wot
aloof
- Член од
- 20 мај 2008
- Мислења
- 19.784
- Поени од реакции
- 34.439
Види сега, јас како версатилен див селки бег нема да те турам на нивите. Тава е излитена фора, шо ногу човеци од мојта професија ја користат да се кур*ат демек оти немат проблеми со спиејнето. Јас ќе ти презентирам малку поинтересен, и една идеја попрагматичен пристап кон проблемо. Ти си пушил толкуа време, клабер у крв, па си школувано дете, и се ти се е насобрало на куп, и е станало чорба каша у твојта глава и тело.
Јас ќе те носам на трупци бутајне и товарајне у планината. Значи тргнуваме рано сабајле (без разлика дали си бил излезен у некој клуб или не). Некаде 4 саато, за да може да се качеме у Лева Река зад Готен (Дивајдер го знаа пато до Смиљанци, е Лева Река ти е последната раскрсница пред Смиљанци... Там има споменик на пато за паднани илинденци, лево се кршка накај селото, десно ти е една како клисура, и од там се искачуваме горе на Лева Река). И стигаме горе некаде 6-7 саато сабајле, на надморска висина од 1200 метра ( не е ногу високо), вадеме домашен леб, сланина, свински врат, шунка, кромид, љути чушки, и Ракија... Праве се една убава мешана салата од месо, пиинува се ракијата и се почнува со работа. Еден со Хусковарна или Штил кутнува една бука, и ја дробе. Бидејќи терено е непристапен (освен за којн, кози, и горски вампири како нас), ние ќе ги бутаме надоле у валтинката. Коа ќе насечеме доволно за 2-3 трактора (нели у планина не се оде сам), тава ти е некаде околу 18-20 кубика дрва (просторни). Требе да ги избудаме на рака до доле (обично 500-800 метра) ќе поминат некаде околу 4-5 саата... И сите ќе сме посерени и жива вода... После се пресоблечуваме, оти там горе е ладно, и буа промаја од секаде... Подмиваме се на некој кајнак, пиинуваме водичка... Ако има некој гладен, па се ваде салатата од месо, ако не само ракиичката.. За да добиеме кураж.... И така избутани дрвата до валтинката/рамнинката паркираме тракторите и товараме ги со дрва.. Ама убаво ги редеме, не за продавајне.... Оти тебе те лечам од инсомнија, ти ќе ги фрлаш од земја у приколица. И така ќе товареме се некаде за 2-3 саата. Па се праа пауза, па се удара на ракија, и на салата ако има некој оште гладен. Арно ама сега (на последната тура) на шоферите не даваме да пијат повеќе од една чашка за капак, иначе може да се истепаме у некој дол.... И така, ќе те туреме до шоферо напред да седеш, и да се препотуваш коа слевина од некои ритки... Да се држеш, и да се крстеш у себе, и да го молеш горнио (без разлика дали веруваш у него или не) да не пукне некоја гуртна, да не пукне некој синџир, да не пукне некоја гума, оти е*а ти се мамата. И така пат под нозите, ќе се прибереме дома со мрачка. И на крај, нема да седнеме да одмореме, а ги ратовараме и редеме дрвата.. И откоа завршеме, седнуваме дома. Ќе има баница/зелник, нешто манџичка (ја бопче, ја компирче)... И салата со греана ракија... Да те утопле оти промајата од секаде ќе те среде преку цел ден...
И на крајо на дено, еден врел туш, испијал си околу 700 грама ракија тај ден, најадел си се се на салата од месо, посерен си од товарајне и растоварајне трупци, замотат те у една јамболија, да ти ги масира воспалените мускули, додека белите дробови ти се радуват на најчистио воздух шо са го дишале последните неколку години.
Tва кој не гоо доживеал ништо нее доживеал. Негде радовишко поназад сам бил јас, љиповиќ, којнче натама, саа нее високо ваздух да неможаш да земаш ама пак ти се пунат беељте дробове. Ак е гурнинка или удол ќе качуваш или ќе ги тркаљаш труповте ама ниш не гасе как селска ладна вода бе ортак, ракии само уз мезето на почетоко и пред легинане. За товареенто ич не му расправи, ко ќе треба на тракторо да ги каче поедрите тка, полвиинте ќе го штрекнат, френки садене ќе си потере. Ама затва па ко ќе му га легнаш вечерта, ко ќе се распљакат коските, сигурен сам оти од раѓане е поуво. Барем за мене, таков улежан грацки лишинар, премија е тва. Не ми се спијало? Хехехе..