Македонски е непотребен предмет? Не сакаш да си го знаеш сопствениот јазик и неговите корени?
Сакање, и морање, се зборови со различно значење.
Јас само сакам да не морам да го учам македонскиот.
( а морам да го учам, на матура тој неможе да се избегне )
Се читате што пишувате или се правите наудрени? Македонски да не се учи? Па затоа на кој му текне ќе се спрдава со нас, се обложувам дека на форумов 80 проценти не знаат кога е озаконет македонскиот јазик, сосе азбука и правопис.
Математика? Не знаев дека до толку ви се затестени мозочните ќелиии.
Не, туку да не мора да се учи.
Те молам, цитирај ме мене, нестрплива сум да дознаам зошто да се учи македонски е непотребно.
Ќе ти реплицирам и јас кога ќе се логирам повторно.
Еве.
Еве ти уше еден, ај реплицирај, жити бога.
На што да реплицирам?
До сега не кажа ништо што е спротивно од она што јас го мислам.
Добро, ти може си читаш по дома, ама има и деца што да не беа школските лектири, немаше да знаат што е книга. Не можеш да кажеш дека Македонски е непотребен предмет. Тоа ти е исто како да кажеш дека Англиски е непотребен предмет, зашто англиски и на курс може да се учи, нели?
Јас мислам дека македонскиот јазик е потребен предмет, и треба да се знаат некои работи од него, но до одредена граница.
Јас не кажувам дека македонскиот јазик не е потребен за сите, туку дека постојат некои за кои што не е потребен.
На првиот пасус:А зошто да не го учиме?Што сакаш ти да учиш?Ти си Македонец, и треба да учиш македонски.Не тропај глупости.Убаво ти кажа Смерт.Не читај, имај речник со мал фонт на зборови и ќе бидеш глуп.
Не да не го учиме, туку да не мора да го учиме.
На вториот:Слободно учи пет математики...може со Агора некогаш во НАСА ќе ве вработат.Гоу он.
Право на избор.
На третиот:Што ќе ти користи ако не се занимаваш со тоа во животот.ОД сите ученици што учат физика, сите ќе бидат физичари?Не, ама затоа македонски мора да учат сите.
Продолжи да учиш физика и хемија, и живеј со слободно во Матриксот:pos2:
Си има свои причини за тоа зошто сака да учи тоа што сака да го учи. Тој не кажува дека тоа мора и треба да се учи, туку, дека само тој сака да го учи тоа, од кое што не следи дека другите мора да го учат тоа што тој сака да го учи.
Хмм, барав одговор од Агора, ми реплицираше Нео_вмастер.
Тоа не значи дека јас нема да ти реплицирам.
Да не е затоа што го почастив црвенко Агора па сега пак да не го почастам, да не му дојде многу?
Не е за тоа.
Океј, невермајнд. Иако јас имам слаби оценки по македонски(тоа е до професорката не е до мене), сепак секогаш ги читам сите лектири и дела и ги учам сите теми. Е сега зошто го правам тоа?
а) Затоа што не сакам некоја дрољетина како Бакојани, мајмуни како Саркози и Караманлис и некои болвари од циганска Тракија да се спрдаваат со мене и да ми велат јазикот ви е од овде, јазикот ви е од онаму, јазикот ви е бугарски, кога јас знам дека јазикот е базиран на централниот говор и е од групата на Индоевропски јазици.
б) Како што рекоа членовите, не сакам да ме закопа некој образован во дискусија за некоја легендарна книга, не мора да е странска, може тоа да биде "Македонска крвава свадба", "Парите се отепувачка" и др. Ако тој што дискутира со мене греши, сакам да го поправам.
в) Затоа што ако прашаш странски лингвисти(јас имам зборувано со американски лингвист) македонскиот јазик е меѓу најубавите и најспецифичните јазици во светот, со карактеристики кои благодарение на "Македонистите" и Крсте Петков Мисирков е различен од сите други словенски јазици и нема никаква сличност со нив. Бугарскиот и рускиот имаат ерови и носовки, српскиот ги има оние чудните ќ, ч, ѓ...
Oва не е причина да мора македонскиот јазик да се учи, туку ова е причина зошто некој може да сака да учи македонски.
Јас не сум против тоа некој да учи македонски јазик, туку јас сум против тоа јас или некој како мене, да мора да учи македонски јазик.
Јас сум за:
-Задолжително учење на македонски јазик само до ( пример: ) 4то одделение.
-Исклучување на редовниот и задолжителен македонски после тоа одделение.
-Воведување на изборен македонски.
- Исклучување на задолжителниот македонски јазик од државната матура
Причини:
Јазикот има функција да овозможи комуникација помеѓу луѓето. Тој е еден вид на протокол. Поради тоа, за да се овозможи комуникација преку јазик, помеѓу два или повеќе луѓе, тие морат да користат ист јазик, т.е. протокол. Колку повеќе луѓе зборуваат ист јазик како ти,
и/или ако ти користиш јазик што го користат повеќе луѓе, колку повеќе луѓе го користат тој јазик, ти со толку повеќе луѓе можеш да реализираш комуникација.
За да можеш да реализираш комуникација со сите луѓе на оваа планета, има две опции:
-Да ги знаеш сите јазици.
-Сите луѓе да зборуваат еден јазик, а ти да го знаеш тој еден јазик.
Јас сум за втората опција.
Функцијата на јазикот што ја кажав, треба да има најголем приоритет, а не треба најголем приоритет на јазикот да биде тоа тој да биде богатство на еден народ.
Тој треба да биде богатство на човештвото! ( и по можност сите суштества низ цел универзум што можат да комуницираат преку јазикот )
И математика и физика и хемија треба да се учат, не велам не, се` треба да се учи, ама македонски и македонската историја и географија јас и на матура би ги ставила, затоа што пропаѓаме затоа што не си знаеме за својата држава и оставаме личностите од причината под а) да не "учат" за неа.
Биди ми поздравен.
Пак, тоа е причина некој да сака да учи македонски каков што сега се учи.
Тоа не е причина некој/секој да мора да учи македонски!