Најевтин супермаркет

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpp
  • Време на започнување Време на започнување
imas poznavanje od istorija kolku shto ja imam od lakiranje nokti i praenje nadogradba na istite, toa e vekje uvideno.

kaj ke kupuvam ja da ne si beresh gajle, a za zamaranje, ti me citirashe, ne ja, dva argumenti i kako i sekad opashkata pod gazot i da te nema.

Daj Boze da ziveevme vo alternativen univerzum kade Austria imase teritorijalni pretenzii kon zemjava, dosega ke licevme na Sloveniha ili barem Vojvodina, no ne gi interesirame bas, kako nokti sho ne te interesiraat tebe.

Taka de, toa i ti kazav, si imas kiper, viva fresh ili spar kako i da go vikaat kaj vasite.

dupli standardi se vo prasanje, zatoa i go naglasiv, od taa pricina.

od druga strana, pazarna ekonomija e, se raboti za privaten biznis koj apsolutno ne e od drzavno znacenje, vo industrija koja veke e penetrirana od kompanii so albanci osnovaci (kipper, alda, itn), taka da ne e prv slucaj, nitu nekoja wow opasnost, a ti kako potrosuvac mozes parite da gi trosis kade sakas, duri i da izbegnuvas odredeni biznisi poradi etnicki pricini.

mozeme i so druga perspektiva da ja gledame situacijata, na primer, makedonec zema 90 milioni evra za neshto shto realno ne ni vredi upola, zatoa shto klientelata im e padnata drasticno poradi nedostig na artikli skoro godina dena unazad, a noviot sopstvenik sigurno nema so istiot brend na tinex da prodolzi.
До кога ќе можам јас како потрошувач да го правам болдираново? Ти посочив пример како во сите индустрии се навлезени на големо и наскоро ќе ги имаат завземено цели. Бела техника, градежна индустрија, супермаркети и ланци на трговија, мобилари, сендвичари, кафулиња, дали сме доволно наивни да мислиме дека тој избор што го имаме ќе е вечен и дека нема за х време изборот да е сведен на албански супермаркет vs албански супермаркет, а македонските нема да постојат веќе, трендот натаму оди.

За вториов дел, дали сега е херој човеков што со 90 милиони “чесно заработени пари“ го откупил Тинекс, да му се заблагодариме во името на сите каури што спасил една каурска фамилија од долгови од коцка? Никако не успеа да ме разубедиш како тоа нема да продолжи тенденцијата на завземање се поголем и поголем колач на продажниот македонски пазар од страна на Албанци, ниту пак да ме убедиш дека тоа не е проблем и дека треба да сме кул со тоа.

Back
На врв Bottom