Не јадете мајонез!

• Креатор на темата Креатор на темата Dzings
  • Време на започнување Време на започнување
Штом сме уште кај мајонезот...
Може некој да пише за домашен мајонез рецепт, дека одамна немам побано ваков мајонез се на томи или хелманс сум

Едно време бев мајстор за него... Мислам вака беше: Во тегла од 750 милилитри се ставаа две јаца, половина супена лажица сенф, една кафена лажичка шеќер и нешто повеќе од пола кафена лажичка сол. Се сипува зејтин скоро до крај на теглата ( 2-3 прста пониско) и се мати со миксер, ама со оној дел како печурка, за пасирање што служи. При матењето миксерот го движиш горе долу полека и ќе видиш колку брзо се прави мајонез. Не сум правел одамна, зашто многу ретко го јадам скоро ич, па затоа ако сум грешил со рецептот, а не би требало извини.

абе как да не јадам :) најслатко ми е лепче , мајонез и „френка“ :)

И сеа врз база на твоето мислење јас треба да го формирам моето, бтв или треба да те слушаме тебе како ни го наметнуваш мислењето дека не треба да јадеме мајонез, мајонезот содржи јајца = протеини + масти = правилно функционирање телото = енергија , бтв ако на некој му излегувале акни или што ти ја знам немора да јаде, или треба да разложуваме и филозофираме од што е составено секое јадење, ако е така пола од јадењата што ги јадеме содржат канцерогени клетки, па ај ништо да не јадеме крај краева ... пффф :nenene:
A каде успеа,со твојата натприродно развиена свест и интелигенција,да го видиш сето тоа во мојот пост,баш би ме интересирало да ми објасниш?
Ја само реков дека не јадам мајонез и дека ми е гнасен,а не дека не треба други луѓе да го јадат.
Добро бе,у последно време луѓево не знаат да читаат и шо е проблемов?

Дома многу ретко се купува мајонез...Најчесто за празници, кога се прават салати, ради тоа...Некад може да се најде од тие малите кесички..ама тегли никако...Коа јадам нешто у сендвичара ставам мајонез, не ми иде со кепач само.

Не јадам мајонез :smir: Немам ни пробано некогаш....

Неможам да го јадам мајонезот зошто е премногу мрсен, не ми излегуваат акни ама гаден ми е некако. Многу ретко ме фаќа кеф да јадам, најчесто со помфрит и кечап, а мајонезот мора да е „ТОМИ„ :smir:

Ене, од на калипсо рецептот јасно се гледа дека мајонезот е 90% зејтин. Арно ама, ако спориме што се’ е здраво, а што не е - треба да се откажеме од ајварот, белиот шеќер, свинското, сите конзервирани производи... се’ што би сакала да видам (и да изедам) во мојот фрижидер.

Не јадам мајонез блјак блјак... оти еднч ка бех помаленка ка пробах мајонез беше ного кисал некак и од тогај не јадам ..

Оф топик :
Мари4е аман we секој нареден пост се по струмички пишуваш, контролирај се малце :)

Се што е претерано е лошо. Така на пример, и ако јадете многу овошје, зеленчук и сл, пак може да имате последици со хипервитаминоза и други глупости. Не гледам, зошто мајонезот би бил опасен ако го конзумираме во определени, количински умерени количини. Всушност, како што кажа некој погоре, доколку вака гледаме на нештата, треба да се откажеме од многу, скоро од сите работи кои ги јадеме.

Се треба да се јаде, но во умерени количини, не се откажувајте од мајонезот-ако ви претставува задоволство. Обидете се само да го редуцирате.

Мајонез јадам само на вонка кога сум, низ сендвичари, со француски со хамбургер, а иначе така дома не го практикувам ич.

Дали ова истово е и за мајонезот од 7ца:nesum:

не јадам мајонез, никогаш не сум ни пробала:lollipop:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom