Народот нема леб да јаде

• Креатор на темата Креатор на темата THE_CHOSEN_ONE
  • Време на започнување Време на започнување
Кога имаат пари први се да се чаталат и да привлечат внимание, а кога немаат кукаат и сакаат да ги жалиш...марш у три лепе! Хитлер бил лекот!

За греота во Македонија се нема леб да се јаде затоа сите одат во Грција да си купат.

Кучињата лаат - Караванот си врви.

Кога имаат пари први се да се чаталат и да привлечат внимание, а кога немаат кукаат и сакаат да ги жалиш...марш у три лепе! Хитлер бил лекот!
Интересно е што ако ги упознаеш подобро ќе видиш дека на чаламџијата татко му е во затвор,мајка му боледува од рак а помалиот брат е тежок деликвент и тој,чаламџијата не е ништо повеќе од исфрустриран тинејџер.
Лек нема,само време.

Жално е што угледот на семејството тотално ја блокира слободата во него.Кај мене секогаш беше(па и уште е)не го прави ова-она ќе те бидат комшиите...никогаш не ја сфатив таа потреба да изгледам добро во очите на другите.
И неможноста моите да сфатат дека соседите не се совршени туку дека водат мизерен живот,само што го кријат подобро од другите.

Ретко кој искрено, во кратки црти и целосно би го напишал ова што го напиша ти!!!

И јас никогаш не ја сфатив таа потреба да изгледам добро во очите на другите, и сеуште се чувствуваат последици поради тоа...

--- надополнето ---

За греота во Македонија се нема леб да се јаде затоа сите одат во Грција да си купат.

Кои сите? Ако разгледаш наоколу ќе видиш дека зборот сите добива друго значење :)

Нека јадат колачи...
Има сиромаштија ама повеќе се жалат од колку што е...Знаеш Македонска работа ако дознае комшијата дека имаш пари може да ти напакости а и во право се стварно е така ептен се љубоморни и завидливи Македонците.

Башка Системов поттикнуваа и форсира егоизам!!!

(башка кампањи)

--- надополнето ---

Е....Баш такви Одат!!!!!

БИНГО!!!

Кога на Марија Антоанета и ја кажале оваа реченица, таа возвратила:
-Нека јаде торта.

Hm ajde da se umesam vo diskusijava. Kako prvo vo Maj stapkata na nevrabotenost iznesuvase 33% i so toa go osovoivme piadestalot,pred nas se samo zemjite od tretiot svet. Mislam, ne sum sigurna ama po poslednite promeni prosecna plata vo Mk bese 20 300. :nenene:Hahaha mozebi i da, koga kje gi vklucis vo presmetka i drzavnite sluzbenici.Potrosuvackata kosnica (samo za hrana i pijaloci) iznesuva duri 60% od prosecnata plata,znaci nekade okolu 12000?!A kolku lugje ima sto ziveat so edna plata od 10 000 ili nekoi po shivalni i fabriki kade sto trudot e povekje eksploatiran zimaat po 6000,7000...
NVM... muabetot mi bese deka site zborime deka samo bogatasite kukaat,taka?Hm pa ne bi se slozila.Ajde da go razgledame malce paradokosot so odmorite...Nemam pari za odmor i kje zemam kredit za otidam na odmor?!?! Za tie 10 dena sto kje bidam neznam kade kje treba minimum 1-2 godini da go isplakjam. Pa nema da mi se srusi egoto ako edna godina ne otidam na odmor,taka? Ili pak milion primeri od mojata okolina rabotat za 12000 i sekoj mesec odat na frizer(mesecno 2000denari), depilacija(1000 denari), kozmeticar(1000-ce), nova obleka (mesecno 3000-4000) i plus kafinja-mafinja po Kej,ili veceri po restorani...I posle kje mi rece nemam pari sekoj den grav jadam ili margarin i leb?!?!
Site tie ne se za zalenje.Ima mnogu primeri za lugje koi navistina nemaat, koi ziveat od socijalna pomos a imaat 2 deca.Ili pak gi otpustile od raboti i se stecajci i iks drugi primeri.Momentalno imam gosti od Germanija koi tamu ziveat dosta luksuzno(za nivni standard a bogami i preluksuzno za nas) i tuka se cudat kako toa sekoj den kaficite i restoranite se polni, skoro site izgledaat sredeni tip-top,se vozat dobri koli, a se zalime deka nemame,zaradi tie takvite lugjeto koi navistina nemaat pagat vo senka.Ima eden pogovorka-Pusti si gi nozete kolku sto ti e chergata:salut:

А зошто да одам во Охрид, поради нивното преголемо „гостопримство“??Или пак поради тоа што е „наш бисер“ па мораме да го исркаме бисерот со „лајца“?!
Гостопримство нула од Охриѓани (без навреда), цени зголемени до „на Господ гаќите“, и згора на тоа уште те понижува и те гледа попреку зошто си Скопјанец.... Абе ај!
Точно, не мора во Грција ќе си фатиш накај Хрватска, Црна Гора, Бугарија или пак некоја метропола ако имаш пари.Ако имаш пари! Не мора да е одморот на море, можеш да се одмориш и разонодиш на сосем друг начин , не мора покрај плажа со коктелот....
малку оф топик паше :) ама морам да реплицирам ... не знам зш мислите дека ко ке дојт скопјанец во Охрид некој го гледат попреку?! охригани чекаат туристи да се избега од сиромаштијата еден дел обичниот народ зборувам, тука никој не гледа попреку, а тоа што има одредени работи кои не можат да се толерираат во однос на цените тука и јас се сложувам. Да се рабериме сите се мирисаат мегу себе што се со пари , парите рагаат братство и единство :) така да скопјанец охриганец ми е ептен излишна тема зошто создавате такви разлики, па скопјани по плажите кај нас држат шанкови ,влезени се со учество во одредени дискотеки , работите се подлабоки одколку што изгледаат, за еден посран фрижидер налето со сладоледи не го даваат туку така просторот туку на одредени, кругот на непотизмот се шири секој дава на некој што го знае... и оттаму парите и одтаму одговорот на темава -нашата Македонија без разлика дали мометално е во подобра или полоша економска ситуација се темели и лежи врз поквареноста на лугето што имаат некаква мок и авторитет, затоа јас не велам еј скопјани или охригани или битолчани се лоши вакви или онакви се знае кој може да е лош тој што ги уредил и стокмил работите такви секаде има поединци , ама во Мк е многу тешко сам и индивидуално да се избориш за одредена цел.

малку оф топик паше :) ама морам да реплицирам ... не знам зш мислите дека ко ке дојт скопјанец во Охрид некој го гледат попреку?! охригани чекаат туристи да се избега од сиромаштијата еден дел обичниот народ зборувам, тука никој не гледа попреку, а тоа што има одредени работи кои не можат да се толерираат во однос на цените тука и јас се сложувам. Да се рабериме сите се мирисаат мегу себе што се со пари , парите рагаат братство и единство :) така да скопјанец охриганец ми е ептен излишна тема зошто создавате такви разлики, па скопјани по плажите кај нас држат шанкови ,влезени се со учество во одредени дискотеки , работите се подлабоки одколку што изгледаат, за еден посран фрижидер налето со сладоледи не го даваат туку така просторот туку на одредени, кругот на непотизмот се шири секој дава на некој што го знае... и оттаму парите и одтаму одговорот на темава -нашата Македонија без разлика дали мометално е во подобра или полоша економска ситуација се темели и лежи врз поквареноста на лугето што имаат некаква мок и авторитет, затоа јас не велам еј скопјани или охригани или битолчани се лоши вакви или онакви се знае кој може да е лош тој што ги уредил и стокмил работите такви секаде има поединци , ама во Мк е многу тешко сам и индивидуално да се избориш за одредена цел.

Јас не напишав дека нема исклучоци, напротив напишав:„Секоја чест на исклучоците“.Не генерализирам, значи има и фини луѓе во Охрид.Скопјани држат шанкови во Охрид и тоа е точно, не викам не но Скопјани немаат поголем удел од Охриѓаните во туризмот во тој дел што е исто така факт.А во Охрид не е само една или две куќи, туку се многу повеќе..........И работата не се сведува само на поединци, туку се сведува на многу повеќе.Во категорија „поединци“ можеш да ги ставиш фините и добрите луѓе кои не прават разлики ама баш никакви.И сега наеднаш се жалиме зошто не ги даваме парите во Охрид и зошто одиме надвор од државата, па сигурно, он кога оди таму дава пари за да си помине убаво, а под помине убаво подразбирам и третирање на гостинот како турист; како човек од кој може да заработи за леб и од кој може да направи после тоа од него да му биде стален гостин секое лето.А дека имало такви испади, имало и им се случиле на многумина на моите пријатели, другари и.т.н.И сега тие ми велат: „ај бе оваа година не одам во Охрид, веќе нема ни да им стапнам како ме гледаа попреку и мрмлаа нешто само за мене само поради тоа што сум од Скопје“.И после тоа губат Охриѓани и кукаат, па ќе кукаат кога самите си ги прават такви работите...Реков и пак ќе кажам секоја чест на исклучоците......

Се извинувам до модераторот што отидов ептен офф топик со овој пост, од сега натаму веќе не гледате коментар од мене на темава.Само колку да дадам објаснување, тој што сака повеќе да разговараме нека проба на мојот профил да пише. :))

Hm ajde da se umesam vo diskusijava. Kako prvo vo Maj stapkata na nevrabotenost iznesuvase 33% i so toa go osovoivme piadestalot,pred nas se samo zemjite od tretiot svet. Mislam, ne sum sigurna ama po poslednite promeni prosecna plata vo Mk bese 20 300. :nenene:Hahaha mozebi i da, koga kje gi vklucis vo presmetka i drzavnite sluzbenici.Potrosuvackata kosnica (samo za hrana i pijaloci) iznesuva duri 60% od prosecnata plata,znaci nekade okolu 12000?!A kolku lugje ima sto ziveat so edna plata od 10 000 ili nekoi po shivalni i fabriki kade sto trudot e povekje eksploatiran zimaat po 6000,7000...
NVM... muabetot mi bese deka site zborime deka samo bogatasite kukaat,taka?Hm pa ne bi se slozila.Ajde da go razgledame malce paradokosot so odmorite...Nemam pari za odmor i kje zemam kredit za otidam na odmor?!?! Za tie 10 dena sto kje bidam neznam kade kje treba minimum 1-2 godini da go isplakjam. Pa nema da mi se srusi egoto ako edna godina ne otidam na odmor,taka? Ili pak milion primeri od mojata okolina rabotat za 12000 i sekoj mesec odat na frizer(mesecno 2000denari), depilacija(1000 denari), kozmeticar(1000-ce), nova obleka (mesecno 3000-4000) i plus kafinja-mafinja po Kej,ili veceri po restorani...I posle kje mi rece nemam pari sekoj den grav jadam ili margarin i leb?!?!
Site tie ne se za zalenje.Ima mnogu primeri za lugje koi navistina nemaat, koi ziveat od socijalna pomos a imaat 2 deca.Ili pak gi otpustile od raboti i se stecajci i iks drugi primeri.Momentalno imam gosti od Germanija koi tamu ziveat dosta luksuzno(za nivni standard a bogami i preluksuzno za nas) i tuka se cudat kako toa sekoj den kaficite i restoranite se polni, skoro site izgledaat sredeni tip-top,se vozat dobri koli, a se zalime deka nemame,zaradi tie takvite lugjeto koi navistina nemaat pagat vo senka.Ima eden pogovorka-Pusti si gi nozete kolku sto ti e chergata:salut:

Голема вистина има во овој пост. Генерално не би ја оптеретувал пак со невработеноста дали била 33 % или 35 %. Во овој процент влегуваат и сите земјоделци, занаетчии, сопственици на претпријатија и други трговци поединци плус целата сива економија кои се пријавуваат на завод заради плави картони. Реалната бројка изнесува некаде од 19 % до 20 %. Оваа бројка нималку не е мала и е една од најголемите на Балканот, особено ако се знае дека во Македонија најголемиот процент на невработени се токму млади работоспособни лица до 25 години. А и самите знаеме дека ситуацијата на пазарот на труд нималку не е розева и дека денеска е тешко да се дојде до пристојна работа доколку немаш врски.Она што е реален проблем е структурата на македонската економија, најголем дел по сектори отпаѓа на малопродажба и големопродажба (пред се увозно ориентирани претпријатија), земјоделие и прехрамбена индустрија, текстилна индустрија, металопреработувачка индустрија итн. Дури и при овие најразвиени сектори ние не успеваме да создадеме конкретен бренд прозвод кој ќе го продаваме надвор, она што ние го извезуваме се суровини или полупроизводи кои ги продаваме по многу ниски цени на странски пазари.
Имаме многу лоша стратегија за намалување на невработеноста. Се чека исклучиво на странските директни инвестиции кои и ги нема практично, некои симболични 200 милиони евра и тоа преку превземање на монопол, пред се поради причини кои ние не можеме да ги смениме. Нема развој на секторот на мали и средни претпријатија, тоа е делот кој што е најбитен, бидејќи овој сектор според сите меѓународни примери генерира најмногу работни места. Потребна е поголема државна интервенција за да заживеат малите претпријатија и претприемништвото дали преку буџетски пари или со пари од Европската банка за обнова и развој изразени преку поволни кредитни линии и револвинг кредити со ниски каматни стапки. И тоа пред се да се направи добра селекција на претпријатијата на кои би им се дале тие средства, тоа пред се треба да бидат прозводствено ориентирани претпријатија кои би произведувале високософистицирани финални производи кои би биле конкурентни на странските пазари. Еве тука ќе го искористам примерот со турската фирма Беко за бела техника која успеа да се пробие на странските пазари со нудење на призводи со релативно добар квалитет за многу ниски цени. Тоа е клучот на успехот денеска да продаваш квалитет по најниска можна цена, и притоа трошоците да ги сведеш на најниско ниво што бара ефикасно работење и внимателно изработена долгорочна стратегија. И јас пак ќе прашам каде се македонските претприемачи во целата приказна? Во најголем дел од постовите читам постојано како се градат споменици, а не фабрики. Државата е таа која индиректно треба да ти помогне во градењето на фабриките преку креирање поволна кредитна клима, а фабриките сам треба ти да си ги изградиш. Јас не сум сигурен дека ако тука каматите паднат и на 5 % дека некој ќе успее да основа асален бизнис и да ги продаде своите прозводи во странство, а притоа бизнисот да не му е трговија, прозводство на прехранбени продукти и други сектори кои не би понудиле реален раст на економијата. Еве пак ќе се послужам со уште еден друг пример како северниот регион на Шпанија, Баскија, успеа да стане еден од најразвиените и најбогатите делови на Шпанија. По зваршувањето на втората светска војна, конкретно во овој дел владеела катастрофална економска состојба. Па така во гратчето Мондрагон во Баскија, Отец Аризмендиарета разочаран од ваквата состојба основал мало техничко кооперативно училиште, во кое учеле група ученици. Тој ги поттикнал да размислуваат претприемачки и да отворат претпријатие - кооператива ( кооператива е фирма во сопственост на вработените) за производство на шпорети. Бидејќи момциве немале сопствен капитал ниту можеле да добијат од банките, се решиле својата бизнис идеја да ја презентираат во локалната заедница. Тие оделе буквално од врата до врата, од дом до дом за да позајмат средства за фабриката која планирале да ја изградат, со ветување дека за почеток ќе вработат 20 луѓе од локалното население. Овој пример бил успешен, така да луѓево од овој регион решаваат дека им е потребен посистематски пристап во обезбедувањето на средства и креирање на механизам кој ќе ги поддржува со свеж капитал сите идни потенцијално профитни бизниси кои доаѓаат од локалната заедница. Па така се оформува работничката банка на ниво на оваа локална заедница. При што сите жители на Баскија своите заработени пари ги ставаат како штедни депозити во оваа банка која за брзо време акумулира голема количина на капитал. Банката почнува да прима проекти и разни претприемачки идеи на разгледување и оценување на идната нивна профитабилност и капацитет за развој, притоа се направила и програма кои бизниси се од стратешки интерес за регионот, па така од формирањето на кооперативите се формирале поголеми бизнис мрежи кои соработувале како сродни и поддржувачи индустрии и на тој начин полесно настапувале и на странските пазари. Банката нудела и бесплатен консалтинг, техничка помош и совети за новите претпријатија- кооперативи. Следејќи ги овие развојни принципи оваа банка денес располага со 12 милијарди евра штедни влогови, кои ги инвестира во развојот на нови кооперативи низ цела Шпанија. Приказнава е типичен пример за социјално општество и намерно ја спомнав само колку да видиме до каде сме ние тука. Очигледно ние сме многу далеку, како што и самата си напишала во својот пост. Јас не знам како може некој да е толку ретардиран да зима потрошувачки кредит за на одмор, а утре да се стиска да јаде само леб и ајвар, ја не можам да разберам како во време на оваа тешка економска ситуација 17000 илјади луѓе го фатија патот за Грција да им помогнат на браќата Грци да се справат со огромниот долг и дефицит, ја не разбирам како во Македонија луѓето крпат крај со крај а највозена кола е Опел Астра, и како сегде фрштат БМВ Х6 ки, Ауди Q7 ци и остали буџевански џипови, не разбирам како Скопје кој е проектиран за 200000 жители има 300000 автомобили, и притоа сите немаат за леб ама имаат за бензин и плин? Стварно не разбирам.

Балкански ѓубриња бре. Не е ова само кај македонците. Стрина ми е босанка, и моментално живее во Белград, и цело време се жали дека нема пари. Еднаш татко ми ја прашува, добро, кај ви идат парите?!
- Па знаеш, Бојана студира на приватен факултет, Елена беше пред месец дена на летување во Куба, па од таму замина кај роднините во Канада (јас во Белград последен пат бев 2000та, ако го исклучиме EXIT08, па не ми дошло на памет да се жалам). Бојана беше до сега на Јадранско, а за недела дена оди на Егејско море. Јас потрошив 600 евра за фустани....

Имаше продолжение муабетов, ама од ретардиранава изјава на стрина ми, ми се згади и до тука запамтив.

Што значи дека на овој има мноооооогу луѓе кои извонредно глумат лудило.

Немало леб да се јаде? Затоа ли секој втор има кола, секој трет оди на одмор надвор од државата, а секој петти граѓанин во земјава има фирма?! Човек што може да си дозволи да вози кола ( ако сака и застава нека е не оди на вода ) и да оди на одмор надвор од земјава а да кука дека нема пари треба да е стварно ретардиран. Ама тоа им е како навика, викаат дека немаат пари а уствари се им е овозможено.

Како што констатиравме со една умна членка овдешна, се` додека народот НЕМА пари да си купи недвижнина макар и гарсоњера од 30 квадрати, за да се осамостои и да го продолжи животот, се` до тогаш народот нема леб да јаде. Да отидеш на одмор во Грција ти требаат 200 евра. Тоа ли ви е мерило за имање леб?

И се дојде до заклучок дека тие што имаат пари одат на одмор, а тие што немаат збираат пластични шишиња по контејнери. Само никој нејќи да ги види овие вторите затоа што ќе му го расипат денот, ама штом видат BMW A6 Q7 хипнотизирано го следат до крај. Не е битен тој што збира пластични шишиња и храна по контејнерите затоа што реално него не сакаме да го видиме.

--- надополнето ---

Како што констатиравме со една умна членка овдешна, се` додека народот НЕМА пари да си купи недвижнина макар и гарсоњера од 30 квадрати, за да се осамостои и да го продолжи животот, се` до тогаш народот нема леб да јаде. Да отидеш на одмор во Грција ти требаат 200 евра. Тоа ли ви е мерило за имање леб?

Во денешното бизнис ориентирано опшество успех се смета зголемувањето на цените од недвижнините а со тоа и бројот на бездомниците, наместо да биде обратно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom