- Член од
- 8 октомври 2015
- Мислења
- 464
- Поени од реакции
- 1.222
- Локација
- Ul.Vladimir Polezinovski br.9
- Веб-сајт
- www.gree.com.mk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Нема 5g ? Нешто филтерче за anticovid или да почекаме

Каде ќе ги даваат? Првиот и вториот ги гледав на кино кога испаднаа, третиот на двд...барем и третиот да го изгледам на кино..Реши Ио да не гледа повеќе и одма рејтинзите во провалија
Туку што ќе речев, следниов месец ако ситуацијата со вирусот го дозволи тоа, одам на кино да ги гледам LOTR. Добро прочитавте, не е до интернет експлорерот. LOTR на кино бејби!
Многу сум хајпнат![]()

Искрено, треба добро да размислиш за многу други работи пред воопшто да размислуваш за топлотна пумпа.Здраво,
Живеам во стан 80м2 и имам парно кое е поврзано на котел на струја(24КW), меѓутоа поради високата потрошувачка на електрична енергија, нормално не го користам. Сакам да го пренаменам парното и како решение го разгледувам системот со топлинска пумпа.
Одкако ги исконтартирав скоро сите можни компании во МКД кои ги продаваат ТП, според мојата квадратура и инсталација, повеќето компании како решение во мојот случај понудија 8KW топлинска пумпа (monoblock).
Доста скапа инвестиција која на подолг рок е исплатлива. Дилемата ми е дали на поголеми минусни температури под -10 степени ќе може да се достигне температура на вода до 60 степени ?
Знам дека за подно греење каде и температурата на вода е многу помала, се доста ефикасно решение топлинските пумпи, меѓутоа за греење со радијатори дали е паметно да се инвестира во ТП ?
Би сакал доколку некој овде на форумот има инсталирано ваков систем во стан, да сподели искуства...
Како прво топлинска пумпа ти од 3000евра најниската до 5000-6000е и кога ке поделиш 10год 5000е ќе добиеш 500е секоја година плус трошокот за ел.енергија во текот на годината и ќе видиш оти е чиста глупост инаку плус фенкојлери еден ти е 300е-500е оти радијатори на 55степени температура нема да ти завршат многу работа на минусни температури надвор .Топлотна пумпа ти е за големи простории и само тогаш ти е исплатлива ,а ти стави си на Пелети котел и завршена работаЗдраво,
Живеам во стан 80м2 и имам парно кое е поврзано на котел на струја(24КW), меѓутоа поради високата потрошувачка на електрична енергија, нормално не го користам. Сакам да го пренаменам парното и како решение го разгледувам системот со топлинска пумпа.
Одкако ги исконтартирав скоро сите можни компании во МКД кои ги продаваат ТП, според мојата квадратура и инсталација, повеќето компании како решение во мојот случај понудија 8KW топлинска пумпа (monoblock).
Доста скапа инвестиција која на подолг рок е исплатлива. Дилемата ми е дали на поголеми минусни температури под -10 степени ќе може да се достигне температура на вода до 60 степени ?
Знам дека за подно греење каде и температурата на вода е многу помала, се доста ефикасно решение топлинските пумпи, меѓутоа за греење со радијатори дали е паметно да се инвестира во ТП ?
Би сакал доколку некој овде на форумот има инсталирано ваков систем во стан, да сподели искуства...
И не само што се согласувам со горните мислења туку уште ќе додадам дека една ТП е прилично голема(тешка и габаритна) надворешна единица! За разлика од климите таа е предвидена исклучиво за монтажа на земја и дури и тогаш мора да има масивни гумени лежишта! Така да монтажа на тераса се приказни од типот на "Во светот на бајките"!Здраво,
Се прашувам дали пред снимање на сцената специјална дезифенкција направиле на стапалото на СалмаВиди го ти Квеки бој, ради развивање на ликот, лап ноџето на Салма Хајек.
Прегледај го приврзокот 293801

Neznam dali se raboti za novogradba t.e. izoliran objekt/stan.Здраво,
А тоа што има високо-температурна инсталација?Neznam dali se raboti za novogradba t.e. izoliran objekt/stan.
Ako e izolacijata ok, togas mozes da odis so toplinska vozduh-voda.
Investicija od 3000evra (so se montaza) , ke si zemes nazad od GEF 15%, ke te cini 2550evra.
Peleti zaboravi, specijalno vo stan.
Не, немој ти да спинуваш!Prasanjeto na clenot bese kolku Kw "nekoja si" toplinska pumpa reklamirana kako 8kw vozduh voda dava na -7 ili -10, sto nemoze da go procita na Eurovent.
Da se drzime do prasanjeto...znaci neka kaze za koja TP stanuva zbor i ke mu dadam podatoci, i ne spinuvajte teska bila nadvoresnata....normalno deka e teska ova ne e 3,5ka od 20k, bozem toa peckite na peleti se perduf lesni.
P.S. Radijatorite moze da se prilagodat da bidat niskotemperaturni a i nema da duvaat
Делта Т.