Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Интересно е што ако ги упознаеш подобро ќе видиш дека на чаламџијата татко му е во затвор,мајка му боледува од рак а помалиот брат е тежок деликвент и тој,чаламџијата не е ништо повеќе од исфрустриран тинејџер.Кога имаат пари први се да се чаталат и да привлечат внимание, а кога немаат кукаат и сакаат да ги жалиш...марш у три лепе! Хитлер бил лекот!
Жално е што угледот на семејството тотално ја блокира слободата во него.Кај мене секогаш беше(па и уште е)не го прави ова-она ќе те бидат комшиите...никогаш не ја сфатив таа потреба да изгледам добро во очите на другите.
И неможноста моите да сфатат дека соседите не се совршени туку дека водат мизерен живот,само што го кријат подобро од другите.
За греота во Македонија се нема леб да се јаде затоа сите одат во Грција да си купат.
Нека јадат колачи...
Има сиромаштија ама повеќе се жалат од колку што е...Знаеш Македонска работа ако дознае комшијата дека имаш пари може да ти напакости а и во право се стварно е така ептен се љубоморни и завидливи Македонците.
Кога имаат пари први се да се чаталат и да привлечат внимание, а кога немаат кукаат и сакаат да ги жалиш...марш у три лепе! Хитлер бил лекот!
малку оф топик пашеА зошто да одам во Охрид, поради нивното преголемо „гостопримство“??Или пак поради тоа што е „наш бисер“ па мораме да го исркаме бисерот со „лајца“?!
Гостопримство нула од Охриѓани (без навреда), цени зголемени до „на Господ гаќите“, и згора на тоа уште те понижува и те гледа попреку зошто си Скопјанец.... Абе ај!
Точно, не мора во Грција ќе си фатиш накај Хрватска, Црна Гора, Бугарија или пак некоја метропола ако имаш пари.Ако имаш пари! Не мора да е одморот на море, можеш да се одмориш и разонодиш на сосем друг начин , не мора покрај плажа со коктелот....
малку оф топик пашеама морам да реплицирам ... не знам зш мислите дека ко ке дојт скопјанец во Охрид некој го гледат попреку?! охригани чекаат туристи да се избега од сиромаштијата еден дел обичниот народ зборувам, тука никој не гледа попреку, а тоа што има одредени работи кои не можат да се толерираат во однос на цените тука и јас се сложувам. Да се рабериме сите се мирисаат мегу себе што се со пари , парите рагаат братство и единство
така да скопјанец охриганец ми е ептен излишна тема зошто создавате такви разлики, па скопјани по плажите кај нас држат шанкови ,влезени се со учество во одредени дискотеки , работите се подлабоки одколку што изгледаат, за еден посран фрижидер налето со сладоледи не го даваат туку така просторот туку на одредени, кругот на непотизмот се шири секој дава на некој што го знае... и оттаму парите и одтаму одговорот на темава -нашата Македонија без разлика дали мометално е во подобра или полоша економска ситуација се темели и лежи врз поквареноста на лугето што имаат некаква мок и авторитет, затоа јас не велам еј скопјани или охригани или битолчани се лоши вакви или онакви се знае кој може да е лош тој што ги уредил и стокмил работите такви секаде има поединци , ама во Мк е многу тешко сам и индивидуално да се избориш за одредена цел.
Hm ajde da se umesam vo diskusijava. Kako prvo vo Maj stapkata na nevrabotenost iznesuvase 33% i so toa go osovoivme piadestalot,pred nas se samo zemjite od tretiot svet. Mislam, ne sum sigurna ama po poslednite promeni prosecna plata vo Mk bese 20 300. :nenene:Hahaha mozebi i da, koga kje gi vklucis vo presmetka i drzavnite sluzbenici.Potrosuvackata kosnica (samo za hrana i pijaloci) iznesuva duri 60% od prosecnata plata,znaci nekade okolu 12000?!A kolku lugje ima sto ziveat so edna plata od 10 000 ili nekoi po shivalni i fabriki kade sto trudot e povekje eksploatiran zimaat po 6000,7000...
NVM... muabetot mi bese deka site zborime deka samo bogatasite kukaat,taka?Hm pa ne bi se slozila.Ajde da go razgledame malce paradokosot so odmorite...Nemam pari za odmor i kje zemam kredit za otidam na odmor?!?! Za tie 10 dena sto kje bidam neznam kade kje treba minimum 1-2 godini da go isplakjam. Pa nema da mi se srusi egoto ako edna godina ne otidam na odmor,taka? Ili pak milion primeri od mojata okolina rabotat za 12000 i sekoj mesec odat na frizer(mesecno 2000denari), depilacija(1000 denari), kozmeticar(1000-ce), nova obleka (mesecno 3000-4000) i plus kafinja-mafinja po Kej,ili veceri po restorani...I posle kje mi rece nemam pari sekoj den grav jadam ili margarin i leb?!?!
Site tie ne se za zalenje.Ima mnogu primeri za lugje koi navistina nemaat, koi ziveat od socijalna pomos a imaat 2 deca.Ili pak gi otpustile od raboti i se stecajci i iks drugi primeri.Momentalno imam gosti od Germanija koi tamu ziveat dosta luksuzno(za nivni standard a bogami i preluksuzno za nas) i tuka se cudat kako toa sekoj den kaficite i restoranite se polni, skoro site izgledaat sredeni tip-top,se vozat dobri koli, a se zalime deka nemame,zaradi tie takvite lugjeto koi navistina nemaat pagat vo senka.Ima eden pogovorka-Pusti si gi nozete kolku sto ti e chergata:salut:
Како што констатиравме со една умна членка овдешна, се` додека народот НЕМА пари да си купи недвижнина макар и гарсоњера од 30 квадрати, за да се осамостои и да го продолжи животот, се` до тогаш народот нема леб да јаде. Да отидеш на одмор во Грција ти требаат 200 евра. Тоа ли ви е мерило за имање леб?