Vo 40kvadrata suteren ako si izgorel 7 kubika drva znaci gorele vo odzak a ne vnatre vo KjumbeAjde sega napraj mi matematika koku mene drva mi treba za vo Bitola,da gream prostorija od 40m2,grejna sezona.Struja potrosiv 1800kv ili 8,500 denari,nekade okolu 140 evra ovaa godina,od koj 1100kw vo evtina tarifa i 700kw skapa.
Zar bi mozel da go zagrevam prostrov 24/7 so 2,8m3 drva.
Eve daj eden primer ti,kolku si potrosil KW el energija,a kolkavi bi ti bile potrbite,konkretno za tvojot prostor.
Sepak vo tvojata matematika si go zboravil COP faktorot sto go dava sekoja klima.
Kaj mene e kako sto kazav ,najmalce duplo poevtino,primeneto poveke godini.
Jas imam parno na Alfa kamin vo 50 kvadrati porano nemozev da prejdam 4.5 - 5 kubika u sezona
I toa zboram poshto ima avtomatska regulacija na vozduh koga ke go zapalam gori 2-3 nedeli bez da ugasi.
Автоматски споено мислење:
Ima I te kakva ako ne go gasi nikogasПрегледај го приврзокот 305626
Роберт нема теорија да со 6м3 дрва макар и бука била да грееш 70м3+12м2 цела зима или 6 месеци со 6м3.
Размисли па реплицирај зашто не е возможно ни по теоретски таблици.
Ке рачунам со само 70м2 без спалната од 12м2....ти си потрошил 6м3 за цела зима за дрва кои 6м3 теоретски у идеални услови би дале 6x2,8kw=16,8kw или 2,8kw месечно. За да 70м2 да грееш со 2,8kw треба да имаш губитоци од 0,025w po m2?![]()
Jas sum primetil deka koga ne go gasev Kjumbeto ko s ho rekov alfa so parno so avtomatska regulacija na vozduh, stavam recimo 2 seriozni dab drva na 4-5 saati.
A ako ne sum doma 3-4 dena, I ako e ladno 0 nakaj minus
Prvite 6 saati moze da izgoram i 10 i poveke drva dodeka se postigne ubava toplina doma.
To ti e isto ko da ja gasis klimata sekoj den
Em nema da se stoplish ko sho treba em ke potroshish poishe struja. A povekjeto na drva shtedat + im gasi sekoj den.
Kjumbevo ne mi smeta doma I koga e seriozno ladno, nejkum da ja slusham klimava kako se muchi I da nosam vlecki i dzemper doma. Pa za u kupatilo da ne zborime.
(poshto neli nekoi od nas ziveat vo kuka a ne vo kafez u AJRODROM)
Palam alfata pa nadvor ako saka mrazovi neka pagjaat
Автоматски споено мислење:
Последно уредено:

) да сум потрошел и да сум земел 5 и пол-ка.
AERI, AEMIS, AEQIS, REII... ќе ве молам за појаснување... што ова значи?
и то ме заебава најмногу.