Николиќ: Македонија прва ќе го признае независно Косово

• Креатор на темата Креатор на темата VirtualVlad
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
ABC напиша:
Sepak ne treba da zaboravime deka Srbija ni e edinstvenata "granka" na koja sedime,pa dokolku prvi ja preseceme i prvi ke padneme od "drvoto".:)

Ма какво дрво какви гранки, политика ти е нешто што ни од далеку не е толку цврсто како дрво и гранка. Политика ти е еден ден вака друг ден онака ко тарзан шето се мафта по лијани, ја фаќа првата и најцврстата што во моментот му се наоѓа.

Bacillus gagous напиша:
Ма какво дрво какви гранки, политика ти е нешто што ни од далеку не е толку цврсто како дрво и гранка. Политика ти е еден ден вака друг ден онака ко тарзан шето се мафта по лијани, ја фаќа првата и најцврстата што во моментот му се наоѓа.

Toa ti e "kratkorocna politika" no nikako ne e "dolgorocna" kakva shto treba da se vodi ovde vo Makedonija.:)

ABC напиша:
Sepak ne treba da zaboravime deka Srbija ni e edinstvenata "granka" na koja sedime,pa dokolku prvi ja preseceme i prvi ke padneme od "drvoto".:)
Ama grankava nesto suva. Poarno da ja preseceme negod a se skrsi pa i nie da se iskrsime so nea.

ABC напиша:
Поради пропаганда која се одвивала 50 години, а и од осамостојувањето навака, некои ги сметаат Србите како близок народ...:pov: Што блиско имме со нив??? Тоа што си ја присвојуваат(т.е. мечтаат за тоа) МПЦ?? Тоа што во во 91ва Милошевич му излагаше со предлози на Мицотакис да ја делат Македонија?!? Хмм...Добар комшија не ти ѕирка во дворот....кај нас па сите ѕиркаат и зимаат по нешто...

Може ќе има многу реакции од страна за моето мислење но, јас сум за да се признае тоа Косово! Зошто? Затоа што од економски аспект - Охис со нивните два погони работи за извоз во Косово, Македонските млекарници извезуваат највеќе на Косово, порано беше Грција но Косово го зазема број еден. Нафта(за која во последно време се курчат Косовариве), земјоделски производи во изобилие!!!

За територијалниот интегритет на Македонија, доволно ќе биде да се потпише еден договор со Косовските власти, а и со Албанското малцинство во Македонија дека немаат никакви територијални претензии кон Македонија и решен проблем! Само незнам дали Фуере и остала западна кочина ќе „дозволат“ таков договор...

Можеби си во право, тие немаат претензии да ја земат западна Македонија (иако сакаат), ама мислам дека не можат бидејќи ако Косово проба да се спои со Албанија, Србите ќе ги столчат. А мора да се спои со нашите западни соседи, бидејќи сами не можат да земат дел од територијата, енд соу он, енд соу он.....

Koga kje ja skusat kozhnata pretsedatelska fotelja, i nezavisna drzhava, koj ti e tolku lud pa da se zblizhi so nekoj drug pa da go deli merakot? Toa deka na nas nekoj ni gi machka ochite so takva propaganda, toa druga rabota e. Trnot e vo pravo, osven za naftata, kade shto kosovarite javno izlegoa so izjava "oprajte ja naftata so tie i tie standardi i kje prodolzime so sorabotka". Toa shto okta celo vreme shtedi pari i pravi tinja od nafta na nashite vozila, ne mora da znaci deka cel svet kje gi trpi taka...i to

rymz напиша:
Koga kje ja skusat kozhnata pretsedatelska fotelja, i nezavisna drzhava, koj ti e tolku lud pa da se zblizhi so nekoj drug pa da go deli merakot?
Тука си многу во право - чим некој земе власт, тешко дека ќе сака да ја даде или па камоли да ја дели...

Само едно неможам да го промислам сеуште...Какво стопанство има Косово?!?

Сите знаеме дека е добра стратешка позиција и дека Американската империја ќе стационира проектилски блок...но таму има население кое треба да живее од нешто...Образование, вработување..производство...Чим Косово стекне независност, нема повеќе да живее од буџетот на Америка и ЕУ...Во секоја млада држава неминовен е криминалот...Како тој ќе резултира со светската репутација на државата...со таква репутација, странски инвестиции нема...

Косово нема да биде дел од Србија

Косово никогаш повеќе нема да биде дел од Србија, изјави на крајот од посетата на Москва американската државна секретарка Кондолиза Рајс.

Таа потврди дека на средбите со највисоките претставници на Русија не се изнајдени допирни точки за предлогот Косово да добие надгледувана независност, што има поддршка од Вашингтон и повеќето држави членки на Европската унија (ЕУ) .

Нема согласност со Русија за Косово, нема готово решение, ќе продолжиме да работиме, можеби ќе успееме да усогласиме резолуција, изјави Рајс.

Шефот на руската дипломатија Серге Лавров го повтори ставот на Москва дека предлогот на Ахтисари не е решение. Нема друг пат освен да продолжат преговорите меѓу Белград и Приштина за статусот на Косово, изјави Лавров.

Тој додаде дека една од основните задачи е и да се минимизираат разликите меѓу Москва и Вашингтон.

Русија, како постојана членка на Советот за безбедност може да стави вето на резолуцијата за Косово. Ваквата можност официјално не е најавена, иако не може сосема да се исклучи.
Америка го кажа своето...

Оддамна се знаеше, само прашање на време беше.
Сега нас господ да не чува.

Sekoj od nas ima razlicno mislenje i emocii po prasanje na Kosovo!
Natamosnoto prodlabocuvanje na `debatata` ke dovede do karanje i previranja i megju nas!
Kosovo...e problem na Srbija,Albanija i kosovskite albanci!
Makedonija i sekoj eden sredno pameten gragjanin na Makedonija (a ne pa drzavnik) ne smee da prednici vo nisto koga e Kosovo prasanje!
Mnogu cuvstvitelna tema...za site zasegnati strani.
Tuka mora da se iskoristi edna stara latinska pogovorka:
Vo teski situacii i koga vremeto istekuva,najpametno e da ostanes spremen i da go cekas potegot od drugata strana!
Edno e jasno:Makedonija nema nikakov interes od nova kriza vo regionot!Takva...ne smee da ima!Ali u isto vreme pak ke povtoram,i strateski i ekonomski...ne sme nie tie koi sto smeat da si dozvolat inicijativa niti pak ke go razresat ova prasanje!
Ima da si sedime madro na gazot,da go zastitime svoeto i svojot interes,i da vidime sto ke donese velikata sudbina!:pos2:
Kolku do Nikolic...ostanal bez poteg i isfrustriran otisol da jade gomna u Moskva!Takvite politicari koi sto ne znaat da go pronajdat svojot interes i da svatat kade e `vozmozniot plafon` na nivnite baranja i interesi...treba da isceznat od BALKANOT!

Abe ve citam i vi se cudam,trebalo da se priznae Kosovo a ne trebalo da im se dade skoro cela zapadna Makedonija na Albancite.Pa kartata na golema Albanija ne e od vcera,site ja imate od poodamna videno i so priznavanjeto na Kosovo ostanuva da se "doispolni" ushte samo so delot vo koj vleguva zapadna Makedonija,znaci ushte 20% shto sigurno ke se ostvari vo slednive 10tina godini dokolku so Kosovo odi vaka "ednostavno".Sme imale ekonomski dobri odnosi so Kosovo a pri toa gi zaboravame ekonomskite odnosi so Srbija koj seushte se potencijalno najperspektivni dokolku se sporedat potrebite na Srbija so nejziniot broj na ziteli.
Moe mislenje a veruvam deka e i najispravno za Makedonija e toa deka Kosovo treba da go priznaeme otkako Srbija ke go priznae,i kakov status ke mu priznae Srbija takov treba da mu priznae Makedonija.Inaku za "neblagodarnosta" na Albancite svedoci sme site,osobeno so nametnatiot "uvezen" konflikt po zgrizuvanjeto na polovina milion begalci koga NATO gi bombardirashe blagodarenie na toa shto Makedonija mu obezbedi odlicna logisticka poddrshka zoshto inaku nemashe da vlezat tolku lesno i ednostavno.
Znaci Albancite na sekoja dobra rabota shto Makedoncite ke ja napravat za niv,ni se "zablagodaruvaat" so vojna,blokiranje na sobranie i baranje "dijalog" kakov shto nikade vo svetot nema.Cinam deka dokolku go priznaeme Kosovo prvi veke sledniot den ke imame baranje za otcepuvanje na delovi od zapadna Makedonija kako "blagodarnost" za iskazanata servilnost kon nashite istoriski dokazano "blagodarni" sosedi.:(

Добро АБЦ се тоа, али мора да признаеш дека ти се прави кеиф што најголемиот душман на Македонија, државата одговорна за сите сплетки во изминативе 100 години, конечно ќе си го попие.
Треба некако Прохор Пчински да издејствуваме да ни се врати.

Pa bi rekol deka najgolem dushman vo poslednive 100tina godini ni se Bugarite,pa Grcite,pa duri togash Srbite.Da bideme realni deka dokolku ne bea Srbite nemashe da go imame ni ova shto denes go imame od Makedonija.Ili mislish deka okolnite drzavi ke bea tolku dobri pa ke ni dadea nezavisnost onaka od "grev"?
Za Albancite bi rekol deka ni se "extra" neprijatel zatoa shto baraat teritorija i od ova malo parce shto ni ostana.

Никола напиша:
Добро АБЦ се тоа, али мора да признаеш дека ти се прави кеиф што најголемиот душман на Македонија, државата одговорна за сите сплетки во изминативе 100 години, конечно ќе си го попие.
Треба некако Прохор Пчински да издејствуваме да ни се врати.
Mozes da objasnis i potvrdis so fakti?
Tebe ti teknuva kakva e podelbata na Makedonija?
KOJ e TOJ sto se otkaza od negoviot del>?
Ili mozda `nasite` politicari-Gligorov,Andov,Georgievski ja izdejstvuvaa i zasluzija vo potpolnost nezavisnosta na R.Makedonija?

Pazi...rekov fakti !
Inaku,smetam deka i ti i ABC si go cesate jazikot tuka i gi iskaluvate vasite dnevni frustracii...nervirajki gi ostanatite clenovi na forumov!
Faktite se druga rabota:
Andov izbega u Solun koga se proglasuvase nezavisnosta na R.Makedonija.
Gligorov bese `izbran` i dojde direktno od Belgrad da ja proglasi!
Trojca od osnovacite na VMRO-DPMNE vo Berlin se srpski igraci!
Ako ne znaes...prasaj!I ne trujte tuka so vasite gluposti.

He,he,he,abe ti ko na "Srpski bandash" da mavash Zevsus a,ili taka mi se cini?
Dodusha za ovie shto gi kaza deka beshe taka,taka beshe,a i za osnivacite na VMRO vo Berlin imashe indicii.Ne da gi branam Srbite ama fakt e deka epten ni se meshaa vo politika poslednive dve decenii,vprocem pribraa i golem broj kriminalci od Makedonija pa neshto "muvaat" okulu nivnata isporaka i cekaat da se unishtat nekoi dokazi za da gi "isporacaat".

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom