секој треба да има на ум дека ниедна болест неможе да се диагностицира од гугал или било што друго слично без да се направат соодветни прегледи и анализи, тоа е некој тип хипохондрија, и тие пациенти се многу проблематични, по стопати прашуваат: ама докторе сигурни ли сте, јас прочитав вака....пријателот ми кажа онака....иако сто пати му кажуваш дека не е тоа за што смета тој и дека не треба да се грижи, но тие едноставно како да не ти веруваат...па одат дотаму да велет вие мене ме лажете не треба од мене да криете јас се знам...па ги молтретираат домашните мислејки дека докторот нив им кажал, а сокрил од него....бараат по пет-шест различни доктори да им го соопштат истото...прават по два-три пати исти анализи...трошат пари безвезе....ама тоа е има такви луѓе и тоа многу....јас сум за да се бараат информации на интернет, тие можат да бидат многу корисни, исто така сум и за да се бара второ мислење кај докторот, често и докторите знаат да згрешат па колку и да се стручни, но сепак ако читате симптоми на разни болести од интернет и да не сте хипохондрици многу од нив кај вас ке си ги препознаете(нормално неточни) но на вас ке ви изгледаат слични, се сеќавам само јас кога почнав да учам медицина колку ли болести си препознав на мене....:D...а какмо ли еден постар човек од 40 тина и повеќе години што зема да чита на интернет..знаи ке кажеме дека тоа е нормална појава денеска, и ке се справуваме со овие луѓе трудејки се да им објасниме дека не треба сами да си ја диагностицираат болеста.....

Па не е исто со хипохондрија, хипохондриците се поопсесивни и бараат факти за болеста само од сигурни извори, за да се уверат 100 процентно дека не се болни.

А кога ќе размислам до некаде е продуктивно хипохондрик дa бидеш :D цела колекција книги по медицина од брат ми ги имам разлистано и прочитано да дознаам што е можно повеќе за телесните функции и болестите кои можат да настапат и кои лекови за кои болести се конзумираат xD во најмала рака општ лекар и фармацевт можам да бидам без лиценци, дипломи.. ;p:D али хипохондрикот колку и да знае за болестите пак е скептик и пак има потреба да се консултира со доктор зошто не е исто сам да се убедуваш и некој стручен да те убедува.
Fuck logic работава.
Инаку читав пред едно време хипохондриците биле исклучително интелигентни па затоа се замарале со вакви детали :D но иако сум хипохондрик нема да се согласам, мислам дека нема никаква поврзаност со интилегенцијата.

http://zdravstvo24.mk/2014/12/05/vtoriot-najpameten-covek-vo-svetot-dnevno-pie-po-50-tableti/
Овој му ја претерал xD
Мада и јас за превенција си земам одредени суплементи омега 3, garlic oil, c vit. за секој случај да не заболам од нешто. :D И нормално спорт здрава исхрана итн. но тоа не е дел од хипохондријата тоа е дел од мојата висока свест за сопственото здравје :D

Back
На врв Bottom