Albania, along with Croatia and
[COLOR=#0000CC ! important][FONT=Arial,Helvetica,sans-serif][COLOR=#0000CC ! important][FONT=Arial,Helvetica,sans-serif]Macedonia[/FONT][/FONT][/COLOR][/COLOR], are hoping for invitations to join the alliance this week, although Greece appeared all but certain to block Macedonia's bid. Greece has a northern province also named Macedonia, and has said it won't sign off on membership unless the former Yugoslav republic changes its name.
Berisha said he is not concerned that Greece's likely veto of Macedonia's invitation might trigger a refusal of Albania.
He said he hoped, however, that a last-minute compromise would be reached on Macedonia's name because «Macedonia is crucial for peace and stability in the region.
«I am afraid that radicals from all ethnic groups could be encouraged» by the delay, he said.
Athens says the name of its neighbor implies a territorial claim on its northern province.
Eve sto kaza Berisha za AP.
Inaku, aj, fala na Albanija, normalno deka ke kaze nesto takvo. I nie trubevme deka iako ne ispolnile kriteriumi treba da idat vo NATO.
A sto ke bidne utre, utre ke komentirame. Utroto e pomudro od vecerta, a sega vi e mnogu noke, pa legnete, dremnete.
Ima koj da bdee.
Gejlada ke popie, nesto sigurno.
Duri i da ima pokana, bezuslovna, neli, ratifikacijata ja zaboravate??
Na Gejladskite cigani nikogas nema da im odgovara da bideme cvrsti, za da ne se otvora mak. prasanjeto.
Interpretacija na VETO spored UN, kade e prv pat izmisleno:
Veto - ne se slozuvam! Glasam protiv, ne sakam da dojde do glasanje zatoa sto imam pravo toa da go storam.
Blokiram glasanje za da ne se usvoi oti imam mok toa da go storam, imam mok da blokiram.
Veto vo NATO za MK - ne upatuvanja pokana za NATO poradi odbivanje na edna clenka za toa!
Kocenje na integracija vo organizacii kade e taa clenka, prekrsuvanje na Vremenata, flagrantno.
Ako sepak utre na formalniot sostanok, na forumot za prosiruvanje, kade ke se vracat pismata so pokani, formalno se sprotivstavi Gejlada, togas na poteg se nasite, nasekade, diplomatski, so pravni, legalisticki merki da se izborat za imeto.
No, toa e toa sto najmnogu me plasi.
Nema kadarni lica kaj nas vo diplomatija, a tie malku sto gi ima se zamolcuvaat od debili nad niv, a koi nemaat gram mozok.
Nejse, utre e den.
Legnete za da imate sila.