Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
I da go kršam prviot zakon što misliš nekoj će primeti? Vo pravo si ako se čita boldiranoto izvadeno od kontekst..... mene mi beše zborot uspešen proizvod e onoj kako što se fosilnite goriva, vloženata energija za ispumpuvanje, transporti, rafiniranje da e pomal od dobinata energija na finalniot proizvod .
Ravno na glupost e da trošam el. energija za elektroliza i vtečnuvanje na vodorod za da dobijam proizvod koj e 100% efikasen. Znači iz šupljeg u prazno, samo so mnogu skapa gimnastika ja pretvaram najblagorodnata energija dobiena po nečist pat vo vodorod. I se vo interes za malo efikasno pakuvanje.
Ako vloženoto e pomalo i toa pomalo da nosi profit togaš sum za.
Inače i tuka će se zapazi prviot zakon na termodinamikata, će si zememe od prirodata, kako što pravime so naftata i so klimite.
Се разбираме! Знам што сакаш да кажеш!
Ние како човештво сме далеку од тоа да се откажеме од фосилните горива… премногу се практични(иако и тие не се ефтини повеќе!)

Ама ако индустријата и енергетски захтевните процеси немора да се откажат…
Тогаш на индивидуално ниво може да имаме напредок!
Зошто (на пример) твојата соларна централа да зависи од прљав процес како што се литиумските батерии, кога поголема ефикасност може да се постигне со водород?!
Зошто твојата кола да биде на батерии, кога може да биде на водород?!
Се мислам дека и овојпат ќе не превеслаат лоби-групите и елитите, и пак ќе не заглават за 100 години во прљав и неефикасен стандард!
Тоа што повеќето го гледаат како победа во електричните коли(какви што се сега!) јас го гледам како пораз! Оти тоа можевме и пред 130год да го имаме!
Сега со литиумскиве батерии, пак истото не очекува..

Кога би можело да се добие водород со електролиза,тогаш кој нормален би плаќал сметки за ел.енергија или плин..
Секој дома ќе си ја разложи водата на водород со електролиза и ќе си се грее,и готови..
Абе каква будалштина и лага се не постои во клиповите и постовите по гуглее во кој се промовираа водородот..Па да беше така ..веднаш ќе го примена и ќе ја уништат Русија економски оти таа е зависна од финансиските средства од гасот и нафтата..

Ми треба клима за 75м2 отворен простор. Дали оваа би завршила работа https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=73396
Или пак https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10301&product_id=75557
Разликата во цена е драстична па затоа прашувам. Која би била потрочувачката на двете? Објектот има изолација 10ка, па ред цигли, па ред тули, и 30 квадрата стакло.

Ми треба клима за 75м2 отворен простор. Дали оваа би завршила работа https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=73396
Или пак https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10301&product_id=75557
Разликата во цена е драстична па затоа прашувам. Која би била потрочувачката на двете? Објектот има изолација 10ка, па ред цигли, па ред тули, и 30 квадрата стакло.
Цената е нормално дупла, кога и јачината им е дупла…
Кажи за просторот, дали е дом или комерцијален објект, колку е висок, дали столаријата дихтува, се грее ли под него, над него, до него..?
Вака никој нема да ти направи математика.

Цената е нормално дупла, кога и јачината им е дупла…
Кажи за просторот, дали е дом или комерцијален објект, колку е висок, дали столаријата дихтува, се грее ли под него, над него, до него..?
Вака никој нема да ти направи математика.
Комерцијален објект, 3.30 висок, објектот е нов, отворен од сите страни, не се грее од ни една страна

Комерцијален објект, 3.30 висок, објектот е нов, отворен од сите страни, не се грее од ни една страна
Тогаш конзолната, или било која друга со таква јачина…
Потрошња зависи од миљон фактори! Пр. Колку често ќе се отвара врата, промет на луѓе, на колку Т ќе држиш, ќе грееш ли ноќе.. и се останато, ама грубо рачунај 3 до 5kw/h

Ovoj Model na Parapeten Klimatizer

Здраво,
Имам дилема помеѓу два клима уреди (3.5 kw):
1.Vivax ACP-12CH35AERI+ R32
2. Gree Fairy Premium
Ќе може ли да споделите ваши искуства, па да помогнете во изборот? :)
Поздрав.

Здраво,
2. Gree Fairy Premium
Поздрав.

Vivax AERI+ odlicna klima odlicen kvalitet so mnogu zadovolni korisnici Best Buy

Vivax AERI+ odlicna klima odlicen kvalitet so mnogu zadovolni korisnici Best Buy

Uste da ni kazes kolku toa toplina dava Vivax AERI+ na -7nadvoresna i so koj COP pa da ti poveruvame :facepalm:

Uste da ni kazes kolku toa toplina dava Vivax AERI+ na -7nadvoresna i so koj COP pa da ti poveruvame :facepalm:
Vivax i Midea imaat realni Energetski Nalepnici so realni NEnapumpani podatoci

Za razlika od Vivax i Midea koj sto se nenapumpani i najrealni energetski nalepnici so tocni podatoci

Gree Energetskite Nalepnici se so napumpani i nerealni podatoci

Vivax AERI e Best Buy model so mnogu zadovolni korisnici

Inaku noviot Vivax AERI+ model e so 2.6kw toplina na -10 °C
vivax-vivax-klima-acp-12ch35aeri-r32-slika-5_1496_843.jpeg

Последно уредено:
Здраво,
2. Gree Fairy Premium
Поздрав.
Ako ti nesto znaci moje misljenje, taj Vivax sam imao prilike da vidim, i dobra je klima za novac koliko kosta. Koristi je moja prijateljica. Druga stvar je sto se pod tim imenom svuda prodaje. Iste su komponente u svim zemljama. Nisam bas zalazio u sitnice, ali to sto sam video na oko -5C za jedno 2-3h u izolovanom prostoru od oko 25m2 bilo je odlicno. Odrzavala T odlicno i kulturno radi.

Mozda je i ta Gree dobra, ali moras onda da dobro prostudiras kompletne oznake do zadnjeg slova i broja, jer ne znas na cemu si, i sta je stavljeno unutra. Jedna ista klima ne nosi isti naziv u dve drzave, a ima i obrnutih slucajeva . Ukucaj recimo na EU sajtovima ta 2 imena klima i bice ti jasno. Ja sam, recimo, ovde dobio svakakva vredjanja od pojedinih clanova, kada sam se pozalio sasvim normalno da 2kom Gree Muse koje su bile u stanu u Kumanovu i nisu radile kako treba. Pod tim imenom u Makedoniji tada nije bilo takvih klima. Vazno da su on prepravljene i da ce "Lesi uskoro da se vrati kuci", ali ne u stan, nego u kafanu. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom