Некапито, не баш... Те молам биди малку појасен, што се овие горе? Очигледно некои силови линии, ама какви? Магнетни? Гравитациони? Крушки (како што милува да каже Кацарска

)? Прво убаво објасни што сакаш да кажеш, што презентираш, па после за пресметки...лесна работа.
вака: сите линии се траектории на тег но тегот не се движи по сите линии истовремено. тегот може првично да се движи по елипсата понашајќи се неутрално спрема центарот. е таа елипса има вертикална и хоризонтална оска од кои половинки се i11 (позитивното кон десно) em i12 (позитивното угоре). да тргнеме сега од најдесната точка на елипсата т.е. позиција +i11 со насока на движење +i12 угоре. после пи половина радијани фазна разлика тегот движејќи се по елипсата доаѓа во позиција +i12 со насока на движење -i11. е во оваа точка тегот решава да го смени типот на интеракција со центарот (во екстремните точки тоа не кошта ништо) и од сеа па натаму се движи по црвената линија (детелинката). по пи половина фазна разлика тој доаѓа во положба -i11 со насока на движење -i12 и решава пак да го смени типот на интеракција со центарот во неутрална. по пи половина тегот доаѓа во -i12 со насока на движење +i11 и тука ја менува интеракцијата во одбивна со што понатаму патот го продолжува по плавата хипербола. финално во последната пи половина тегот доаѓа во позиција +i11 со насока на движење +i12 ја менува интеракцијата во неутрална и се одново...
Ама каков систем на лост со „циклична хиерархија“, „произволен број тегови“, „осцилаторни фази“ и „вкупен имбаланс“??? Јас мислев дека правиме муабет дали силата F во Кулоновиот закон зависи од 1/R или зависи од 1/(R^2). Тоа ни е муабетот, нели? Jас ти укажав дека точките 4 и 5 ти се погрешни (на нив ти се заснива целата таа твоја „теорија“), а ти ни збор не кажуваш за тоа! Грешиш во елементарната математика! Еве доказ:
Еве ја равенката од точката 3:
(F1/F2)(Q2/Q1)=(R2/R1)(R2/R1)
Во равенката 3 да ги замениме општите бројки со обични бројки. На пример, нека е:
F1=8 њутни;
F2=1 њутн;
Q2=2 кулони;
Q1=1 кулон;
R2=4 метри;
R1=1 метар.
(Напомена: бројките за R2 и R1 не се произволно земени, туку произлегуваат од формулата за Кулоновиот закон - оној кој што ти мислиш дека е погрешен!)
Со замена на овие бројки во равенката 3 се добива:
(8/1)(2/1)=(4/1)(4/1)
со множење и делење на бројките се добива:
16=16
Ова значи дека равенката 3 е исправна! Можеш и самиот да испробаш со други бројки!
Но, од равенката 3 не произлегува твојата погрешна равенка 5! Еве доказ:
Да ги замениме претходните (докажано точни!) бројки во твојата погрешна равенка 5:
F1/F2 = R2/R1 = Q2/Q1
8/1=4/1=2/1
односно:
8=4=2
И мало дете знае дека 8 не е еднакво на 4, а тоа не е еднакво на 2!
Со ова, се руши целата твоја „теорија“ дека од равенката 3 следуваат равенките 4 и 5. Си дадов цела една минута за да ти се јавам и да ти објаснам некои работи од елементарната математика.
Прво научи елементарна математика, а дури потоа собери храброст да рушиш (докажани) физички закони!
Поздрав,
Владимир Филевски
Spisanie EMITER
dedanoe: silite vo odnos na kracite vo kulonoviot zakon mozes slobodno da mu gi nabiesh na kulon u grob. mene me interesirat sili vo odnos na kraci od aspekt na zakon za lost. mojot obid beshe ednostavno da ia priblizam netonovata gravitacija do zakonot za lost za da imam podobar pregled kade newton zgreshil a ti ocajnichki se trudish da go opravdash newton. neka ti bide >>>
ravenkata (F1/F2) x (M2/M1) = (R2/R1)^2 si izbral da ja razbiesh na:
system[F1/(aF2) = R2/R1 union (aM2)/M1 = R2/R1]
vo toj sluchaj zakonot za lost bi trebalo da e: F1/(aF2) = (aM2)/M1 = R2/R1.
naiblizu sho moze ovaa ravenka da doide do zakonot za lost e vo F1/(aF2) = R2/R1 da e a = 1. masite otpagaat kako sakas svrti od R2/R1 = M2/M1 kako analogija na kracite (imajki go a seushte ednakvo na 1 vo tvojta forma na zakonot za lost) od F1/F2 = M1/M2 vo originalniot zakon za lost kako analogija na silite t.e. sho mozat da napravat masite veke go praat silite i kracite alone.
F1=8 њутни; M1=1 kg; R1=1 метар.
F2= -1 њутн; M2= -2 kg; R2= -4 метри;
stai sila F1 = 8nutni na rastojanie R1 = 1m i balansiraj ia so sila F2 = -1nutn na rastojanie R2 = -4m. IMA LI BALANS I OTI NEMA? MISLISH LI ZAKONOT ZA LOST OTKAZAL, A ZOSHTO? sea stavi masa M1 = 1kg na rastojanie R1 = 1m i balansiraj ia so masa M2 = -2kg na rastojanie R2 = -4m. IMA LI BALANS I OTI NEMA? MISLISH LI ZAKONOT ZA LOST OTKAZAL, A ZOSHTO? ocigledno e deka vo domen na isti golemini gravitacijata i zakonot za lost se vo sudir. odluci ti po koj zakon trgovecot na pazar da gi prodava kompirite oti em se oslonue na vaga-lost em zemjinata gravitacia gi vleche tegovite udole? ne e pravilno da tvrdish "gravitacijata za ovie brojki e tochna sho znachi deka gravitacijata e ok" oti ias apriori ti velam "tie broiki ne se vo soglasnost so 19 veka postariot thus poprioriteten zakon za lost pa ako ia opravduvaat gravitaciata togash gravitaciata ti e netochna".