Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Me interesira dali e toa maksimumot sto klimata moze da go dade bidejci toa e dosta skapa klima ja plativ 76500d.
Proveri filterie dali se cicti.Neiziniot maksimup e dosta pogolem,vo 25m2 treba da pej,nisto ne se za neize 25m2.

Verojatno e deka ke umres od maka sto ti nemas takva ili sto ne kupil od tebe nesto, ama ke ti pomine brzo. Sredii si gi defrostive gledam bajagi.dobri sliki od korisnicive. Klima e ili ledomat e
Ic nekum da pomislam da fuknam 80'000 i da dava 43C maksimum...

Si napisal deka mu e vo 25m2 i tamu vadi takov mizeren izduv....ama ja planiral (citaj mu ja preporacale "inzinerite" za 45~50m2 taa ni vo 25m2 nemoze da dade izduv ne pa vo 45)
Iskreno injinjerite nisto ne mi preporacale jas samiot taka si planirav ama kako glegam sega i tie 25 prasanje e dali ke gi gree

Стан е има одлична изолација и пвц.14цм стиропор и пвц ново.Стан нов е има и греење подно
Za stan ti e prejaka 7kw klima podobro 2 ili 3 klimi odkolku edna 7 kw klima so edna klima kade sto ke bide klimata ke e pretoplo a vo drugite prostorii ke imas razlika na temperaturata zatoa podobro 2 ili 3 klimi ( za podobra raspredelba na toplina ) zavisi od prostoriite odkolku edna 7 kw klima.

Si napisal deka mu e vo 25m2 i tamu vadi takov mizeren izduv....ama ja planiral (citaj mu ja preporacale "inzinerite" za 45~50m2 taa ni vo 25m2 nemoze da dade izduv ne pa vo 45)
Abe da ja stavam kaj mene ke pej,ako imam 40m2,ne sto drugo e vo prasanje ke se vidi neka daj nekakvi informacii,nie go prasvame toj samo komentira.

Какви небулози. Зборите за клими од 30.000, од 50.0000, од 90.000 ден. а денес наутро мислам дека беше -7 ја пуштив на работа една стара клима ЛГ, си надрука фреон и почна да топли, и тоа со добро топол воздух. Кога ќе ми текне дека тука збореа за клими од +70.000 што греат со 200вати ми се гади. Инаку потрошувачката претпоставувам е иста со инверторот, прави оф он на 5-6 минути. Да не се излаже некој, новите он оф клими немаат благе везе со старите, ставени се компресорчиња а мислам дека и софтверски се некако ограничени да не греат на повеќе од -3. ПС, утре ќе провериме на -11 па ќе видиме.
LG е многу добар бренд за клими... но види вака, ако те прашам да дефинираш што во твојот сл. значи “стара Он Оф клима“ ... ти ќе речеш 15-20 години. Погледни по прозори и тераси сеуште брмчат на -10, -15 Он-Оф клими од Panasonic, LG, Hitachi...стари 20год.... Но една работа само, познати ти се поимите од економија девалвација депресијација ревалвација апресијација .... да ти биде појасно ако климава е земена пред 20 год тогаш ЛГ ОнОф климите беа со цена 18-20,000, Панасоник ОнОф од 20-25К, кинески чинеше 40,000, а од Малезија 50-60,000 Ден.... но исто така пред 20год Golf III кошташе 17,000DM, а знаеме курсот на ЕУР: ДМ беше 1:2, но и Денес Golf (кој ли е најнов) 7ца кошта тука некаде, или некоја илјадарка поскапо како цифра 17-19,000 Евра.. Зошто? И Еврото е подложно на губење вредност, а ич да не праиме муабет за Денарот!.... Колку тогашни минимални плати коштала климата ЛГ? Цели 3? Е па помножи ја сегашната минимална плата со три (да не бидам погрешно разбран минималната не е зголемена поради прогресивни владини политики, туку поради инфлација)... и види ја вистинската денешна вредност на ЛГ ОнОф климата што ја фалиш... толку би коштала колку цените од кои ти се “небулоза“ +40 Денари! Денес еден ОнОф кој велиш не грее пониско од -2 јас би рекол -5*Ц, кој го произведуваат кинески компании кошта толку колку една минимална плата (12-15,000 Денари) .... инаку бренд компании како LG Mitsu Toshiba, Panasonic Fujitsu Hitachi ... веќе подолго време не произведуваат Он-Оф клими ... мислам дека за година дена и воопшто ќе нема во земјите на ЕУ во понуда ОнОф клима... и знаеш зошто? Затоа што се поекономични инвертерите, барем 20% можеби и повеќе од Он-Оф климите... и тука да немаш дилема, колку и да те разубедуваат на форумов или каде и да е! И денес LG е на врвот во греењето со инвертери со јапонците, имаат модел хиперинвертер, меѓу најдобрите 10 оценети во Европа во класа клими од 4-5kW, во енергетска класа оценет со A+++/A+++ Техниката оди напред.

Последно уредено:
Po servisno klimata treba da povlece 2000w zatoa i se skapi tie modeli na Toshiba, "poeftinite modeli" vlecat do 1500/1600 ama premium ili delux klasa Daisekai na Toshiba vika deka max Input ima 2000w. Edino ako Lajt verzijata se razlikuva ;)

Od koga ja imas klimata?
Taka rabotela od start ili sega na ladnovo samo neke da kaci nad 43C?
4 meseci ja imam vo potoploto nemase potreba od pogolema toplina sega vo poladnovo gledam ne moze povece.A voedno sakav i jas da napravam edno video da spodelam iskustvo od klimava kako @zlatko_ti412 koga gledam ne mrda povece od 43.5, inaku videoto go napraviv vcera

Ja probav vo izladena prostorija 17 18c. so turbo kopceto ne dava poveke od 42-43c.
ami pocekaj be brate malce neka se zatopli postepeno prostorot,zidovite,namestajot,kako sakas ti.
Pomogni i so nekoe drugo grejno telo,naprja ambient, pa ke vidis dali nema da ti odrzuva 23-24c vo prostorot.
Taa ne e kumbe pa odma da ti zagree.
Klimata e za da ja nadoknadi izgubenata temperatura vo prostorot,bidi strpliv i rabotija 24/7 pa ke vidis.
Автоматски споено мислење:

ami pocekaj be brate malce neka se zatopli postepeno prostorot,zidovite,namestajot,kako sakas ti.
Pomogni i so nekoe drugo grejno telo,naprja ambient, pa ke vidis dali nema da ti odrzuva 23-24c vo prostorot.
Taa ne e kumbe pa odma da ti zagree.
Klimata e za da ja nadoknadi izgubenata temperatura vo prostorot,bidi strpliv i rabotija 24/7 pa ke vidis.
i POWERSEL kopceto na 3 crrti.

Back
На врв Bottom