Николиќ: Македонија прва ќе го признае независно Косово

• Креатор на темата Креатор на темата VirtualVlad
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Misirkov напиша:
Vopshto ne e dobro Makedonija da istrchuva da go priznava Kosovo. Situacijata e napregnata, vo igra se golemi sili i politiki, i ne e svrzishodno Gruievski da se nudi kako shto se nudi. Naprotiv, mnogu losho e i imashe edna zakana do sega od Srbija.

Која закана???? :toe:

Zakana od tipot:-abe magare,ke vidish ti sega koga ke go grabnam samarot da ti go tepam,udri,udri,ima tolku cotek na samarot da mu dadam shto nema da mu tekne drukpat da ti sluzi za samar koga ke vrvish po mostot.:)

ABC напиша:
Da,samo shto ne bi znael dali i ovaa Makedonska vlast ja znae taa narodna pogovorka lavu?

Само поради тоа и највеќе ја споменав поговорката...секако надевајќи се оти некој од владините сегашни фунционери е и (останат) како форумџија...
Лично мислам ...ете на Зоран Витанов...кој своевремено ни беше и колега на еден (сега веќе) затворен форум.
А можеби има и некој непознат за мене ...можеби и ќе ни се јави..оти пораките кои овде ги добива не се само голо „драскање„ на некои си бадијалџии...ами некаков Народен Форум или ако милувате повеќе и Глас на Народот...разбира се Македонски.
:toe:

Gruevski treba da si gi gleda interesite na Makedonija a ne na Srbija.
Sekogas koga treba nie da im se najdeme na srbite vo odnos na kosovo ne potsekjaat deka sme brakja hristijani,a zamislete se vodi spor pomegu SPC i MPC neznam ni sam kolku vreme.

intel напиша:
Sekogas koga treba nie da im se najdeme na srbite vo odnos na kosovo ne potsekjaat deka sme brakja hristijani,a zamislete se vodi spor pomegu SPC i MPC neznam ni sam kolku vreme.
prav si....
tuku eve nesto interesno.....
Србија се наоѓа пред болен избор: да ја прифати независноста на Косово или повторно да го вовлече регионот во војна, проценуваат аналитичарите на угледниот и влијателен американски центар за стратегиски истражувања Стратфор.

Според нив, регионалната моќ на Белград е завршена. Од ѕвезда во регионот, Србија сега е зад, не само Унгарија и Грција, туку и новите членки на ЕУ, Бугарија и Романија, според моќта, популацијата, економската сила, па и стандардот на живеење. Аналитичарите му препорачуваат на Белград да ја прифати новата реалност и наместо војна да одбере независност на Косово.

- Војната е секогаш опција, но секоја одлука на Белград да го вовлече Балканот сега во војна ќе доведе, во најдобар случај, до уште една изгубена декада. Србија губеше територии, речиси, во сите кофликти минативе 15 години, и затоа сега е прашање дали државата ќе прифати да изгуби уште една територија. Нивниот самоуништувачки курс изгледа глупаво - сметаат во Стратфор.

Таму ја анализираат и позицијата на Москва, која е категорично против планот за "ограничена независност" на Марти Ахтисари. Според нив, Русија има ваков став поради самата себе, а не поради Србија. Затоа на Белград му препорачуваат да не се залажува и "болната одлука" да ја донесе сам, без сугестии.

- Москва игра на својата дипломатска карта и се заканува со вето во Советот за безбедност. Но, тоа го прави повеќе од сопствени причини отколку поради Србија или Косово. Минатиот век, Москва се промовираше себеси како заштитник на европските Словени генерално, и Србите посебно (иако мнозинството Словени тоа време уживаа повеќе права и имаа подобар стандард од повеќето Руси). Логиката и дава за право на Русија да го задржи економското и военото влијание во регионот. Но сега со цел да си ги зацврсти сопствените позиции и да ги задржи Западните сили подалеку од руските граници, барем додека не се профилира наследникот на Владимир Путин - сметаат во Стратфор.

Сепак, според нив, оваа игра на Москва е доста ризична и може да доведе до катастрофални последици во регионот. Ова, со оглед дека косовските политичари најавија дека до крајот на месецот ќе прогласат независност.

- Ставовите на САД, НАТО и ЕУ минативе неколку недели можат да се сведат на следното: Русија треба да остане настрана од патот на косовската независност, иако Москва е подготвена да ја преземе вината за евентуалните насилства - велат во овој аналитички центар.
На крајот од својата анализа, Стратфор потенцира дека целта е определена и дека нема "мрдање" од неа: Косово ќе си оди по својот пат и тоа брзо, со поддршка од Србија или без неа.

intel напиша:

Po izjavata na Angela Merkel deka nema vlez vo EU za novi clenki bez razlika dali tie ispolnuvale uslovi ili ne,interesite na Makedonija treba da bidat nasoceni tokmu kon Srbija i Rusija,zoshto EU ne projavuva interes za nas osven za "nivnoto" Kosovo.
Shto pak se odnesuva do analizite na Strafor poveke od ocigledno e deka izveshtajite gi pishuvaat tendenciozno i pristrasno bez pritoa da ja razgledaat faktickata sostojba.
Dokolku toa go pravat na nezavisen i nepristrasen nacin nema da mozat da zamizat pred faktot na "energensi" koj voglavnom za 2/3 na EU stignuvaat preku Rusija pa odtuka Rusija treba da se zeme kako faktor vo regionot.Lugeto od Strafor mozebi zaboravaat shto se slucuva koga Rusija ke gi zatvori slavinite makar i na eden den.Ne bi bil siguren deka Kosovo tolku vredi za EU pa makar i so Trepca zaedno kolku zagrozuvanje na eftiniot protok na gas od koj zavisi "zabreftanata" EU industrija osobeno vo zemjite koj kako da ja preteknaa Srbija.
Proglasuvanjeto ednostrana nezavisnost bez soglasnost na Rusija nema da projde tolku eftino kolku shto Strafor "miluva" da predpostavi.

ABC напиша:
Po izjavata na Angela Merkel deka nema vlez vo EU za novi clenki bez razlika dali tie ispolnuvale uslovi ili ne,interesite na Makedonija treba da bidat nasoceni tokmu kon Srbija i Rusija,zoshto EU ne projavuva interes za nas osven za "nivnoto" Kosovo.

Опкружувањето ни е секој ден се понепријателско кон нас...иако не сме си некој си резус-фактор...ниту на економски ...а далеку било и на некој друг план....мислам технолошко-воен..оти тие се меѓузависни.

Така да ...си бидеме пресреќни ако во регионов не стане она што било на почетокот на минатиот век...каде што во разни униформи и со разни идеи...умреле стотици илјади ....по род Македонци...
:tapp:

Se shitnaa vekje.. sto baraat toa seloto da go pravat nesto? Da ,da, priznajte gi prvi, pa ke praat vojni posle. Ebate drzhavata prodadena

ABC напиша:
Ne, greska si.
Intersite na Germanija se kon Hrvatska,Srbija Bugarija i Makedonija, Kosovo si e na USA za da si ja drzi Evropa vo skut nadevajki se deka kje moze da ja rasturi koga toa kje go proceni za neophodno kako sto bese slucajot so prvata mini-Balkanska unija narecena YU.
Rusite bas gi zabole koj kje dominira, oni kje si go izvezuvaat ona sto prirodata im go podarila pa dali toa kje bide plateno vo denari, dinari ili evra sosema kje im bide seedno.
Sekako deka i Lav e ocebijno vo pravo, ako treba seto toa kje se plati i so zrtvi ama ne nivni.

:) Kako i segogas Makedonija e prva :)
Eeeeee Makedonce,Makedonce.........................

intel напиша:
Ne, greska si.
Intersite na Germanija se kon Hrvatska,Srbija Bugarija i Makedonija, Kosovo si e na USA za da si ja drzi Evropa vo skut nadevajki se deka kje moze da ja rasturi koga toa kje go proceni za neophodno kako sto bese slucajot so prvata mini-Balkanska unija narecena YU.
Rusite bas gi zabole koj kje dominira, oni kje si go izvezuvaat ona sto prirodata im go podarila pa dali toa kje bide plateno vo denari, dinari ili evra sosema kje im bide seedno.
Sekako deka i Lav e ocebijno vo pravo, ako treba seto toa kje se plati i so zrtvi ama ne nivni.

Da,ocigledno e deka na Rusite ne im se bitni kakvi se parite tuku kolku se.Sepak za da im bidat pomnogubrojni treba da ja zadrzat pozicijata vo regionot barem kolku-tolku i Srbija so Makedonija im se "posledna nadez".Od druga strana sekako deka od nezavisnosta na Kosovo tie ne sakaat da im dadat "prakticen primer" na nekoi barem zasega sopstveni mali no znacajni teritorii niz koj pominuva naftata i gasot.Tokmu zatoa Rusija se zakanuva so veto za Kosovo na koe ne veruvam deka nekolku EU epten znacajni zemji bi ostanale "ramnodushni".

intel напиша:
Ne, greska si.

Потполно се согласувам со Интел и Лав.
Балканот е само полигон каде се судираат „големите“ играчи, кои само играат своевиден шах, гледаат од страна и контролираат играта, а на теренот гинат други...
А мислам дека Македонија во однос на признавањето на Косово ќе го прати ставот на ЕУ.

Tokmu tuka e problemot,dokolku Makedonija vo odnos na priznavanjeto na Kosovo go prati stavot na EU kako shto gi prateshe site stavovi na EU dosega i za vozvrat dobi "shipak",duri i vo vistinska smisla na zborot.:)
Ostanavme zarobeni vo GETO,bez bliska perspektiva za clenstvo vo EU a se podaleku ni e i NATO,ili vo eden zbor kazano "shipak" za GETOTO Makedonija.

ABC напиша:
Tokmu tuka e problemot,dokolku Makedonija vo odnos na priznavanjeto na Kosovo go prati stavot na EU kako shto gi prateshe site stavovi na EU dosega i za vozvrat dobi "shipak",duri i vo vistinska smisla na zborot.:)
Ostanavme zarobeni vo GETO,bez bliska perspektiva za clenstvo vo EU a se podaleku ni e i NATO,ili vo eden zbor kazano "shipak" za GETOTO Makedonija.
Сетете се како ни беше нам (Македонија) 1991 кога Словенија и Хрватска добиваа признанија а ние како “Црнчиња“ седевме и чекавме милост, па се радувавме на бугарското признавање, па на она од Северен Кипар (мислам пази држава која не е призната не призна).
Први нема да бидеме пошто сме килави и не знаеме да реагираме брзо, а дека ќе бидеме меѓу првите да.
Впрочем, во Македонија живеат 20% граѓани кои Косово го сметаат за нивен близок дел, а ние како држава треба да се грижиме за потребите на сите наши граѓани.
Зарем Србија не би ја признала прва Р Српска ако таа некад се осамостоии.

ај лупајте сеа црвени.:smir:

Sepak ne treba da zaboravime deka Srbija ni e edinstvenata "granka" na koja sedime,pa dokolku prvi ja preseceme i prvi ke padneme od "drvoto".:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom