На што да реплицирам?
До сега не кажа ништо што е спротивно од она што јас го мислам.
Дечко, ја нафта не пијам. Ако три страни уназад моташ 6 члена за ништо, немој да мислиш дека ќе можеш и овде. На што да реплицирал. Побара пост во кој ќе ти пишува само дека некој не се согласува со таа твојата импровизација од став, да би ја побил после? Доби. Така што мене вакви длабоки реплики, не.
Причини за тоа постојат, не гледам причини македонскиот јазик да биде задолжителен.Ако постои, просветлиме.
О, јас гледам. Еве, дате просветлам.
Го создаваат Кирил и Методиј, ангажирани од византиската влада, а со цел да им го наматнат на некое племе ( кое подоцна не успеало да го зачува својот јазик ) кое доаѓало од зад карпатите, и по можност да ги експлоатираат. Морам да признаам дека византиската влада имала добра стратегија. Дури и ден денес не се знае вистината.
Пост до пост ти се сакам кажам не знам речам, хрпа квазидосетки и од ракав тресење, т.н. аргументи. Кирил и Методиј јазикот ни го направиле. На сон преку радио тоа чу? После ќе не` ебава кој кај стигне. Зашто? Зашто господинот сакал да не биде Македонски задолжителен. "Државата ова, државата она...". Тебе ти е премногу, државава, знаеш? Не си достоен за оваа по која толку плукаш, ако баш те интересира. Врати си се во кое и да е одделение, повтори си историја од почеток, и имај барем малку почит ако ништо друго.
Тие што толку ги мразиш и ги учиш за двојка, му дале и писмо, и јазик, и религија, и идентитет на цел словенски свет (што претпоставувам не знаеш која маса народи е), тој не сакал Македонски да учи.
Ти ќе решаваш што е важно, а што не.
Јасноста и егзактноста на твојот пост е многу мала, затоа и за да не дојде до некакви недоразбирања, со цел да го објасниш, појасниш и направиш поекзактен твојот пост, ќе ти поставам неколку прашања...
Да, но не се` она што се учи, туку тоа до одредена граница.
Причина може да постои, но не може да оди против силата и моќта.
Moжеби, но никогаш не вели никогаш.
Тоа не значи дека јас нема да ти реплицирам.
Знам да го сакам тоа што е од човекот, и она што е мое, и она што е од сите, т.е. не е од никого.
Не е за тоа.
Јас си имам идентитет. Јас сум материја и имам свој степен на огранизираност. Го ценам тоа.
Oва не е причина да мора македонскиот јазик да се учи, туку ова е причина зошто некој може да сака да учи македонски.
Ова од особена важност е, нели? Ванаби еднокамчев. А не е ни осмина од мудроста твоја напишана во прошливе пар саата.
Ти друже не си застанал до таа твоја фиктивна граница за учење на јазикот, си останал испод неа. Зоки Поки последно ти е веројатно. Ич не мораш да учиш Македонски. Пишуваш колку да пишеш, што значи малтретираш народ непотребно. Не е првпат, аналогно, тебе "ради реда" ти е слоганот. Глеј си компјутерите, бркај си работа. (Уште да беше компјутерската автоматика или што и да е причина/изговор/повод/оправдување за неписменост, арно ќе беше.)