- Член од
- 29 март 2025
- Мислења
- 591
- Поени од реакции
- 1.107
dupli standardi se vo prasanje, zatoa i go naglasiv, od taa pricina.Изумив да ти вратам, да си ми здрав и жив за примеров. Генерално низ годините како народ патиме од синдром да споредуваме лошо и полошо, односно си имаме ставено во главата дека ако едно лошо се случува тогаш не смееме и не требаме да се побуниме од друго лошо, ова ти што го спомна е класичен пример за тоа. Наведуваш тежок криминал, кој апсолутно никој не го одобрува и сите тука сме против него, како контра пример зошто ова не било толку биг дил што сите супермаркети албанци ги купувале. И не си единствен, многу има такви како тебе. Слични примери како одење на протест за било кој немил настан или лоша одлука и коментари одма “Кај беа името кога се менуваше“, понатаму не дај боже да се пожалиш за ѓубре или Јсп моментално, одма ќе си распнат “Кога беше Данела подобро да не беше, што не се буневте тогаш“ итн итн, носење заклучоци и погрешни паралели од старт, ми ја сфати поентата мислам. Од старт е погрешен пристапот, сите овие проблеми за кои само сме ваделе скала да мериме кој е поголем, кој помал, после Х години ќе ни се удрат од глава, а ни се удираат и сега, до тогаш нека пукаме проценки во празно дека на НИКОЈ не му сметало ЕВН австријци што ја држат. Треба да се зборува за сите проблеми, независно дали постои поголем проблем од нив или не.
od druga strana, pazarna ekonomija e, se raboti za privaten biznis koj apsolutno ne e od drzavno znacenje, vo industrija koja veke e penetrirana od kompanii so albanci osnovaci (kipper, alda, itn), taka da ne e prv slucaj, nitu nekoja wow opasnost, a ti kako potrosuvac mozes parite da gi trosis kade sakas, duri i da izbegnuvas odredeni biznisi poradi etnicki pricini.
mozeme i so druga perspektiva da ja gledame situacijata, na primer, makedonec zema 90 milioni evra za neshto shto realno ne ni vredi upola, zatoa shto klientelata im e padnata drasticno poradi nedostig na artikli skoro godina dena unazad, a noviot sopstvenik sigurno nema so istiot brend na tinex da prodolzi.