Најголемата илузија на светот

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Ја поддржавам идејата на клипот, али поубаво ќе изгледаше да не повторува по сто пати "You are a smart person" и слични ствари у смисол паметни луѓе веруваат само во наука, пошто изгледа ептен brainwashing.

Море ајде, американчишта мене ќе ми кажуваат што е илузија. Нека цркнат таму по боиштата.
Те поддржуам за ова. Долу Америка, долу новиот империјализам:violent1:
pa ja ne baram pomos, nego sakam da kazam deka bog za toa e zaduzen, da ispolnua zelbi i da pomaga posto e semoken, svakas???
Не, за тоа го има задолжено Дедо Мраз. Ако бидеш добар, Дедо Мраз, како овластен вработен во GOD Inc., ќе те награди со пакетче или желба по избор, како што е наведено во Член 14 од Правилникот. :pos2:
Ок, доста зезање.
Нормално дека е измислен. И не само тоа, Тој е еден од најголемите пронајдоци на сите времиња. Тој е еден од оние работи кои се толку потребни и корисни, за кои ти иде да речеш ако го немаше ќе требаше да го измислиме. И токму тоа го направивме, со Него и со сите пред Него, ги измисливме. О, да, имаше мнооогу пред Него. За сите верници кои веруваат во едниот Бог ви препорачувам да се запознаете поблиску со историјата на религијата и религиозната мисла, од нејзините зачетоци до денес.
А што се случи, да ве прашам, кога луѓето престанаа да ги обожуваат тие нивни пагански-за-вас божества? Зар Зевс ги испоуби сите што требаше да му принесат жртва, а не го направија тоа? I don't think so!
Но, тоа е тоа, FACE IT, религијата еволуира заедно со општеството. За поедноставни умови, поедноставни богови. Така, доаѓаме до моите омилени, големата тројка, Јудаизам, Христијанство и Ислам, кои слободно можам да си ги наречам Монотеизам 1.0, 2.0 и верзија 3.0. Зошто? Па, се надоврзуваат едни на други. Истата срж, со апдејтирана содржина за да одговара на ситуацијата и поднебјето. Но, одиме понатака и стигаме до денешницата во која го забележувам истиот феномен. Што ли е Скиентологијата, која btw зафаќа се поголем замав ако не нов обид да се залаже народот? Знаете ли колку само религии се измислени во текот на минатиот век? Побарајте, на нетов се има. Луѓе, тоа ни е во крвта. Сме измислувале и продолжуваме да измислуваме Богови.
И, еве, пример кој е во развој, Дедо Мраз. Чист култ. Продукт на глобален фолклор. И Дедо Мраз, ги дели децата на добри и лоши и ги наградува добрите, му кажуваш што сакаш од него преку писмо или едноставно го помислуваш и тој ти го дава, зошто тој знае што мислиш и цело време те гледа за да знае дали си бил добар. Хммм... од кај ми е ова познато. О, па тоа е шаблонот, нели?
На крајот на краиштата, нема врска на кого му се молиш. Дали е семоќен маж кој го создал од ништо универзумот или тастатурава ако сакаш, нема разлика. Бог не е силата која може да промени нешто, ТИ си силата која може да промени нешто. Дури и да постои, тој ти кажал како да живееш и те пуштил, нема да ти дава нешто, нема да се меша. Како да сака да ни каже, џабе ме напаѓате, ја ќе си се бранам со молчење, а со вас ќе се видиме на судење.:helou:

Бог не е силата која може да промени нешто, ТИ си силата која може да промени нешто. Дури и да постои, тој ти кажал како да живееш и те пуштил, нема да ти дава нешто, нема да се меша. Како да сака да ни каже, џабе ме напаѓате, ја ќе си се бранам со молчење, а со вас ќе се видиме на судење.

Ovde ne se slagam pa ke kazam

Bog e silata koja moze da promeni se , preku TEBE !

Odnosno jas sum bog, ti si bog , petko e bog ... se e toa energija i se mora da mine niz energetski nivoa i taka kanalizirana moze da napravi se bas se.

Bog e ljubovta i omrazata , i dobroto i zloto bas kako i covekot ...a primerot so mlekoto e donekade ok ako se saka da se ismeat tupaci zabegani koi cekaat nesto da im padne odozgora... i odgovorite ne gi najdat vo sebe

A ako se ide kon toa da se kaze nema Bog mnogu vulgarno e pristapeno na problemot , na prosta finta da gi odvratat lugeto od patot . Zatoa neka gorat u pekolot ako go ima ili u idniot zivot da gi pretvori u bubashvabi... oti nisto ne naucile

Бог не е силата која може да промени нешто?????Pa koj moze ako ne bog?????

ja ne go esapam jas samo se izjasnuvam kako ateist a vo moralna smisla sum vernik poveke nego site onie koi od moda idat vo crkva.

Бог не е силата која може да промени нешто, ТИ си силата која може да промени нешто. Дури и да постои, тој ти кажал како да живееш и те пуштил, нема да ти дава нешто, нема да се меша. Како да сака да ни каже, џабе ме напаѓате, ја ќе си се бранам со молчење, а со вас ќе се видиме на судење.

Ovde ne se slagam pa ke kazam

Bog e silata koja moze da promeni se , preku TEBE !

Odnosno jas sum bog, ti si bog , petko e bog ... se e toa energija i se mora da mine niz energetski nivoa i taka kanalizirana moze da napravi se bas se.

Bog e ljubovta i omrazata , i dobroto i zloto bas kako i covekot ...a primerot so mlekoto e donekade ok ako se saka da se ismeat tupaci zabegani koi cekaat nesto da im padne odozgora... i odgovorite ne gi najdat vo sebe

A ako se ide kon toa da se kaze nema Bog mnogu vulgarno e pristapeno na problemot , na prosta finta da gi odvratat lugeto od patot . Zatoa neka gorat u pekolot ako go ima ili u idniot zivot da gi pretvori u bubashvabi... oti nisto ne naucile

Бог како живо, свесно битие нема да превземе контрола на моето тело со цел да ми го подобри животот. Тоа е ако мислеше преку мене директно. Ако мислеше преку мене индиректно, тогаш јас мислам дека Бог е само идеја. Ако јас ја прифатам таа идеја за постоење на Бог, светот ќе се смени, преку мене ама благодарение на Бога. Патот кон Бога е само пат кој треба да го изодиме во животот за севкупното страдање на планетава да се намали. Личното страдање е неважно, зошто според традицијата добрите луѓе се наградени во следниот живот. Тоа значи, споед мене, дека Исус не бил син божји (каков син божји, каква сулуда идеја, божество што се размножува; очигледно идеја позајмена од времето кога божествата биле персонифицирани) зошто Бог не постои во реалноста. Како што ќе ми речат некои Христијани, неможеш да го најдеш Бога со умот, туку со срцето. ПА нормално, зошто тој е идеја. Оттука Исус бил само човек, просветлен човек, филозоф, ама сепак само човек.
А како мојот живот ќе се подобри ако ја прифатам за точна идејата за постоење на Бог? Еве да ја разгледаме филозофијата во Христијанството, а посебно политичката филозофија. Прво, Христијанството пропагира ненасилство, почит кон другите, толеранција, разбирање... сите особини кои се пожелни за едно општество да биде здраво и успешно. Ги забранува сите антисоцијали однесувања, како убиство, кражба итн итн... Понатака, и ова посебно ме импресионира уште како дете, има мноогу интересен став кон парите. Исус сам рекол, поскоро камила ќе помине низ иглени уши отколку богатиот да влезе во рајот. И се сеќавам од филмови, некој го покани Исус да преспие кај него. После ги зеде парите што ги имаше заштедено и ги раздели на сиромасите и Исус, не се сеќавам што точно му рече, ама дефинитивно го пофали. Што значи тоа? Тоа значи дека Исус не оправдува хедонизам, тој смета дека секогаш е поважно туѓата болка да биде намалена отколку своето задовлство да биде зголемено. Размисли што значи тоа. Парите ќе бидат трошени за подобрување на животот на СИТЕ луѓе, а не за себични задоволства на поединци. Со тоа автоматски ресурсите се алоцираат таму каде што се најпотребни за да ја задоволат, за Исус, врховната цел, намалување, а по можност и уништување на човечкото страдање, што со други зборови значи да се уништи ѓавотот, кој секогаш го симболизира страдањето, кое е секогаш предизвикано од грев, а грев е се што е спротивно на неговото учење. Значи крајната цел е да се направи рај на Земјата.
Целата негова филозофија се сведува на ненасилство, на непридизвикување болка на другите и најважно од се своеволна жртва за да се исполни конечната цел, крајот на човечкото страдање. Тој самиот беше распнат за добробитот на човештвото, за нашите гревови. Човекот умре за да ни докаже поента, умре за каузата во која веруваше.

Инаку, нормално, општествата низ историјата хронично страдаат од разнолични и често спротивставени интереси кои водат до конфликт, страдање и антисоцијално однесување. Христијанството како и сите утопии мислат дека можат да го решат проблемот. Жив пример, СССР за време на Сталин, некојси филозоф смислил начин како еднаш за секогаш да запре страдањето и ете тргна работата. Само што сега истиот тој процес на себежртвување за доброто на целината (читај комуната) се вршеше присилно. Затоа луѓе гинеа, беа праќани во Сибир и што ти не, само затоа што имаа различни политички или билокакви погеди или зашто на ваков или онаков начин отскокнувале од сликата за примерен граѓанин.

Сите овие општества, другаре, неуспеваат зошто се трудат да го замрзнат конфликтот. Кој конфликт? Овој. На Земјава има доволно да се задоволат потребите на сите, но не и желбите на сите. ТУКА, настанува конфликт. Фактот е дека човечката алчност, себичност и негрижа за другите постојат како човечки особини. Да ги немаше овие ќе немаше проблем, ама знаеш како е, око човечко е незаситно. Е, сега, овие особини можат да се стават под контрола, само ако човек свесно реши да се откаже од нив. Не со сила и крвопролевање, не со страв од Божјата казна, туку старата, добра, цврста човечка воља.
Дотогаш, ќе виреат оние општества, во кои балансот на силите одлучува кој, што и колку добива. А таму правда нема, ако не се избориш за неа, често и со сила.

Ваквата атеистичка пропаганда е исто толку лоша колку и Јеховини сведоци пред врата.
Мислам дека секој треба еднаш на момент да ги тргне на страна сите фактори кои му влијаат, домашно воспитание, традиција, клипови на ЈуТуб, (анти)религиозни сајтови на нет, и сам да размисли во што сака да верува.
Сите сме доволно паметни сами да ги согледаме фактите и околностите и сами да одлучиме дали ќе ги прифатиме како такви или ќе ги негираме.
(Не)верата е индивидуална работа и секој треба индивидуално да си ја носи, а не да дозволува да му варира зависно од пропагандата на Интернет или од верувањата на неговите родители, сеедно.
Јас на пример, сум религиозно воспитана и крстена христијанка, ама не сум верник. Тоа што на 2месечна возраст (технички, без моја согласност) ме однеле во црква и ме крстиле и тоа што ме учеле дома дека треба да се молам и да верувам, не значи дека слепо треба да се водам според тоа што други ми го одредиле и да се ограничам на нивните одлуки, без да размислам сама како ќе се ориентирам.

Пропагандата е многу глупа работа, што за жал има несомнена моќ.
Ама за нешто толку лично и интимно како вера, никој не смее да се труди да ти врши влијанија.

Затоа и ме нервира подфорумот Религија, цело време некој се обидува да му наметне мислење на некој спротивен од него по верувања, па и до тепачки ќе стигнат уште малце.
ako netise dopagja sekako imas izbor.smenija religijata:( postojat mnogu religii a mozes i ateista da bides sekako.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom