3. За ладење за 5 месеци ќе потроши 3.000 ?! Тоа само ако си дома 2-3 часа, или поднесуваш доста потопло. Така годишната пресметка пак се врти околу 20.000 ден.Ова со сегашните цени на КВх , а трендот е добро зголемување.
Haierot na ladenje ne odi nad 300w , za 10 h troši 3kwh x 8.5 = 25 den dnevno x 30 = 750 den.4. Хајер се меѓу најдобрите кинески, ама и на пр. Мицу СРК35 или Сеира се наоѓа за 40-42,000.
Koj 5 meseca ladenje, lani nemaše ni celi tri.....
Vtoro zošto si siguren deka gorespomnatite se poekonomični od haierot? Pojće mi liči deka e sve je isto, možda pokulturno rabotat, a kvalitet na delovi e pak diskutabilno, svite korporacije za masovno proizvodstvo sa tamaćari ( ekonomisti ) i imaat slični izvori za nabavka na delovi za masovna ugradba. Ne znam dali ti e poznato pri masovno proizvodstvo najgolemiot profit se vadi od uspešna (čitaj poeftina) nabavka, taka da i japoncite kako prerušeni kinezi ne se ama ič naivni.
Moj sovet ili kupi nešto krsteno japonsko ili zemi Midea od ovie nordik, možeš i gree nekoja premium. Po mene ne se dava mnogu pari za ova, da ne tie žal po 5-6 godini da ja frliš, gleaš sekoi dve tri godine ima po nešto novo.
, а уште малку и фали... Туку муабетот беше дека јапонските почетни модели се блиску со цената на кинеските средни модели, а во другото има доста разлика. А тоа дека на поголемиот дел компресорите им се од Кина не значи многу, сигурно ќе се сложите дека на пр. кога Мидеа или ГМЦЦ прави за Вивакс и за Даикин, не прави од ист материјал, со иста контрола и по исти проектни барања, затоа што доколку се исти, Вивакс не би можел да биде толку поефтин од Даикин. Сите познати марки на коли се прават барем во 5-6 држави и секаде се со уедначен квалитет, +/- 5% нека е разликата. На времето Голф с склопуваше и доработуваше во ТАС Сараево и една година беше прокласен за поквалитетен од сите други голфови, па дури и од германскиот. Ова