OK - definitivno kje odi togash na drugiov del shto kje povleche i dopolnuvanje freon, oti kje treba okolu 10m cefki da se izvlechat. A so toa se otvara nov problem kolku kvalitetno/tochno kje odrabotat monterite pri polnenje. Ne znam samo se plakja li plus freonot od cefkite ili vlezen e vo cenata za dopolnitelna dolzina shto plakjam. Ushte edno prashanje (eve sega nov problem) kje imaat li R410 monterive neli sega e R32 na novive klimi (ama Mitsubishivo doagja so R410 polno) Ushte ova ako moze
@tzlatko ili
@Strelec ili bilo koj poupaten vo temava da odgovori i vekje ne zamaram.
Ova mi beshe najgolemata dilema. Za estetikata zavisi kolku dobro kje ja namontiraat monterite.
Nema gajle za shtrafenjeto vo beton. Edniot od drzachite kje bide celiot na beton zatoa shto kje e na stolbot (shtrafen na 3 mesta so M8mm x 100mm dolzina), a drugiot najverojatno so 1 ili 2 shtrafa vo beton i 1 vo cigla (zatoa shto nema betonski del tuka). Vo vrska so skarata/furnata ne znam ni dali vo opshto kje ja ima (ne e sodzidana ushte) No sakam eden den da si napravam tuka oti sum meraklija na rebro vo furna pa ako e raspolozena nevestava da mi pravi ne e losho da ja ima

Ako dojde do toj moment togash mozebi 5 dena vo godinata kje se koristi. Samo ne razbiram kako bi im smetala koga kje se na 4m rastojanie edno od drugo plus furnata kje e sprovedena vo odzakot. Nejse, ako bide bide ako ne nikomu nishto.
Da sega redam drzachi za da dojdat pod stiroporot za site klimi (kupeni i ne kupeni a kje treba da se zemaat vo idnina). Moze losho se gleda na slikata, drzachive se 3cm x3mm debelina na vinkla i pogolemi od niv nemozev da najdam po prodavnicive. Barav da kupam gotovi site bea mali. Ovie gi pravevme doma i se 60cm dolgi vo horizontala. Klimata posle stavanje stiropor kje bide 20-25cm oddalechena od fasadata. Vo pogled na jachina edna bez problem me drzi mene 100kg obesen na nea (testirano) za dvete i da ne zboram

Zashtitata ne znam kakva kje se pogodi...samiot farbav 3 race bela boja so valjache ama ako se lupi kje mora da prefarbuvam na nekolku godini. Ne e strashno nisko e se dosiga kachen na stol ili skala bitno e da se ima dobra volja. Jasno mi e za horizontalnoto rastojanie. Toa vekje go imav vo plan za drugite drzachi shto gi mestam sega pred fasada.