Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Bitola 28.11.2022
vreme 2h
Temp.nadvor mereno kaj nadvoresnata 2c

-T-vnare vo sobata 23,5c
-setirana 26 na dalinsko
-1/5 brzini 765m3
-vlez T - 27.4c
izlez T - 41,7c
Delta T -14,3c
1/5 brzina 765m3
Imput 725w +-5w dosta stabilno
Toshiba Shorai Edge RAS-24J2AVSG-E RAS-24J2AVSG-E

(14,3x1,2x765):3600=3,6465KW:0.725kw=5.03 COP
Koj e vo moznost neka si izmeri.

Bitola 28.11.2022
vreme 2h
Temp.nadvor mereno kaj nadvoresnata 2c

-T-vnare vo sobata 23,5c
-setirana 26 na dalinsko
-1/5 brzini 765m3
-vlez T - 27.4c
izlez T - 41,7c
Delta T -14,3c
1/5 brzina 765m3
Imput 725w +-5w dosta stabilno
Toshiba Shorai Edge RAS-24J2AVSG-E RAS-24J2AVSG-E

(14,3x1,2x765):3600=3,6465KW:0.725kw=5.03 COP
Koj e vo moznost neka si izmeri.
Што е ова 1.2?

Да не си чепкал нешто околу офсетот? Ако ти е наместен на 0 може да ти прави такви проблеми
Кај тебе на колку е наместен офф сетот, и после колку време ти пали одкога ќе се изгаси, и што разлики си осетил(во временска рамка на палење/гасење) со ставање на различен офф сет?
Автоматски споено мислење:

A zosto ne vklucis ifeel?
И со вклучен ај фил, пак чекаш долго време да се упали, повеќе од 20 мин, нешто пократко дали има за да се пали побрзо

Последно уредено:
Koj ima vreme neka si go prati ovoj forum,so diskusii na nivo ,vtoriov del.
Ima i merenja i grafikoni,dosta e interesen.

Фала Златко.

Првично замислениот буџет-граница, веројатно и потреба(35 m²) ми беше 61К за RAS-13 Shorai па откако се потроши фрлив поглед накај поскапата Ras-16 - 75K. Ја гледав и RAS-18 ама е уште поскапа 88K, а е неубедлива, барем според еуровентот на -15 споредбено RAS-16Прегледај го приврзокот 356028, знам дека е со дуплерица ротационен комресор исто и RAS-13 Daisekai 99К. Прескапи се за клими со средни карактеристики (Shorai 16 и 18), ги има истите поевтини за min. 5K, вклучена монтажа и сл. а јас сум врзан со Телеком МК заради искористување на буџетот од новиот веројатен договор. 18-ката има и поголема внатрешна единица и веројатно е и побучна, битна ставка ми е и модулацијата, да не испадне уклучи-исклучи модулирање,потрошувачката(COP) исто така. Ќе разгледам и Daikin Sensira RXF50D(72К) или 42(62К) можеби, мислам дека не се класа со Shorai или грешам?
18btu Shoraj,so pogolema vnatresna edinica e skoro tri pati potivka od 16btu Shoraj.
Jas imav 16btu,zaradi so mala 80cm edinica,i ja zameniv so 105cm edinica,tri pati e potivka od pomalata edinica.
Pogolem ventilator,volumen i presek,i dosta potivok.
Db se logoritamski,na sekoj 3db,pritisokot i zvukot skoro duplo poveke se slusa.
Razlikata e nebo i zemja od 80 do 105 cm vnatresna edinica vo pogled na comfor,a i promajata e pomala so pogolema vnatresna edinica,a baska sto 18btu e so twi kompresor,i tuka ima prednost.

Последно уредено:
Еве COP и за амберот, според формулата на @filipinec
Надворешна Т=4
T во собата 24.5, сетирана 23
Брзина на издув 5
Влезна Т= 24.7
Издув Т=37.1
Делта Т=12.4
Потрошувачка 0.64кв

(12.4х1.2х800):3600=3.307
3.307:0.64=5.167

Не е лошо за кварцна печка, што би рекол @ROBERT 11
:)

Кај тебе на колку е наместен офф сетот, и после колку време ти пали одкога ќе се изгаси, и што разлики си осетил(во временска рамка на палење/гасење) со ставање на различен офф сет?

И со вклучен ај фил, пак чекаш долго време да се упали, повеќе од 20 мин, нешто пократко дали има за да се пали побрзо
Сега е на офсет 2. Со офсет 0 не пробувај. Кратки циклуси. Со 1 исто така. Значи се уклучува дува но краток период, жожеби 5 минути и исклучува. По 5 минути пак се уклучува ама не е добро така. Нема време да го загрее воздухот доволно. Се зависи од просторот што го грееш.
Ај кажи ми колкав простор грееш. Не ми кажувај квадратура туку должина, широчина и висина. Дали е просторот во еден дел или има кривини, отворени врати и сл. Нема шанси да не грее. Нема да биде економичен како јапонциве од истата класа, ама треба да грее.

Последно уредено:
Еве COP и за амберот, според формулата на @filipinec
Надворешна Т=4
T во собата 24.5, сетирана 23
Брзина на издув 5
Влезна Т= 24.7
Издув Т=37.1
Делта Т=12.4
Потрошувачка 0.64кв

(12.4х1.2х800):3600=3.307
3.307:0.64=5.167

Не е лошо за кварцна печка, што би рекол @ROBERT 11
:)

Сега е на офсет 2. Со офсет 0 не пробувај. Кратки циклуси. Со 1 исто така. Значи се уклучува дува но краток период, жожеби 5 минути и исклучува. По 5 минути пак се уклучува ама не е добро така. Нема време да го загрее воздухот доволно. Се зависи од просторот што го грееш.
Ај кажи ми колкав простор грееш. Не ми кажувај квадратура туку должина, широчина и висина. Дали е просторот во еден дел или има кривини, отворени врати и сл. Нема шанси да не грее. Нема да биде економичен како јапонциве од истата класа, ама треба да грее.
Toa e odlicen rezultat,samo ovde ima dosta iskusni na forumot i ke ti go otkrijat natrapnikot kaj lezi.
Ama jas ke premolcam i ke vidam dali ke ti ja otkrijat grskata.
Inace matematikata ti e tocna.

Toa e odlicen rezultat,samo ovde ima dosta iskusni na forumot i ke ti go otkrijat natrapnikot kaj lezi.
Ако и воопшто иманатрапник, навистина не сум свесен за него. Не подметнувам ништо.

5та цртка на Амбер-от мислам не е максималниот издув...
Треба Турбо да стиснеш за 800m3/h

5та цртка на Амбер-от мислам не е максималниот издув...
Треба Турбо да стиснеш за 800m3/h
Нека е и така. Нека падне цопот за 0.5 Пак бројката е повеќе од респектабилна.

Нека е и така. Нека падне цопот за 0.5 Пак бројката е повеќе од респектабилна.
Се над 3 COP е океј де.... нема муабет..... само да не работи он-офф.
Така го користиш на 5та цртка цело време?
Ќе му измериш и на пониските брзини?

Се над 3 COP е океј де.... нема муабет..... само да не работи он-офф.
Така го користиш на 5та цртка цело време?
Ќе му измериш и на пониските брзини?
Не не. Најчесто на 3 го користам. Ова беше само да измерам. Ако те интересира деновиве ќе измерам и на 3 брзина која бројка ќе излезе и баш ме интетесира и на 0 кога ќе биде и на -5. А дека работи он/офф, тоа е точно. Од денес ќе пробам 24 часа да работи со поставени 22 да видам како ќе троши. Сега ја држам на 22 а навечер и додека е празна куќата на 19.

А нормално ли е цело време да дува? Ретко, скоро никогаш преку ден да не исклучува?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom