Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Aj mi pomognite jos nesto.
Pricao sam telefonom sa prijateljem koji se isto greje sa inverterom.
U pitanju je Mitsubisi valjda fh35 koju je on poodavno platio mnogo.
Kad mu kazem da moje klime rade na ispod 300w, on mi ne veruje.
Kaze da ta njegova za grejanje ne spusta ispod 500w, greje veliki dnevni boravak i kuhinju. Ima i etazno grejanje.
Prosto mi je to neverovatno ?? Ipak je to valjda bio premijum model tada

Aj mi pomognite jos nesto.
Pricao sam telefonom sa prijateljem koji se isto greje sa inverterom.
U pitanju je Mitsubisi valjda fh35 koju je on poodavno platio mnogo.
Kad mu kazem da moje klime rade na ispod 300w, on mi ne veruje.
Kaze da ta njegova za grejanje ne spusta ispod 500w, greje veliki dnevni boravak i kuhinju. Ima i etazno grejanje.
Prosto mi je to neverovatno ?? Ipak je to valjda bio premijum model tada

I sega so treba da praveme da kubeme kosi oti ne spusta ispod 500w pa kazuvas deka gree golem prostor ako bila preminum dali treba so 150w da gree folem prostor ti sigurno grees soba 3x4 pa i ke spusta normalno.
Mojava ne spusta.ispod 1000w inventor Nemesis Pro 7kw a grejam 80 mk ama stoplen sum i toa ne e golema potrosuvacka za taa kvadratura non stop vklucena klima
Ne ti bilo verovatno epa cudi si se

Da u pravu si.
On ima dnevni oko 45m2 sigurno sa kuhinjom. Mozda i malo vise.
Logicno da radi tako. Kaze mi da je koristi samo do -5, posle radijatore pusta i u tom ogromnom dnevnom. U ostalim sobama samo radijatore koristi za grejanje. Navodno mu smeta klima u spavacim sobama.

Претпоставувам и FH како и LN сериите на Мицу многу добро одржуваат прецизна температура во просторот (со некој половина степен разлика од подесеното).
Еве кај мене LN35 и на овие топли дневни температури сеуште по малку си грее (преку ден поставена на 22С и ауто-фан) со модулирање и со само неколку кратки исклучувања кога сонцето директно грее во прозорите од просторијата (29м2).
LN35-low_modulation.png

Нема подолги исклучувања како кај мнозинството од кинеските модели, кои на пример при барани 22С ја греат просторијата до 24С па гасат додека просторијата не се излади на 20С.... и тие исклучувања во овие потопли преодни периоди кога нема големи топлински загуби и нема потреба од многу греење, но не се може без греење.... претежно траат по 30+ минути и кој сака нека рече дека не му сметаат, ите како се осеќа варирањето на температурата горе-доле 4 степена ако седиш во просторијата.

btw. Мислам дека тој 3D i-See сензорот кај Мицубиши брка голема улога за постигнувањето на таа прецизност.... па зависно од поставената барана температура и големината на просторот... можно е иако е топло надвор сеуште да нема услов за ниска модулација.

Претпоставувам и FH како и LN сериите на Мицу многу добро одржуваат прецизна температура во просторот (со некој половина степен разлика од подесеното).
Еве кај мене LN35 и на овие топли дневни температури сеуште по малку си грее (преку ден поставена на 22С и ауто-фан) со модулирање и со само неколку кратки исклучувања кога сонцето директно грее во прозорите од просторијата (29м2).
Прегледај го приврзокот 293641

Нема подолги исклучувања како кај мнозинството од кинеските модели, кои на пример при барани 22С ја греат просторијата до 24С па гасат додека просторијата не се излади на 20С.... и тие исклучувања во овие потопли преодни периоди кога нема големи топлински загуби и нема потреба од многу греење, но не се може без греење.... претежно траат по 30+ минути и кој сака нека рече дека не му сметаат, ите како се осеќа варирањето на температурата горе-доле 4 степена ако седиш во просторијата.

btw. Мислам дека тој 3D i-See сензорот кај Мицубиши брка голема улога за постигнувањето на таа прецизност.... па зависно од поставената барана температура и големината на просторот... можно е иако е топло надвор сеуште да нема услов за ниска модулација.

Lol , pa tebi na onom videu što si snimao precizno drzi zadatu samo oko klime , sve ostalo stepen,dva,tri manje ..

Нека продолжат со расизам и пропаганда, па година здравје само роднините на актерите ќе го гледаат кринџфестов. Чисто од куриозитет се решив денеска да видам што имаше на „шоуво“, сосема очекувано расизам, блм и „woke“ пропаганда.

И не ми е јасно зошто „разбудениве“ одат со глава во ѕид со наметнување на нивните „вредности“ која освен што ги бркаат гледачиве, ништо друго не постигнуваат. Па за да правиш пропаганда, треба да имаш публика врз која ќе вршиш пропаганда, нели?

Lol , pa tebi na onom videu što si snimao precizno drzi zadatu samo oko klime , sve ostalo stepen,dva,tri manje ..
5,6,7 ,8 степена мање на квадрат .Уколико има 30 квадрата у углу ќошу има минус 42 степена.Јел ти јасно сад?

Мислам дека тој 3D i-See сензорот кај Мицубиши брка голема улога за постигнувањето на таа прецизност.... па зависно од поставената барана температура и големината на просторот... можно е иако е топло надвор сеуште да нема услов за ниска модулација.
Da, nesto slicno mi je i on pricao. Da je ta klima neverovatno precizna oko temperature. A ne gleda on to toliko detaljno oko potrosnje. Koliko sam razumeo on je pricao za tu potrosnju kad je hladnije. Verovatno mu je sada iskljucena kao i moje dve.

Последно уредено:
Реши Ио да не гледа повеќе и одма рејтинзите во провалија :D

Туку што ќе речев, следниов месец ако ситуацијата со вирусот го дозволи тоа, одам на кино да ги гледам LOTR. Добро прочитавте, не е до интернет експлорерот. LOTR на кино бејби!

Многу сум хајпнат :pos:
Каде ќе ги даваат? Првиот и вториот ги гледав на кино кога испаднаа, третиот на двд...барем и третиот да го изгледам на кино.. :ROFLMAO:

Здраво,

Живеам во стан 80м2 и имам парно кое е поврзано на котел на струја(24КW), меѓутоа поради високата потрошувачка на електрична енергија, нормално не го користам. Сакам да го пренаменам парното и како решение го разгледувам системот со топлинска пумпа.
Одкако ги исконтартирав скоро сите можни компании во МКД кои ги продаваат ТП, според мојата квадратура и инсталација, повеќето компании како решение во мојот случај понудија 8KW топлинска пумпа (monoblock).
Доста скапа инвестиција која на подолг рок е исплатлива. Дилемата ми е дали на поголеми минусни температури под -10 степени ќе може да се достигне температура на вода до 60 степени ?
Знам дека за подно греење каде и температурата на вода е многу помала, се доста ефикасно решение топлинските пумпи, меѓутоа за греење со радијатори дали е паметно да се инвестира во ТП ?

Би сакал доколку некој овде на форумот има инсталирано ваков систем во стан, да сподели искуства...

Здраво,

Живеам во стан 80м2 и имам парно кое е поврзано на котел на струја(24КW), меѓутоа поради високата потрошувачка на електрична енергија, нормално не го користам. Сакам да го пренаменам парното и како решение го разгледувам системот со топлинска пумпа.
Одкако ги исконтартирав скоро сите можни компании во МКД кои ги продаваат ТП, според мојата квадратура и инсталација, повеќето компании како решение во мојот случај понудија 8KW топлинска пумпа (monoblock).
Доста скапа инвестиција која на подолг рок е исплатлива. Дилемата ми е дали на поголеми минусни температури под -10 степени ќе може да се достигне температура на вода до 60 степени ?
Знам дека за подно греење каде и температурата на вода е многу помала, се доста ефикасно решение топлинските пумпи, меѓутоа за греење со радијатори дали е паметно да се инвестира во ТП ?

Би сакал доколку некој овде на форумот има инсталирано ваков систем во стан, да сподели искуства...
Искрено, треба добро да размислиш за многу други работи пред воопшто да размислуваш за топлотна пумпа.
Како се грееш сега?
Ако си на парно, колкава е температурата на водата во системот во јануари?
Дали грееш цело време 24/7?
Зошто размислуваш за топлотна пумпа на постоечкиот систем?
Колкави заштеди очекуваш?

Ретко која топлотна пумпа дури и да е високо температурна дава повеќе од 55степени на водата. Плус COP на минусни температури кога се бараат 55 степени е околку 2. И добро распрашај се, имам слушнато дека дел од овие топлотни помпи на минусни температури уклучувале помошни грејачи па практично немало разлика помегу котел на струја и топлотната.
Иначе голем дел од луѓето кои ги познавам кои ги заменија стартите котли со топлотни пумпи ги заменија и радијаторите со фенкојлери.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom