Се додека не ми кажеш, извини, прости ми, за се што зло направивме на Македонија, извини за злосторствата, извини за загинатите Македонци, горди синови на Македонија, да кажеш дека никогаш нешто слично нема да се повтори. Тогаш ќе те сметам за човек.
Hahahahahahah
Izvini? Za?
Shto jas licno sum ti napravil tebe? Kako jas sum go zagrozil tvojot licen integritet vo opshtestvoto, opshtestvenite odnosi... So shto jas sum pridonel za tvoja licna ekonomska, opshtestvena i profesionalna kompromitiranost...
Vo makedonija, procesot na perenje mozga ili na engleski kazano Brain-Washing silno beshe zastapen so posilna brzina duri i od taa na svetlinata, i navistina toj proces pridonese za bidimenzionalno determiniranje i pragmatski efektivno.
1. Tie Makedonski sinovi, kjerki, borci kolku shto jas znam, bea predadeni od drugi Makedonski "sinovi", kako shto bea predadeni lavovi kako Goce Delcev, Hristo Uzunov itn...
Za ova jas kako eden gragjanin od nekoja si zapustena nacionalna pripadnost, ne custvuvam odgovornost, pa i ne bi ti se izvinil, ni tebe, ni na drzavata, ni na semejstvata na zaginatite, so niv bi mozel samo da socustvuvam, imashe Bitolcani, mi beshe krivo, shteta shto smrtta na tie bezbednosni pripadnici beshe uvertira za neshto ushte podramaticno vo gradot kade shto ziveam. Nema da dolzam, nema da izigravam analiticar na necii akcii, zoshto nekoj palel kuki vo bitola i bil tolku frustriran, a ne zel pushka da odi da ja brani sopstvenata zemja, nego sakam da kazam deka tebe, na tvojata nacija i na mnogu drugi kvazi-patrioti treba da im se izvinat gragjani, edinki, intelektualci i togashni "braniteli"... Braniteli pripadnici na tvojot etnikum, pripadnici na taa nacionalna pripadnost na koja shto i ti pripagjash. Taa rodila mnogu heroi, no isto taka mnogu poveke predavnici.
Ima edna kniga, od eden general(sega veke pocinat) mi se cini se vikashe Pande... Tamu ima lucidna demistifikacija na mnogu ubistva, ubistva na braniteli za koi shto mnoshtvoto gragjani sega ima mnenie deka odgovorni se samo Ona, Ana i Jana... Knigata e zabraneta za prodavanje, pecatenje, nema nov tiraz a onoj prviot e ukinat... Se prashuvam zoshto.
Vistinata boli li?
Iskreno, da ne procitav ovoj tvoj post, hm... ke mi beshe teshko i losho navistina zoshto nekoj so tolkav intelektualen kapacitet, imeno moite kriteriumi za avtoritet samo tamu naogjaat osnova. No ne mi krivo shto ne ispolnuvam kriteriumi i normi za covecnost. Si imal cudni eticko-aksioloshki sistemi i teorii, za toa kako treba eden covek da izgleda.