НАТО самит во Букурешт: СИТЕ ДИСКУСИИ ЗА САМИТОТ - ТУКА!

• Креатор на темата Креатор на темата Borg_Drone
  • Време на започнување Време на започнување
By David Brunnstrom
BUCHAREST (Reuters) - A delay in inviting Macedonia to join NATO could encourage radicals and fuel instability in the Balkans, Albania's prime minister said, urging compromise to allow a last-minute deal at an alliance summit on Wednesday.
Greece stood by its threat on Wednesday to veto NATO membership for ethnically mixed Macedonia despite pressure from U.S. President George W. Bush to resolve a name dispute.
NATO was due to consider Macedonia's membership invitation along with that of Adriatic neighbors Croatia and Albania at a NATO summit dinner in Bucharest on Wednesday night.
Albanian Prime Minister Sali Berisha told Reuters he was "very confident" Albania would get an invitation and hoped a compromise could be reached between Greece and Macedonia.
He said a delay for Macedonia would be "a very serious problem" for the whole Balkans region.
"The stability of this neighbor is very crucial for Albania, for Kosovo, for Greece, to Bulgaria, to all its neighbors," he said in an interview.
"My fear is that radicals from all ethnicities there (in Macedonia) could be strengthened," he said. "Both sides have to compromise. I am convinced both countries have some reason to compromise. I hope that they will find a compromise."
Athens has said it will prevent Skopje joining unless it changes its constitutional name, which is the same as Greece's northernmost province, birthplace of Alexander the Great.

Eve go komplet na delot so izjavata na Berisha.

Pozitiven e, ama uste ne najdov kade ja osuduva Grcija.

Ima nekoj nekade.

Хрватска и Албанија влегоа, а Турција само блефираше дека ќе ги блокира, но на крај не изиграа.

Abe dosta so ovie dezinformacii...koga toa rekla Turcija deka ke stavi veto na Albanija ili Hrvatska..tie imaat problemi so kurdite i pak megju prvite go priznaa Kosovo...

Abe dosta so ovie dezinformacii...koga toa rekla Turcija deka ke stavi veto na Albanija ili Hrvatska..tie imaat problemi so kurdite i pak megju prvite go priznaa Kosovo...
Не се дезинформации имаше таква опција,можеби интересното допрва следи? :)

Mameto mamino i sestrino na sekoj koj ke odi off topik. OK.
Bez pardon.

Ne gledam koj e i od kade e, samo ke mavam banovi.

Бајчки визионери ,дај оставете нешто и за денес за дискусија,се ке потрошите вечерва и за што ке разговараме после.

Македонија во нато, нато во Македонија.

Сега најмалку е потребно расправии на национална основа...Името, членството во воздух ни виси вие сте се запнале вака онака...ТМРО убаво ти кажа Пикасо,

Slushaj, poddrshkata ne menuva nishto, ali sepak pridonesuva da nekoj pocustvuva potkrepa, i amortizira custo na subordiniranost, kako shto ti sega se custvuvash, odnosno onie shto se nadevaa deka ke bideme primeni vo nato. Eden od niv sum i jas, ali sepak ne sum deranziran, nego imam nadez, i sekako optimist sum vo odnos na ova prashanje.
Ke ima NATO.

Поддршката од сите ни е потребна во овој момент..Да истраеме, да не си го продадеме името, а сепак да влеземе во НАТО..ТМРО, а тебе подобро ќе ти беше Бериша да ја поддржеше хеллада?Мене некако така ми гледа, или грешка сум?Секоја поддршка (без уцени и малверзации) во моментов ни е НАЈМНОГУ ПОТРЕБНА..А не само плукај и расправај се..Оптимист сум, верувам дека Македонија ќе добие членство, но без продажба на името..А доколку хелада стави вето, таа ќе добие изолација, и ќе биде покажувана со прст како расколник во самото НАТО...А да прашам, дали постои можност, или некоја определба каде би било некако изводливо да се смени начинот на примање на нови членки во НАТО, т.е. 2/3тинско мнозинство да одлучува за влез во пактот, или нешто слично вакво..Дали може во иднина алијансата да го смени овој начин на примање, да не влегува во криза поради шизофреничните барања на една членка?Дали мислите дека големите сили би се нафатиле на ова,и што би донесло...

за влез може ќе влеземе и јебига и ако не влеземе,битно името не го менуваме а искрено на никој не верувам па на буш ич.сега неможеш на самиот себе да си веруваш не на некој лигушко дека кажал неколку добри збора.пазете се вие што верувате :smir:

Дефинитивната одлука за упатување на покана за влез на Македонија во НАТО се очекува да биде донесена утре на официјална средба на лидерите на земјите членки на Северноатлантската алијанса.

Мислам дека ако новинари не знаат да препознаат пропаганда, тогаш кој знае?
Па новинарите се тие кои, меѓудругите, ја шират (било која пропаганда).
Така да, да платиш оглас со политичка пропаганда, во весник кој е наменет само на политички новинари, незнам дали ќе има посакуван ефект.

Шо убо се гледа кој колку зел од Македонија, на рекламата што ја поставиле.

828A4E09C534E5499479C965ED0F133D.jpg

Дефинитивната одлука за упатување на покана за влез на Македонија во НАТО се очекува да биде донесена утре на официјална средба на лидерите на земјите членки на Северноатлантската алијанса.

ti golem optimist si kako sto gledam ..aj smeni go Kosmofon brojot i vrati se vo realnosta

DO KOGA BRAKA MILI MAKEDONCI
Do koga braKa , mili Makedonci,
Do koga Grcite ve tolcat
So svoeto verno drugoverstvo,
Milata nasha rodina.

Zashto vie pricina stanavte Pred dvesta godini,
Na gornata patrijarshija,
-So lagi ni ja prezedovte.

Kade se nashite pisateli,
Kade se nashite spisanija?
Si e , si e prav i pepel stanalo
Od grckata fanariotska zloba.