Остај, си го знаеме дека е мераклија на лажење....
Гледам Чапкунот доста познат е и на форумовЗакон е
@Strelec ова Home Assistant е нешто слишно на оние што ти си ги изгуглал (Google Home и Amazon Alexa) али ова е само софтверот (опен-сорс или по нашки бесплатен) кој може да се инсталира на било кој десктоп компјутер, лаптоп или микрокомпјутер (RaspberryPi).
Home Assistant
Software
Description
Home Assistant is a free and open-source home automation software designed to be the central home automation control system for controlling smart home technology. Home Assistant "core" application software itself is written in Python and its main focus is on local-control and privacy. Wikipedia
Еве им ја листата и со досега поддржани интеграции
![]()
И да, таму ги има и Грее... за нив вика:
Supported models
Any Gree Smart device working with the Gree+ app should be supported, including non-Gree branded devices, including some sold by Trane.
Па така, во зависност од нивото на интеграцијата дел од тоа што можеш да правиш од Gree+ app на телефонот, можеш да правиш и преку Home Assistant откако ќе го поставиш системот и Gree интеграцијата и ќе се најавиш на таа интеграција со твојот грее акаунт оној истиот со кој се најавуваш на Gree+ app на телефонот (дури и мислам не мораш да се најавуваш, самата интеграција ги пронаоѓа грее климите поврзани на истата LAN мрежа и веднаш ги понудува на Home Assistant).
За Мицу знам мораше пошто оди преку MELCloud.
Eве како тоа изгледа кај мене:
И од тука.... во кратки црти.... податоците за температурите моментална/поставена можат да се земат и да е зачуваат во интеграција од InfluxDB база со податоци....а потоа со користење на интеграција од Grafana алатката за аналитика и статистика, да се исцртааат графиконите и да се добие мошне јасна слика како се движела температурата мерена од сензорите и термометрите од самата клима.
Да бре ова финциве неќеле модели појаки од 3.5ки, па Грее новиот Фери Нордик 5ка изгледа специјално за кај нас го правеле, пошо еве не го нудат во Финска.
А кај нас па 9ка нема...
Za drugar prasuvam sea koj ima pogolema marza tie tamu ili ovie vamu, ili isto e posto povisok standard imaat fincite a fabrikata prodava za niv poeftino posto oni taka e zborot sigurno celi brodovi so roba kupuvaat....eee da doznaat tamu fincite deka tuka ucrown bese 650evra param parche ke se napravat na forumi hahah

Mitsubishi Electric LN35 VGW2 asennettuna
Huippuhyvä Mitsubishi Electric MSZ-LN35 ilmalämpöpumppu lämmitykseen ja viilennykseen erinomaisella hyötysuhteella

GREE U-Crown 35-A/W -ilmalämpöpumppu perusasennettuna
GREE U-Crown -tuotesarjan ilmalämpöpumppu. Lue lisää maahantuojan virallisesta esitteestä.