Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Gree Amber Premium e mnogu nad Aeri, ogromna e razlikata.
Od utre ke ima promocija, taka da pocekaj eden den.
Zošto ednaš za sekogaš ne se razreši dilemava so modulacijata na novive modeli na Gree? Dali e problem da se potvrdi ona što go pišuva po prospektite?
Normalno toa važi za vo idealizirani uslovi, no ako stoi min 130 W sekoj će razbere ako odi do 200 W i nema da reagira.
Sigurno e deka vaka će se zdobiete so poverenie na kupuvačite i nikoj nema razmisluva koja da izbere od ovie dve.
Prv jas nema da razmisluvam.

Член од
7 март 2017
Мислења
156
Поени од реакции
187
Zošto ednaš za sekogaš ne se razreši dilemava so modulacijata na novive modeli na Gree? Dali e problem da se potvrdi ona što go pišuva po prospektite?
Normalno toa važi za vo idealizirani uslovi, no ako stoi min 130 W sekoj će razbere ako odi do 200 W i nema da reagira.
Sigurno e deka vaka će se zdobiete so poverenie na kupuvačite i nikoj nema razmisluva koja da izbere od ovie dve.
Ne razbiram, GREE-to imaat deklarirano poniski vrednosti od tie shto stvarno gi postignuvaat na potroshuvachka ili shto e problemot tehnichki so GREE?
Moite se great na GREE parapetni edinici (taka dojde stanot namesten koga go kupija pred edno 6-7 godini) vrzani na eden multisplit so 4 izlezi od 24btu. Od niv 2 edinici se vo dnevnata rasporedeni pod 90 stepeni (golema e dnevnata mozebi pola stan zaedno so kujna i trpezarija) a vo spalnite imaat po edna vnatreshna edinica. Ona shto sum siguren e deka 2te edinici vo dnevna ne se isti (ednata e pojaka od drugata ama ne pamtam dali bea 3.5 i 2.5 ili druga kombinacija) Vo spalnite se isti so poslabata edinica shto e vo dnevna. Super zadovolni se i od potroshuvachka i od toplina.Ona shto mene me odvrati od GREE koga go zemav vivaksot e odnosot na vrabotenite vo GREE, bea premnogu prepotentni (ili mozebi premoreni) ama ednostavno ne im se zboruvashe nishto koga bev da se rasprasham vo salonot na Ilindenska.

Член од
9 февруари 2023
Мислења
154
Поени од реакции
320
/// Slazem se u potpunosti sa tobom. Imam specificnu situaciju. Opremacu samo unutra uskoro oko 48m2 stambenog prostora - dogradnja. Fasadu i izolaciju stavljam sledece godine ako se ima para ..... To je jedna prostorija unutra pregradjena harmonika vratima, koja se po potrebi navuku ---tada dobijam dve prostorije 20+28m2. Sve ce da se greje jednim uredjajem....... Dok nemam izolaciju imacu vece toplotne gubitke i nije mi problem sto ce klima da radi sa 600+ w, ali kasnije mi nece trebati takva modulacija, nego mnogo niza u prelaznim periodima //// Daj da vidimo da li taj Premium moze da radi na 250w sa T izduva od bar 35-36C ..... ///

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
/// Slazem se u potpunosti sa tobom. Imam specificnu situaciju. Opremacu samo unutra uskoro oko 48m2 stambenog prostora - dogradnja. Fasadu i izolaciju stavljam sledece godine ako se ima para ..... To je jedna prostorija unutra pregradjena harmonika vratima, koja se po potrebi navuku ---tada dobijam dve prostorije 20+28m2. Sve ce da se greje jednim uredjajem....... Dok nemam izolaciju imacu vece toplotne gubitke i nije mi problem sto ce klima da radi sa 600+ w, ali kasnije mi nece trebati takva modulacija, nego mnogo niza u prelaznim periodima //// Daj da vidimo da li taj Premium moze da radi na 250w sa T izduva od bar 35-36C ..... ///
Strelec porano ja postirase

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Ne bi sakal na poteškiot način (so kupuvanje) da otkrivam dali sum dobil toa što sum platil.
Za Haier- ov znaev što kupuvam, stoi 400 W min, ednaš i gi dostigna, obično ne odi pod 430 W no isfrla vrel vozduh koj nikogaš ne pod 47 C, na ladenje iako stoi 300 W min često odi do 270 W i duri na Quiet mod isfrla laden vozduh so T od 4.7-5.2 C , no toa e filozofija na razmisluvanje na konstruktorot i taka go napravil softverot. Toa e koncepcija za greenje na 30 m2 ne 15 m2. Gleam i poskapite modeli isto se deklarirani, 9- kite po 100W pomalku 18- kite po 100 W poveće.....
Po potraga sum za niskomoduliračka kineska klima .
Gleam deka Midea extreme može nisko da modulira, no si ima drugi mani.....

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.410
Дали некој има искуство со Тесла инвертер клима ?
Конкретно имам поени од Телеком па сакам да ги искористам да го земам овој модел. Во станот каде што би ја монтирал имам веќе Беко 3.5кв инвертер кој ја грее топ дневната, кујната и сега би ја ставил и оваа за да ги грее останатите соби. Тотал површина некои 30-35м2 би било.

Koj model na beko go imas stavi fotografii od vnatresnata nadvoresnata edinica i dalecinskoto bidejki beko e oem-proizvedeno vo Midea i si zadovolen od beko-to moj sovet ti e so budzetot od Tekekom da go zemes ovoj model na Vivax koj e oem Midea Tesla se oem proizvedeni vo TCL I Tesla se solidni no poentata e cim si od beko zadovolen a beko se proizveduva vo Midea togas zemi pak klimatizer koj e oem Midea proizvodstvo

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Ok ubavo raboti, tokmu kako što baram.
Model so oznaka Amber GWH12YC. Ponataka vo komentarite se doobjasnuva deka se raboti za nadvorešna edinica so oznaka K6DNA1A/O i deka e teška 33.5 kg.
Od denešnive modeli Amber od ponudava na Gree za Makedonija edinstvena koja nosi najslična oznaka so ovaa od klipov i teži isto 33.5 kg e AMBER PREMIUM Black GWH12YC-K6DNA2A. Pišuva deka raboti na 200W min site znaeme deka toa e vo idealni uslovi, a na klipov so lesnotija dojde do 164 W....
Ete pak somnež deka ne se isti klimi.
Vo Srbija se prodavaat nekoi treti Amberi, nekoj Comfort za koj postojat korisnici so tvrdenja deka rabotat so 200W na greenje, tuka go nema.
Ne razbiram zošto volku tainstvenost. So vakva igra Gree nema da raste tuku će odi nadolu. Namesto da dava 10 god garancija mnogu poveće će napreduva ako garantira dobra i niska modulacija.
Fakt e deka od hardver ima vgradeno se što treba: EEV, najmalku 3 različni brzini na nadvoršniot ventilator i kompresor so inverter koj wat po wat odi gore dole..... fali samo dobar softver, što e problemov? Mene mi e stvarno nesfatlivo ova kinezi imaat softver za vselenski misii a ovde ćorak.
Očigledno e deka Gree go nema rešeno kaj site modeli problemov so visoka modulacija i pregrevanje na prostoriite inače toa će im beše glavna vest vo site reklami.
Jas pa se nadevav deka e vistinito navedenoto vo katalogot, po se izgleda deka e se po staro.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Model so oznaka Amber GWH12YC. Ponataka vo komentarite se doobjasnuva deka se raboti za nadvorešna edinica so oznaka K6DNA1A/O i deka e teška 33.5 kg.
Od denešnive modeli Amber od ponudava na Gree za Makedonija edinstvena koja nosi najslična oznaka so ovaa od klipov i teži isto 33.5 kg e AMBER PREMIUM Black GWH12YC-K6DNA2A. Pišuva deka raboti na 200W min site znaeme deka toa e vo idealni uslovi, a na klipov so lesnotija dojde do 164 W....
Vo Srbija se prodavaat nekoi treti Amberi, nekoj Comfort za koj postojat korisnici so tvrdenja deka rabotat so 200W na greenje, tuka go nema.
Ne razbiram zošto volku tainstvenost. So vakva igra Gree nema da raste tuku će odi nadolu. Namesto da dava 10 god garancija mnogu poveće će napreduva ako garantira dobra i niska modulacija.
Fakt e deka od hardver ima vgradeno se što treba: EEV, najmalku 3 različni brzini na nadvoršniot ventilator i kompresor so inverter koj wat po wat odi gore dole..... fali samo dobar softver, što e problemov? Mene mi e stvarno nesfatlivo ova kinezi imaat softver za vselenski misii a ovde ćorak.
Očigledno e deka Gree go nema rešeno kaj site modeli problemov so visoka modulacija i pregrevanje na prostoriite inače toa će im beše glavna vest vo site reklami.
Jas pa se nadevav deka e vistinito navedenoto vo katalogot, po se izgleda deka e se po staro.
Problem e sto ne gi gledas oznakite, A1 e bel panel, A2 e crn panel….motorot e sekogas so A1 t.e K6DNA1A/O. Pogledni ja specifikacijata i ke ti bide jasno.
Автоматски споено мислење:

Taka da Amber Premium za taa cena e vo sekoj slucaj top klima bez konkurencija.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.006
Со леснотија симна до 164w и Т на издув <28С... многу веројатно deltaT се стреми кон 0!
Висок бил плафонот сеуште за сите да го одраснат...

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Ako može navistina nisko da modulira, eve ova so 164W i delta T od 2 C e neptreben luksuz i neprijatno "greenje", dovolno će bide minimalen izduv na 36-37C vo prva brzina na turbina i ne poveće od 250 W, jas apsolutno bi se složil so tebe i ne bi baral alternativa za izbor.
Se dodeka čitam korisnički iskustva so sprotivni argumenti nema da sum uveren deka može da raboti vo mal i vo golem prostor.
Eve rakavicata e frlena, ostanuva timot za prodažba na Gree mene i site členovi tuka ne uveri deka klimite rabotat kako što se deklarirani, veruvaj deka nemam namera da ve omalovažuvam, baš naprotiv ako navistina se točni podatocite togaš i so delo će bidete br. 1 kako što velite.

Член од
9 февруари 2023
Мислења
154
Поени од реакции
320
/// Mnogo je ovo niska T izduva kod tog snimka...... Neprakticno u mnogim situacijama, sem da je unutrasnja postavljena negde gde uopste nece takav izduv da primete ukucani..... A takva situacija ---- skoro da ne postoji.
Razumem da min izduv bude oko 34-35C, sve ispod toga .... jok ////

@zlatko_ti412 ... ma nije mi delta T toliko bitan sa potrosnjom od 160w, bitno mi je sto je ovo po meni neprakticno i jednostavno receno ---- los rad invertera. Mnogo je ovo mlak vazduh i mnogo stvari treba da se pogodi u prostoriji---- da bi ovo bilo prihvatljivo
Автоматски споено мислење:

/// Daj mi model koji modulira od 250-1500 ili jos bolje 250-2000w i koji ima min T izduva 35C na 250w i Eurovent. Takav model meni treba. Ovaj Amber duva hladnjikavo, nije za stan ili kucu ///

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Samo da doobjasnam deka Amberov na videoto e namontiran vo soba od 9m2(3x3), t.e predimenzionirana e za prostorot, brzo postignuva zadadena TT koga nadvor TT e vo plus pa modulira i nisko pred da ugasi... sto neli i baravte. Vo pogolem prostor 30/40m2 za koj e i nameneta (Pdesignh 3.2) pretpostavuvam najnisko bi spustala megju 250/300w zasto ke ima potreba od pogolema toplina na izduvot.

Последно уредено:
Член од
9 февруари 2023
Мислења
154
Поени од реакции
320
Samo da doobjasnam deka Amberov na videoto e namontiran vo soba od 9m2(3x3), t.e predimenzionirana e za prostorot, brzo postignuva zadadena TT koga nadvor TT e vo plus pa modulira i nisko pred da ugasi... sto neli i baravte. Vo pogolem prostor 30/40m2 za koj e i nameneta (Pdesignh 3.2) pretpostavuvam najnisko bi spustala megju 250/300w zasto ke ima potreba od pogolema toplina na izduvot.
Pretpostvaljas ili znas ?. Ovo pitam zato sto ustanovismo poodavno da slicna klima (Hansol) duva jos hladnije od Ambera i to u 40m2 ?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Pretpostvaljas ili znas ?. Ovo pitam zato sto ustanovismo poodavno da slicna klima (Hansol) duva jos hladnije od Ambera i to u 40m2 ?
Stom Germancite ja zemale mora da e odlicen kvaliteten proizvod, oni ja prodavaat za 1700evra a kaj nas e 700 a od utre veruvam i so poeftina akciska cena....nema dilema, najdobra klima sto moze dase kupi u momentov plus ide i so Eurovent sertifikat.
ITAMBER.jpg

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.006
Vo pogolem prostor 30/40m2 za koj e i nameneta (Pdesignh 3.2) pretpostavuvam najnisko bi spustala megju 250/300w zasto ke ima potreba od pogolema toplina na izduvot.
Gree Amber Premium e mnogu nad Aeri, ogromna e razlikata.
Od utre ke ima promocija, taka da pocekaj eden den.
Се редат коцките....
Моментално малопродажна е 39.999 а од утре во најава и на промоција....
Ајде дајте еве тука плус уште еден форумски попуст некоја илјадарка за @tzlatko коа веќе и се намерачил.

Ваљда ќе вети да и направи добро ривју... купи и тој мераче со 2 сонди па може и ќе сними нешто :)

Kajgana Shop

На врв Bottom