Od vnatresnata gi vadam kapakot, filtrite, plastikata cela i leptirite niv gi peram v kada. Turbinata ne ja vadam ja peram zaedno so pitata na lice mesto. Postavuvam cerada specijalna za klimi pod neze so crevo vodata se sobira vo poseben sad. Samo lepam najlon na delot kaj so e strujata. Se se raboti nezno pedantno bez brzanje i ne mnogu silen pritisok. So pumpa izmivam.
Целава клима изменувачите се заледени и не се отопува ледот истиот проблем како и минатите два пати..
-ледот е натрупан и од надворешната и внатрешната страна а некаде е и 0,5см дебелина - ледот климата го отопи само на долниот дел од изменувачот и тоа 10см,но моче тука и да имало помалку лед незнам искрено
-буквално климата иде на дефрост а ледот си остана така натрупан и таа си продожи со работа
-додека идеше дефростот немаше пареа,само моло разводнување на ледот(омекнување)
-при пуштање на климата во мод за ладење климата го стопи за неполни 5мин компелтно со еден куп на пареа
-климата за време на ладешето внатре имаше издув од некаде од 7,3 степени
-Е сеа без сервис и подршка од застапникот може да се сликаш буквално..особено ако се установи оти треба да се замени некој дел ..ќе чекаш 3 месеци..-
-Така да овде само се палат на клими и прават идололпоклонство ..мојата и мојата ..климата не ти вреди ни 5 пари ако немаш сервис и подршка,
-Вредноста на климата ја прави и должината нејзината гаранција а не била волку јака вила онолку-спинови до несвест
-Брендови кои дозволуваат на банана фирми (дуканче -шпајс) да продава брендови без сервис и резервни делови,без обучени сервисери кои идат на семинари за нивните клими се исвиркани (Куртон - по употреба се фрла) брендови
-Предлог За Некој Добар Срвисер -не Чукач на дипли туку Баш некој што се разбира во сервисирање на клими..и телефон доколку некој го има
Praktično i nema poniska modulacija od Tundrata dvete se okolu 500W ( kaj HAIER nema lažgi vo ovoj pogled veruvam deka e taka i kaj HITACHI-to).
Jas počnav da razmisluvam vo tvoj pravec, da kupam 18-ka i da ja stavam na mestoto od Tundrata a taa da se preseli vo spalna, za ladenje e odlična. Ne e lošo da ima rezerva na snaga, na -15C bez problem bi gi grealo i 40m2......
Ako taka napravam će moram da najdam nešto što će raboti so 200W, a ovie dve pogore se vo totalen AUT.
Kadickata si stoi i odvodot. Najgolemiot del od vodata koga ja peram pitata istekuva preku niv, ama koga ja peram turbinata i delot kaj turbinata vodata ne mozi da istekuva tamu zatoa postavuvam cerada so odvod. Ama i nesto so se prska koga go peram gorniot del si paga vo ceradata.
Ne izmivam so pumpica, so neze samo go nanesuvam sredstvoto, a izmivam so pogolema pumpa, tanok ostar mlaz okolu 1-1.2bari pritisok. Na brenerot od pumpata se stelova mlazot kakov sakas da bidi.
Проблемот со сервисот на климите и измамата се состои во
-фирмите немаат сервис а законски мораат да го имаат
-Прават договор со некоја надворешна фирма за сервисирање и така тие се чисти пре инспекцииите
-Но при мали дефект за време на гаранцијата тие треба да платат на сервисерот некои си 100-200евра што ќе дојде да ја провери климата без разлика дали има или нема оти тој дошол и правел тестирање..
-Фирмите реагираат само кога климата тотално ќе престане со работа или ќе има таков дефект кој и од авион се гледа и затоа мора да реагираат заради инспекции(оти тука нема докажување има дефект,нема дефект,така треба да работи)
-Затоа и тие фирми климите даваат на врвни брендови по 2 години фаранција а клими како вивакс,грее имаат по 5 или 10 години
А цените овде набиени до плафон да за затоа треба секоја фирма да си има сервисер кој ја прати оваа тематика и оди по семинари но оваа чини пари, затоа оваа всушност е распуштена банда..и секоја преварант може да донесе клими и да продава без да почитува ни една законска регулатива
Автоматски споено мислење:
Проблемот со сервисот на климите и измамата се состои во
-фирмите немаат сервис а законски мораат да го имаат
-Прават договор со некоја надворешна фирма за сервисирање и така тие се чисти пре инспекцииите
-Но при мали дефект за време на гаранцијата тие треба да платат на сервисерот некои си 100-200евра што ќе дојде да ја провери климата без разлика дали има или нема оти тој дошол и правел тестирање..
-Фирмите реагираат само кога климата тотално ќе престане со работа или ќе има таков дефект кој и од авион се гледа и затоа мора да реагираат заради инспекции(оти тука нема докажување има дефект,нема дефект,така треба да работи)
-Затоа и тие фирми климите даваат на врвни брендови по 2 години фаранција а клими како вивакс,грее имаат по 5 или 10 години
А цените овде набиени до плафон да за затоа треба секоја фирма да си има сервисер кој ја прати оваа тематика и оди по семинари но оваа чини пари, затоа оваа всушност е распуштена банда..и секоја преварант може да донесе клими и да продава без да почитува ни една законска регулатива
Автоматски споено мислење:
-Тие се и законски обврзани во период од 5-7 години да обезбедат резервни делови
но и тоа го манипулираат и извртуваат
Значи дојдовме до заклучок дека во дадените услови дадениот простор има екстремно мали топлотни загуби кои му овозможуваат на уредот да ја спушти модулацијата многу ниско,. Следствено, просторот има карактеристики кои овозможуваат голема презервација на топлинска енергија поради што е потребно само многу минимално догревање од страна на уредот. Но тоа никако не значи дека уредот е демонтиран од Ентерпрајс и монтиран кај Злате дома, но несомнено, ова е случај, кој докажува кога и во кои услови е возможно "греење" со екстремно мала потрошувачка.
Значи потребно е просторот да поседува одредени карактеристики и секако, потребен е уред кој ќе може сето тоа да го испрати и да се ПРИСПОСОБИ на дадените услови. Овој степен на прилагодба кон условите и просторот засега е ексклузивен само за уреди на производители како Тошиба, Мицубиши и Даикин.
Сите останати, кој повеќе или помалку, можат да ги постигнат ова, но само до одреден степен кој вообичаено не е доволен за да се достигне економичноста на горенаведените брендови.
Praktično i nema poniska modulacija od Tundrata dvete se okolu 500W ( kaj HAIER nema lažgi vo ovoj pogled veruvam deka e taka i kaj HITACHI-to).
Jas počnav da razmisluvam vo tvoj pravec, da kupam 18-ka i da ja stavam na mestoto od Tundrata a taa da se preseli vo spalna, za ladenje e odlična. Ne e lošo da ima rezerva na snaga, na -15C bez problem bi gi grealo i 40m2......
Ako taka napravam će moram da najdam nešto što će raboti so 200W, a ovie dve pogore se vo totalen AUT.
So znaci u praksa 500w minimum i kako izglea? Suzumivo sea gleam tolku jaka a 180w minimum ima. Fantasticno min greenje ima sto se primetue na pocetok na sezona. Toas i gree i vrti extremno nisko. Ama neam iskustvo so druga klima da sporedam
So znaci u praksa 500w minimum i kako izglea? Suzumivo sea gleam tolku jaka a 180w minimum ima. Fantasticno min greenje ima sto se primetue na pocetok na sezona. Toas i gree i vrti extremno nisko. Ama neam iskustvo so druga klima da sporedam
Нема потреба да споредуваш. Подобро тешко дека ќе најдеш. Од тие 180 вати, 80 се само турбината што врти а 100 вати потршувачка за греење. Колку да не се исклучи а да догрева. Идеално
Ако е за хитачито, еве еуровент..
Мада во очи ми падна Тбив од “само” -7
Веројатно за поладно, или за поголем пдизајн ќе пали греачите!
(А ја нејќам баш клими со греачи..) Прегледај го приврзокот 401471
Не се сеќавам тундрата какви перформанси имаше… ама дека оваа е две копја подобра… мало сутра!
Bez razlika sto kazuva eurovent,hardverski Hitacito 6kw od Haier 18btu tundrata pojaka,i ima pogolem rezerven kapacitet.
-Pogolem kompresor 11cm singl,vs 13cm3 twin.
-Ednoreden vs dvoreden izmenuvac na nadvoresna edinica.
-Na sekoj red od icmenuvacot ima po 26 reda bakarni cevki,ili vkupmo 52 reda cevki.
-32kgr vs 39kgr.
-2100w maksimum ke povleci tundrata od steker,a Hitacito koga ke zusti ke povleci 2750w(rezerven kapacitet)
-Maksimum Tundrata ima 6000w da ispusti toplina vs 7300 kaj Hitaci.
Site aduti se na Hitacito.
Da ne zboruvame veke za raspored na brzinite,kade prednosta e na Hitacito.
Za da zadrzi povisok SKOP od 4,5 ja stelnale so pmal Pdh.no sigurno so garancija ima pogolemi toplotni rezervi na -7c a i do -15 vo odnos na Tundrata.
Tundrata ne se meri so Hitacito.
Hitacito ima minimum 500w a tundrata ne modulira pod 600w.
Ova Htaci e pojako od site modeli na Toshiba SEIJA sem od Toshiba SEIJA 24btu.
Pojako e i od Toshiba Shoraj 5,5kw.
Edinstvena mana mu e sto ne modulira pod 500w.
Ne mozi Tundrata da se meri so Hitachito Shiratama,nema sporedba.
Samo sega da ne me naprajte i pretstavnik-prodavac na Hitaci.
Na koj toa ne mu smeta moze da razmisluva za Hitachi Shiratama od 6kw na greenje
Za zal ovaa izleze od letoski cinam i e dosta nova na pazarov,a stariot model Hitaci Dodai 2 sto go ima vo Hidroset prethodnikov na Shiratama nemam procitano negativni recenzii.Od prethodnikot se faleja deka dosta topol izduv imal i na negativni temperaturi,moze da se kaze zezok.
Ova Shiratama e naslednik na Dodai2 i ne se nudi vo Hidroset,ne znam ovie od Mk klima od kade ja nabavile.
Ja merkame so eden prijatel za neizoliran prostor od 34m2 kuka so gubitoci od okolu 150w/m2 pa ke vidime so ke naprajme.Neka soberi paricki ,ako i posle pisanovo ovie od MK.klimi ne ja krenata cenata.
Ako ne Bugarska e karsi nas.
Se složuvam od A do Š, ama edinstvenata mana mu e baš vo centar pogodena.
Ti imaš 24-ka što modulira podobro od 12-ka izgleda ne si setil kako e 500W premnogu, a deka će raboti so tolku teško, najveće će se vrti okolu 600 W taman da te pobudali..., ova e nekoj melez japonec.
Za nekogo koj ne mu e bitno ova bi bil baš dobar izbor, za pomali prostorii e katastrofa.
Mojot prijatel i ne mu treba modulacija.Takva mu e psihata ucen na ON-OF ova ke mu e 5+.
Da stavi Toshiba Daisekai ima da ja isfrli od tarasa,koga ke pocne mlako da duva so temperatura35c.
Toj ne se razbira od modulacija i ne go interesira,noke ke ja gasni itn,nego mu e bitno precizno da ja drzi temperaturata,a za Hitacito imam citano deka precizno ja drzelo.
Ima sekakvi luge,mozam da gi razberam i svatam ic da ne se cudis.
Eve i Pticata Selica ne miluva mnogu modulacija,ama pak zede japanka.
Toa e toa.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.