I ja vakva matematika praem kogaj mi se kupue nešto što mi lega na dušava.Е сега, и ти онаа „секој својот коњ...“ ама фактите не се баш такви, еве зошто:
1. Твојата клима сега е 27,000 (ако ја најдеш) регуларно 30,000 (провери)
2. оваа зима беше вонредно топла (затоа во САД се смрзнаа) и не може да се очекува дека тоа ќе е просек. Така да зимската потрошувачка би била барем 13-15,000,
3. За ладење за 5 месеци ќе потроши 3.000 ?! Тоа само ако си дома 2-3 часа, или поднесуваш доста потопло. Така годишната пресметка пак се врти околу 20.000 ден.Ова со сегашните цени на КВх , а трендот е добро зголемување.
4. Хајер се меѓу најдобрите кинески, ама и на пр. Мицу СРК35 или Сеира се наоѓа за 40-42,000.
5. Пресметката е за 4 години, а што праиме за 6, за 8 години?
6. Бонус се долговечноста на јапанците, конфорот и сл.
Не дека и мене ми се фрлаат пари (кај детето лани му зедов ефтина Хисенс) ама математиката е егзактна наука, без оглед на сите емоции кои преовладуваат на овој форум.
Inače ovja pogore spomnative japonci ti se kamuflirani kinezi pa može uš beter da ispadnat.
Kogaj mislev kupuaj japonec mislev nešto krsteno nakaj 60k, a ne ova ti e sitna boranija za pokažuenje buljka. Će bideš začuden zošto slično će plaćaš so starava on off. Živi bili pa videli, ne sum včerašen u ovaja rabota.....