НБА Сезона 2013/2014

• Креатор на темата Креатор на темата grande-juve
  • Време на започнување Време на започнување

Кој ќе биде шампион во сезоната 2013/14?

• Бостон Селтикс

Гласови: 2 2,5%
  • Њујорк Никс

• Чикаго Булс

Гласови: 17 21,5%
  • Мајами Хит

Гласови: 17 21,5%
  • Сан Антонио Спарс

Гласови: 9 11,4%
  • Индијана Пејсерс

Гласови: 1 1,3%
  • Хјустон Рокетс

• Оклахома Сити Тандер

Гласови: 8 10,1%
  • Денвер Нагетс

• Лос Анџелес Клиперс

Гласови: 5 6,3%
  • Лос Анџелес Лејкерс

Гласови: 6 7,6%
  • Голденс Стејт Вориорс

Гласови: 0 0,0%
  • Бруклин Нетс

• Атланта Хоукс / Перо Антиќ

Гласови: 6 7,6%
  • Мемфис Гризлис

• Вкупно гласачи
    79
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
сеуште е рано нормално, но еве неколку играчи шо импресионират засега-

Пол Џорџ 27/9/4
Ерик Бледсо 23/6/8
Крис Пол 26/4/13
Кевин Лов 26/14/4
Монта Елис 23/3/5
Андре Драмонд 11/11
Клеј Томсон 22/3
Ентони Дејвис 22/12
Иван Тарнер 22/5/3
Мајкл Картер Вилијамс 20/5/8
Брук Лопез 20/6
Енес Кантер 18/9
Тристан Томсон 13/9
Блејк Грифин 20/10/3
--- надополнето: 6 ноември 2013 во 20:30 ---

o_O

Голем дел од овие е веројатно да паднат во статистките понатаму во сезоната, ама Бледсо мислам дека ке продолжи во овој ритам, нормално ако нема нешто повреди. Чоеков е играчиште, се глеаше уште у Клиперс, ама немаше ич простор од Пол.
Прв кандидат ми е за most improved сезонава.

Ај кај бил Коби првите 3-4 сезони појасни ми, очигледно за нешто различно зборуваме. Нема везе, океј е што спореди, ама фактите за Харден ти ги пишав во претходниот пост. Не знам некој погоре Мело ми го спомна дека исто не играл одбрана а бил добар играч, и уште неколку наброја, епа момци затоа Мело има 0 прстени, затоа и другите како него имаат исто толку прстени. Гледај Леброн што прави, како гризе и во одбрана и во напад... Харден е супер играч ама според мене не е шампионски материјал. :)
--- надополнето: 6 ноември 2013 во 21:19 ---
Точно така. За Хауард, ќе се сложат сите, никогаш не бил уверлив во нападот. Тоа што постигнуваше 20+ во Орландо беше заради физичката доминација, а реално целата игра паѓаше на него и Нелсон. Сега, кога ги има веќе изградените и одлични дефанзифци како М.Гасол, Хиберт, Ноа, Лав и уште неколку, Хауард делува очајно во напад. Post-up играта на основна линија му е очај.

Во одбраната е одличен. Затоа и ќе се изгради одличен тандем помеѓу Хауард и Харден.

Целосно се сложувам за плеј позицијата, Лин нема што да бара во таква екипа. Повеќе би одговарал играч со помалку загубени топки во просек и играч што помалку шутира.

Види, Хауард е супер играч само кај него проблем е пристапот во играта. Не може еден професионалец кој игра во НБА тим кој што го гледаат милијарди луѓе низ светот да искача на терен и да се клешти како ретардирано детенце и да го боли уво дали тимот му губи или води. Да има само малце мозок ќе биде најдоминантен во лигава без никакви дилеми. Дефанзивно е no.1 у цела лига дефинитивно, а офанзивно исто може да биде на тоа ниво само што ете, него смеењето му е поинтересно од сериозноста. Ова за no.1 у цела лига мислев од центрите.

Види, Хауард е супер играч само кај него проблем е пристапот во играта. Не може еден професионалец кој игра во НБА тим кој што го гледаат милијарди луѓе низ светот да искача на терен и да се клешти како ретардирано детенце и да го боли уво дали тимот му губи или води. Да има само малце мозок ќе биде најдоминантен во лигава без никакви дилеми. Дефанзивно е no.1 у цела лига дефинитивно, а офанзивно исто може да биде на тоа ниво само што ете, него смеењето му е поинтересно од сериозноста. Ова за no.1 у цела лига мислев од центрите.

ОК се' тоа околу однесувањето, но сериозно мислиш дека би бил подобар од Лав и Хиберт ?

ОК се' тоа околу однесувањето, но сериозно мислиш дека би бил подобар од Лав и Хиберт ?

Напаѓачки, дефанзивно или општо ме прашуваш? Јас на секој начин мислам дека би бил подобар Хауард, со тие предиспозиции и не можам друго да мислам. Само пак ќе кажам, џабе е кога црпката не му фаќа.

Напаѓачки, дефанзивно или општо ме прашуваш? Јас на секој начин мислам дека би бил подобар Хауард, со тие предиспозиции и не можам друго да мислам. Само пак ќе кажам, џабе е кога црпката не му фаќа.

Јас мислам не, сериозно, Хауард е вреден само во одбрана. Готово е со неговата пост игра.

Лав и Хиберт се одлични и во одбрана и во напад. Погледни ја статистиката на Лав, доволно е. Хиберт, е веројатно во топ 5 одбрамбени играчи во лигата, во нападот е исто така одличен, се сеќаваш Мајами во финалето колку менуваа за да го задржат.

Но, се сложувам со тебе, таа припроста тврдоглавост и детско однесување го одврати. :)

Јас мислам не, сериозно, Хауард е вреден само во одбрана. Готово е со неговата пост игра.

Лав и Хиберт се одлични и во одбрана и во напад. Погледни ја статистиката на Лав, доволно е. Хиберт, е веројатно во топ 5 одбрамбени играчи во лигата, во нападот е исто така одличен, се сеќаваш Мајами во финалето колку менуваа за да го задржат.

Но, се сложувам со тебе, таа припроста тврдоглавост и детско однесување го одврати. :)

Хиберт не е нешто посебно во нападот, со оглед на неговата висина. Лав е сосема различен играч од нив двајца и некако глупо ми е да ги споредувам. Лав шутира тројки, шутира од поле, а овие се зацементирани во рекетот. И Лав не е добар одбранбен играч, напротив, на негова позиција е еден од полошите во лигата. А Мајами менуваа во финалето на Хиберт затоа што немаа висок човек и немаше кој да му парира па надополнуваа со удвојувања.

Хиберт не е нешто посебно во нападот, со оглед на неговата висина. Лав е сосема различен играч од нив двајца и некако глупо ми е да ги споредувам. Лав шутира тројки, шутира од поле, а овие се зацементирани во рекетот. И Лав не е добар одбранбен играч, напротив, на негова позиција е еден од полошите во лигата. А Мајами менуваа во финалето на Хиберт затоа што немаа висок човек и немаше кој да му парира па надополнуваа со удвојувања.

Мајами ги земав чисто за споредба, и останатите екипи имаа голем проблем. Гледај, Хиберт кога влезе во лигата имаше доста слабо тело, беше физички инфериорен од повеќето центри. Неговата игра е доста променета. Ми се допаѓа old scholl играта на Хиберт. Знае да изгради солидна позиција, и лесно да пробие до кошот. :)

Ако не се согласуваш, наброи неколку центри со слична игра кои играат подобро во офанзивата. :)

За Лав, се сложувам дека е поинаков тип, но ајде, за атер на муабетот и Марк Гасол би го ставил пред Хауард.

Глупавоста на Хауард не ја поднесувам. Тоа е.

Мајами ги земав чисто за споредба, и останатите екипи имаа голем проблем. Гледај, Хиберт кога влезе во лигата имаше доста слабо тело, беше физички инфериорен од повеќето центри. Неговата игра е доста променета. Ми се допаѓа old scholl играта на Хиберт. Знае да изгради солидна позиција, и лесно да пробие до кошот. :)

Ако не се согласуваш, наброи неколку центри со слична игра кои играат подобро во офанзивата. :)

За Лав, се сложувам дека е поинаков тип, но ајде, за атер на муабетот и Марк Гасол би го ставил пред Хауард.

Глупавоста на Хауард не ја поднесувам. Тоа е.

А ти текнува Хауард кога дојде во лигава ти текнува каков беше? :D Јас бев билдериште во споредба со него. :D Гледај го сега каков е, грамада, ама од оние глупавите. :icon_mrgr:

Инаку НБА во последниве неколку сезони никогаш не била подефицитарна на позицијата број 5, НИКОГАШ. Порано се водеа рововски битки под кошевите, Шек, Мелоун, Олајџувон, па пред нив Џабар и Периш. Сега е ера на 2ки и 3ки, односно доминираат ликови ко Коби, Леброн, Дурант, Мело и остали. Хиберт секако е во топ 5 центри во НБА, него муабетот ми беше дека не е нешто спешл кога се во прашање офанзивните карактеристики али момаков многу напредува последниве две сезони, така да очекувам уште подобра сезона од него.

Марк Гасол израсна во страшен играч и играч од кого зависи одбраната на целиот тим. А каква само салама беше пред неколку сезони :facepalm:

968941_10151518536817763_1389491815_n.png
:) Идеее тројкаааа! (y)
--- надополнето: 6 ноември 2013 во 23:59 ---

А ти текнува Хауард кога дојде во лигава ти текнува каков беше? :D Јас бев билдериште во споредба со него. :D Гледај го сега каков е, грамада, ама од оние глупавите. :icon_mrgr:

Инаку НБА во последниве неколку сезони никогаш не била подефицитарна на позицијата број 5, НИКОГАШ. Порано се водеа рововски битки под кошевите, Шек, Мелоун, Олајџувон, па пред нив Џабар и Периш. Сега е ера на 2ки и 3ки, односно доминираат ликови ко Коби, Леброн, Дурант, Мело и остали. Хиберт секако е во топ 5 центри во НБА, него муабетот ми беше дека не е нешто спешл кога се во прашање офанзивните карактеристики али момаков многу напредува последниве две сезони, така да очекувам уште подобра сезона од него.

Марк Гасол израсна во страшен играч и играч од кого зависи одбраната на целиот тим. А каква само салама беше пред неколку сезони :facepalm:

Па до пред 2-3 сезони и јас мислам дека центрите беа наголемо во изумирање и човек не можеше три квалитетни да наброи, ама некако во последните 2-3 сезони се зголеми бројот и мислам дека моментално и не е така лоша ситуацијата. Проблемот е што тактички играта во НБА е многу променета во однос на минатото и она што треба да го прават центрите сега е различно од она што се бараше од нив порано. Ако барате класични post-up офанзивни центри заборавете на тоа, тоа нема да го гледаме во иднина или многу ќе биде редок случај. Сега НБА ти е 90% пик енд рол игра, каде центрите во напад се што треба да прават е да поставуваат добри блокови (screens), да прават roll кон кошот, да можат да ја фатат топката ако им биде подадена и квалитетно и ефикасно да финишираат (забивање, положување...).

Од друга страна она што е многу важно кај центрите сега е да бидат добри во бранење на пик енд рол и особено блокирање удари под кошот или барем да ги отежнуваат шутевите од непосредна близина на кошот - затоа многу внимание им се посветува на играчи како Howard, Hibbert, Sanders, Chandler, Jordan и слични...

Во превод за центар во денешната НБА многу поважна е одбраната од нападот, НБА сега е бековска лига (пред се плејмејкерска). А инаку вистински квалитетен офанзивен центар со широк репортоар на вештини скоро и да нема. М.Гасол е одличен, Хорфорд не е лош, макар што е малку низок, Лопез е ок и тоа е. Кантер и Монро имаат надеж ама ќе видиме. Ниту еден друг не е ништо посебно, да не речам лоши се. Хауард е најдобар од останатите.

А инаку Хиберт е прилично лош во напад. Цела вредност него му е во одбраната. Против Мајами имаше резултати оти беше 2 глави повисок од сите противнички играчи.

@Xsago
А баш е штета што се менува некако стилот на игра и што изумира центарската игра. Јас цел живот играв плеј, али вака ко НБА гурман, а и општо кошаркарски гурман, обожавам центарска игра. Жал ми е што играчи ко Хауард, Хиберт и остала багра слични играчи не се искористени го нападот, а можат многу да наштетат на противничките тимови. Најсвеж пример за тоа ни е Шек, доминираше во секој поглед, нешто што го може и Хауард али не го спроведува, што поради тоа што е ретардиран, што поради променетиот стил на игра во НБА, како што напомена ти. Исто и Данкан е од таа старата школа центри кои си ја работат својата работа под кошот, али он никогаш не бил сурово доминантен ко Шек или ко Мелоун да речеме, туку повеќе на мозок игра.

Тоа е тоа, ко што спомна ти, денес НБА е лига на бекови и крила, особено на овие вторите, еве и следниот драфт што иде ќе има страшни крилни играчи.

Хорфорд дал тројка вчера, ЛООООООООООООООООООЛ, а мислев све сум видел у животот...

Лав е потпросек во одбрана,а Хиберт бушеше со Мајами оти немаше кој да го чува.Мајами се слаби на центарска позиција,гледај баш против тим со јак центар кога ќе играат.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Статус
Затворена за нови мислења.
Back
На врв Bottom