Овој се потпишал Рондо и ќе ме убедува тука дека он бил добар плеј. Си кажав јас мое мислење после 100 изгледани утакмици, значи не зборам на памет си кажав ја како што сум заклучил според мене. А можам да ти најдам 100 статии кај што пишува мани и недостатоци на Рондо.
1. Ми кажуваш најдобар асистент. Па добро ајде сега да ги имам и јас во тим Гарнет,Ален и Пирс, кој имаат просек од 20+ поени во последните 10 сезони, мислиш тешко е да имаш просек од 10 асистенции??
2. По што заклучи дека е најдобар дефанзивец? Не викам дека не е добар во одбрана ама од кај го најде тоа најдобар дефанзивец?
3.За 3 и 4 озбилен си ми споредуваш атрактивност и популарност. Па колку поатрактивни плејови има од него тоа е чудо едно. Пример Роуз и Вестбрук секој ден пред Рондо( освен нормално ако не навиваш за Бостон). Плус тоа освен предходната утакмица Рондо е еден од плејовите кој најретко го напаѓа обрачот така да знаеш.
Види, ние може да дискутираме до утре за личен вкус или за персонален впечаток, но пред фактите и боговите молчат:
1. Рондо е фантастичен асистент гледајќи од секој аспект.
Просек на асистенции во последните три сезони, од последната па наназад:
Неш - 11,4 / 11,0 / 9,7
Рондо - 11,2 / 9,8 / 8,2
Вилијамс - 10,3 / 10,5 / 10,7
Пол - 9,8 / 10,7 / 11,0
Вестбрук - 8,2 / 8,0 / 5,3
Однос асистенции на секоја изгубена топка:
Пол - 4,42
Рондо - 3,25
Неш - 3,22
Вилијамс - 2,90
Вестбрук - 2,12
Вака изгледа распоредот на играчите кои најмногу асистирале до нивните соиграчи додека биле на паркетот минатата сезона:
Неш - 53% (процент на асистирани шутеви од него во однос на сите успешни шутеви на неговиот тим додека бил во игра)
Рондо - 47%
Вилијамс - 46%
Пол - 45%
Вестбрук - 42%
Сега, субјективно е да споредуваме кој со какви соиграчи игра во тимот. И кад би било шта би било.
Неш лани имаше 11,4 асистенции со скапана екипа, додека во МВП сезоните кога Феникс беше ултра-силен со Стадемаер и Мерион имаше 11,5 и 10,5 асистенции по натпревар. Нема некоја посебна разлика нели? Дури напротив...
Вилијамс во најдобрите денови во тимот на Јута реализираше 9,3 и 10,5 асистенции (`07 и `08 година со Бузер, Окур, Бруер...), лани реализираше 10,3 во очајните Нетси.
Вестбрук покрај себе го има можеби најдобриот поентер во НБА, плус одличниот Харден и рационалните Ибака, Перкинс, Колисон кои знаат да реализираат умешни додавања.
Неможе така да се гледа на работата, премногу е субјективно.
Плус еве ја разликата на асистенциите на Рондо од руки сезоната 2006/2007 кога играше со мизерни соиграчи (Бостон не влезе ни во плејоф), во однос со следната година кога Бостон освои шампионска титула со „големата тројка“.
Да упростам - Рондо со Пирс/Џеферсон/Шчербијак/Вест/Грин/Оловоканди/Гомес/Ален и Перкинс имал 5,8 асистенции за 36 минути игра.
Следната година со Ален/Пирс/Гарнет/Перкинс/Ален/Поу/Дејвис/Поуси во шампионски поход имал само 0,3 асистенции повеќе за истото време поминато на паркетот.
Соиграчите буквално не направиле никаква разлика.
2. Дефанзивна НБА петорка на ланската сезона
Рондо е 2 сезони по ред во првата дефанзивна петорка, а сезоната 2008/2009 е во втората дефанзивна петорка.
Лани Рондо заврши петти во изборот на Дефанзивец на Годината зад Хауард, Гарнет, Чендлер и Ален.
Сезоната 2009/2010 Рондо е повторно петти во изборот: Зад Хауард, Џош Смит, Џералд Волис и Џејмс.
П.С. Се е во ред... разбирам дека кон секој играч си формираме сопствено субјективно мислење и сите си имаме некакви емотивни предрасуди кон некои играчи, некои ги преферираме повеќе од другите... Меѓутоа немој да оспоруваш и да омаловажуваш фантастичен талент (во секој аспект - и како асистент и како дефанзивец и како комплетен играч) каков што е Рондо.
Не ти личи.