Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Дневна, трпезарија и кујна (со тоа што кујната можеби и ќе ја затворам). Сите заедно се околу 70 м2

Друже за во викендица ми е, веќе имам дрва така што отпаѓа опцијата на пелети :)
Vo vikendica nesto vakvo koristea majka mi: https://www.elipso.mk/kupi/prity-kamin-mini/
ok ova sto ti go spodeluvam e za pomalku od 70m2 ama sigurno imaat i pogolemi od ova, greese kako ludo

А што има лошо во греењето на дрва.
Инаку да не е оваа субвенционирана струја да државата ја купува многу скапо а нас ни ја дава по 7денари..
Во тие случаи не би се греел пријателе на струја..
Само е неправедно кон оние што се греат на дрва оти само тие немаат субвенции....
Поука..Една малку поголема катастрофа и крушки ќе се грееме на струја
Плуќата ни знае што има лошо. Башка се црнеат ѕидовите, почесто треба да се кречи. Па ќе здими внатре. Мириса. Оџак треба да се чисти. Оџак кондензира. Се цеди саѓи низ дупката кај што влага во ѕид. Сабајле мраз мразосан, па станувај пали. Дур се стопли дошло време за излагање. Дрва носи, цепи, суши, никад нема да се добро исушени 2 години стоени. Ќе чадат х5 од секоја спецификација. Затоа што сите спецификации се за високо суви дрва. Па мкни ги до печката, па чисти пепел. Па пак лом дома. Алиштата мирисаат корнат.

И така натаму.

Е сега со печка на пелети мала, е благодет. Си работи сама, си одржува, има сила. Врвно.

Инвертер па уште еден чекор поголем благодет, копче 23ц, чао. Дури ако често одиш во викендица ставаш или на 18 или 16 колку е најниско, или пак имаат и 11ц против мрзнење, и си ја оставаш да си одржава некоја минимална темпеаратура. Ни да мрзнат цевки, ни да пукаат.

Башка не смрдат овие две ни внатре, а особено не надвор да ти ја утепаат цела идила и чист воздух за кој си отишол во викендица.

Ако не сте со кратко памтење, лани @ROBERT 11 продаваше печки на дрва и пелети свеедно :pos:
Роберт лани се грееше со ќумбе, 30C внатре му топлело за ичпари климите нечинеле ...У Атач на Роберт дневната со ќумбето на R32 :)
Прегледај го приврзокот 354522
"Алтернативата за подобро" лани беше какви клими...купи ќумбе 30kw топ инвестиција за 20год, нема утка
Прегледај го приврзокот 354523
лани му беше друга прикаската да се продадат ќумбињата/печките, ама годинава нешто неидат печкиве ради цената на пелетите и дрвата па стручњаков смени плоча, и сеа од годинава он одеднаш у клими се разбира :D
Ете се нашле продавачиве, ете и лајк добил од колегата Птицата за ќумбињата, нека врви бизнисо :D
Си се надополнуваат со глупостите, ко да го гледаме Dumb and Dumber, Тицата го дополнува Роберт а овој му става Лајк...ко на домаќински муабети :pos:
Прегледај го приврзокот 354524
Та-дааам!
Еве ме и мене:pistoldz:
Арно што ги извади тие постови од нафталин, оти некој нешто ќе прочита и ќе научи!
Од вашиве “реклами” тука човек може само да се изгори…
Па ко воли нек изволи!
Автоматски споено мислење:

Плуќата ни знае што има лошо. Башка се црнеат ѕидовите, почесто треба да се кречи. Па ќе здими внатре. Мириса. Оџак треба да се чисти. Оџак кондензира. Се цеди саѓи низ дупката кај што влага во ѕид. Сабајле мраз мразосан, па станувај пали. Дур се стопли дошло време за излагање. Дрва носи, цепи, суши, никад нема да се добро исушени 2 години стоени. Ќе чадат х5 од секоја спецификација. Затоа што сите спецификации се за високо суви дрва. Па мкни ги до печката, па чисти пепел. Па пак лом дома. Алиштата мирисаат корнат.

И така натаму.

Е сега со печка на пелети мала, е благодет. Си работи сама, си одржува, има сила. Врвно.

Инвертер па уште еден чекор поголем благодет, копче 23ц, чао. Дури ако често одиш во викендица ставаш или на 18 или 16 колку е најниско, или пак имаат и 11ц против мрзнење, и си ја оставаш да си одржава некоја минимална темпеаратура. Ни да мрзнат цевки, ни да пукаат.

Башка не смрдат овие две ни внатре, а особено не надвор да ти ја утепаат цела идила и чист воздух за кој си отишол во викендица.
Леле леле постов :facepalm:
Човек кој никогаш ќумбе не запалил објаснува предности и мани…
Мислиш реакторот е ова во Запорожје…
Арно си знаеш Дени! Стисни си копче, ти си екологист, та нека пукнат битолчани…

Последно уредено:

И така натаму.

Да да нема што греењето на струја е врвно нешто и воопшто не загадува освен термоелектраните што работат на воздух…ама сега да не разговараме на таа тема ќе треба да се кршат сонови и фантазии :icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Доста на број сте на темава што сте скроз исклучени од реалност.

Вчера засекогаш ми заминал еден херој од детството... Џејсон Дејвид Фрeнк, зелениот ренџер од оригиналната Power Rangers се самоубил на 49 години... :(

Додека на сите омилен им беше црвениот, дека беше лидер, мене баш Томи ми беше најголем фраер и сакав да бидам како него...

Rest in peace...

Дневна, трпезарија и кујна (со тоа што кујната можеби и ќе ја затворам). Сите заедно се околу 70 м2

Друже за во викендица ми е, веќе имам дрва така што отпаѓа опцијата на пелети :)
Имаш на пламен камини и печки трајножаречки но цените се отидени двојно со кризата оние што беа 20.000денари сеа се 40.000 денари,
Потоа имаш Копер Неготино и Металец Битола одлични..
За таа просторија ти треба од 9-11киловати моќност..
Гусените печки прво треба да се загреат па потоа да се лижат максимално а овие од огноотпорен челик може веднаш да ги оптеретуваш максимално...

И така натаму.

Прво не тропај зелени..
Се оваа што го зборуваш е доколку оџакот е непрописно изведен и печката не е добра..
Второ загадувањето од Рек Битола со јаглен за ти да се грееш на инвертор..
Е десет пати поголема отколку дрвјата..да те потсетам оти Рек е од тука само на 1000км воздушна линија..
Дрвото не загадува..туку напротив ја обогатува почвата со хранливи состојки..и ја прави поплодна а со тоа луѓето се поздрави..
Е сеа дрвото не е за мрзи и неработници и луѓе кои се начукаа во градовите ..

Имаш на пламен камини и печки трајножаречки но цените се отидени двојно со кризата оние што беа 20.000денари сеа се 40.000 денари,
Потоа имаш Копер Неготино и Металец Битола одлични..
За таа просторија ти треба од 9-11киловати моќност..
Гусените печки прво треба да се загреат па потоа да се лижат максимално а овие од огноотпорен челик може веднаш да ги оптеретуваш максимално...

Прво не тропај зелени..
Се оваа што го зборуваш е доколку оџакот е непрописно изведен и печката не е добра..
Второ загадувањето од Рек Битола со јаглен за ти да се грееш на инвертор..
Е десет пати поголема отколку дрвјата..да те потсетам оти Рек е од тука само на 1000км воздушна линија..
Дрвото не загадува..туку напротив ја обогатува почвата со хранливи состојки..и ја прави поплодна а со тоа луѓето се поздрави..
Е сеа дрвото не е за мрзи и неработници и луѓе кои се начукаа во градовите ..
А ти кога ќе загрее ладна викендица со инвертер дојди јави се..

Последно уредено:
Да работеа поштено државните монополи, немаше да бидат на раб на крахирање и превработени до к*рац со џаболебари!
Државата ти е најлош газда!
А кај нас со таква партизација и неспособност тоа множи го со х100!
Ако си е ЕВН приватна… (така е најдобро)…
Ама треба референдум за правда и да се вратат милијардите украдени со приватизацијата!

Да работеа поштено државните монополи, немаше да бидат на раб на крахирање и превработени до к*рац со џаболебари!
Државата ти е најлош газда!
А кај нас со таква партизација и неспособност тоа множи го со х100!
Ако си е ЕВН приватна… (така е најдобро)…
Ама треба референдум за правда и да се вратат милијардите украдени со приватизацијата!
Realno vo nasava NEdrzavicka najdobro za site e se da e privatno ( bidejki pokazavme i dokazavme deka sami ne sme sposobni da vodime nitu Drzava nitu Pretprijatija ) drzavnite pretprijatija sluzat samo za vrabotuvanje na partiski kadri nisto drugo

Dodeka bese ESM-elektro stopanstvo na Makedonija imavme cesti restrikcii nemase nova energetska infrastruktura i imase slaba naplata od neplakaci ( iako i sega ne e sjajno no e podobro od koga bese Esm ) i Realno od koga dojde Evn se stavi kakov takov red porano mnogu poveke imavme restrikcii Evn investirase vo novi trafostanici ja podobri energetskata infrastruktura ja zgolemi naplatata od neplakacite so smart broila ( sekako deka seuste ima problemi kade sto nema smart broila okolku naplatata No sega e mnogu podobro odkolku koga bese ESM )

Da ne bidam pogresno svaten ne branam nikogo samo kazuvam deka vo ovaa drzava nikogas ne bilo sjajno i deka drzavnive pretprijatija sluzat za vrabotuvanje na partiski kadri e zatoa namesto nesposobni partiski kadri podobro da e privatno i fakt e deka mnogu raboti odkoga dojde Evn se podobrija ( sekako deka uste treba da se podobruva ) no realno odkoga e Evn se namalija i restrikciite i se zgolemi naplatata vo sporedba odkoga bese ESM zatoa koga kako drzava ne sme sposobni da vovedeme red podobro privatno da e odkolku drzavno.

"Се прават калкулациите за цената на електричната енергија од 1 јануари, за четвртата блок тарифа, министерот Бектеши најави дека ќе бара дополнително да се зголеми цената со цел, како што рече, тие што имаат најголема потреба од пониски цени да бидат покриени од тие што нерационално трошат, а со тоа и можат да го сносат тој товар."
Блок 4: од 1051 kWh па нагоре

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom