Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
scanoffice.fi е застапник за клими (топлински пумпи) во Финска, не знам дали само за Митсубиши Електрик или за повеќе производители пошто до 80% сум со читањето на нишката за Mitsu LN на финскиот форум и доста се спомнуваат scanoffice како увозници и нивните VTT тестови и таму.

Од таму можам да кажам дека финците купуваат клими (топлински пумпи) ЗА ДА ШТЕДАТ и ги буфтаат до максимум!
Подното греење и останатите начини ги ставаат како резерва.... кога климата (топлинска пумпа) нема да може да задоволи!
2.5ки ги користат во 70-100-120м2 се разбира добро изолирани.
Сум прочитал искуства за греење со 2.5ка и во 150-170м2 со подно греење вклучено само во бањи и сауни.
Максимум фан, или едно ниво испод максимум, и бркаат некоја пристојна температура 21-22-23.... ретко над тоа....
Ваљда приземјени се луѓето, си се облекуваат, зима е, -30-35 знае да се спушти таму.... ваљда не шетаат по куси гаѓи низ дома ко нас :D

Кај нас тука прикаски 2иполката била за у спална, за малечка соба... дрн дрн немало да задоволува.... па што? Ко ќе не задоволува ќе припуштиш друго грејно тело... колку? недела-две во годината?

Океј океј, нордик моделите често носат појаки компресори.
Еве конкретно за мојата клима, нордик моделот LN25VGHZ (2.5ката) го носи компресорот од овдешната LN35VG (3.5ката)
Веројатно тоа би значело дека би можел да греам 100м2 добро изолиран простор штом гледам дека финците греат и поголем простор со 2.5ката :D

VTT тестови scanoffice ги прават на најслабите/најекономичните модели 9ки или 2.5ки (околу 9000 BTU) како што пиша @GT1 ги има за Нордик моделите покрај за Амбер-от на Грее и за врвните модели на Мицу, Тошиба, Мицу Хеви, Панасоник.... не се многу, може да се споредат на брзанка.

Па заклучокот од @macci и мене ми држи вода, можеби Грее вади модел со појак компресор кој софтверски го ограничува и го декларира како 2.5ка.
Она што го забележав во тие графиконите од VTT тестовите го поддржува тоа зашто Грее-то е единствена од тие тестирани модели која максимално повлекува ~2.2kw.... сите останати се држат 1.5kw-1.7kw.

Прегледај го приврзокот 268791
Znaci ne samo Gree, I tvojata Mitsu 9k ima kompresor od 12k, taka kazi.
Koga kazuvas kolku vlece, kazi I kolku dava kw vo sporedba so drugite.

Океј океј, нордик моделите често носат појаки компресори.
Еве конкретно за мојата клима, нордик моделот LN25VGHZ (2.5ката) го носи компресорот од овдешната LN35VG (3.5ката)
Tvojata klima prvo ne e Nordic tuku e EU model....potpolno isto kako sto Amber modelot za EU ne e ist so Amber Nordic modelot.

Eve ja tvojata 3.5ka za EU pazar so kompresor od 9.000btu a so slicna cena kako 3.5kata Nordic vo Finska i oznaka *VGHZ a ne samo *VG :D
LN35 EU.jpg

LN Nordic modelot ima pobajagi pojak kompresor ;)
LN Nordic1.jpgLN Nordic2.jpg
Автоматски споено мислење:

VTT тестови scanoffice ги прават на најслабите/најекономичните модели 9ки или 2.5ки (околу 9000 BTU) како што пиша @GT1 ги има за Нордик моделите покрај за Амбер-от на Грее и за врвните модели на Мицу, Тошиба, Мицу Хеви, Панасоник.... не се многу, може да се споредат на брзанка.
Pak si greska....na VTT se testirani najskapite klimi i skoro site se deklarirani do -30, a testirani se zasto cenite na tie modeli e bajagi povisoka od EU modelite.... takov test lugeto sto gi baraat tie modeli nemozat da procitaat na Eurovent zasto testiranjeto na Eurovent e bukvalno pretplata, moze tripati u godinata da ti ja testiraat klimata i za toa da ti pratat debela faktura.
Ovde ke im platata na VTT ednas i toa e toa, nemoraat da plakjaat na Eurovent arac za test na -15 ili -30 tripati godisno.

Последно уредено:
tumblr_pef7jlokEz1w3qc55o2_500.gif

Tvojata klima prvo ne e Nordic tuku e EU model....potpolno isto kako sto Amber modelot za EU ne e ist so Amber Nordic modelot.

Eve ja tvojata 3.5ka za EU pazar so kompresor od 9.000btu a so slicna cena kako 3.5kata Nordic vo Finska i oznaka *VGHZ a ne samo *VG :D
Прегледај го приврзокот 268811

LN Nordic modelot ima pobajagi pojak kompresor ;)
Прегледај го приврзокот 268814Прегледај го приврзокот 268812

Pak si greska....na VTT se testirani najskapite klimi i skoro site se deklarirani do -30, a testirani se zasto cenite na tie modeli e bajagi povisoka od EU modelite.... takov test lugeto sto gi baraat tie modeli nemozat da procitaat na Eurovent zasto testiranjeto na Eurovent e bukvalno pretplata, moze tripati u godinata da ti ja testiraat klimata i za toa da ti pratat debela faktura.
Ovde ke im platata na VTT ednas i toa e toa, nemoraat da plakjaat na Eurovent arac za test na -15 ili -30 tripati godisno.

Не си ме разбрал, поистоветив 25ка нордик и 35ка не-нордик LN модел на Мицубиши

Во целиот пост погоре зборував за NORDIC 2.5kw моделите од 9000 BTU за кои читав на финскиот форум и се тестирани со scanoffice.fi VTT тестовите.
Ги имам и јас сервисните доста детално споредувано меѓу овие два (25 нордик и 35 не-нордик) LN модели на Мицубиши...
Така да LN25 нордик VGHZ моделот го има истиот компресор (SVB092FBAMT) со овдешниот LN35 не-нордик VG модел

LN25VGHZ.png LN35VG.png

Како влијаат разликите во напоните и електрониката појма си немам, битно компресорот е исти.

Од тоа што до сега го исчитав во нишката за Mitsu LN на тој форум, можам да кажам дека 80% од пишаните постови беа од корисници на LN25 а многу поретко со LN35 или LN50.
Замислете дури и таму имаше дискусија дека некоја фирма ја правела македонската.... баш легално официјално увезувале не-нордик модели и ги прилагодувале со инсталирање на греачи на тацна и со маркер допишувале HZ назнаки на надворешната при што ги продавале по пониска цена.

Можеби е off topic ама да пробам тука.

Сакам да прашам за искуство со ладење на спална соба со клима уред. Се работи за две спални соби од по 11-12 квардатни метри. Куќата е солидна тврда градба но без изолација. Греењето ми е ОК бидејќи имам централно греење со тврдо гориво но летно време во спалните соби е топло и многу непријатно за спиење. Куќата е специфична со скалишен меѓупростор внатре па е тешко да се постави клима во ходникот што индиректно би го ладела просторот (најчесто решение во станови или куќи на еден спрат).

Дали спиењето со вклучен клима уред во спална навистина е непријатно и може да предизвика вкочанување на врат итн или не?

Не си ме разбрал, поистоветив 25ка нордик и 35ка не-нордик LN модел на Мицубиши

Во целиот пост погоре зборував за NORDIC 2.5kw моделите од 9000 BTU за кои читав на финскиот форум и се тестирани со scanoffice.fi VTT тестовите.
Ги имам и јас сервисните доста детално споредувано меѓу овие два (25 нордик и 35 не-нордик) LN модели на Мицубиши...
Така да LN25 нордик VGHZ моделот го има истиот компресор (SVB092FBAMT) со овдешниот LN35 не-нордик VG модел

Прегледај го приврзокот 268832 Прегледај го приврзокот 268833

Како влијаат разликите во напоните и електрониката појма си немам, битно компресорот е исти.

Од тоа што до сега го исчитав во нишката за Mitsu LN на тој форум, можам да кажам дека 80% од пишаните постови беа од корисници на LN25 а многу поретко со LN35 или LN50.
Замислете дури и таму имаше дискусија дека некоја фирма ја правела македонската.... баш легално официјално увезувале не-нордик модели и ги прилагодувале со инсталирање на греачи на тацна и со маркер допишувале HZ назнаки на надворешната при што ги продавале по пониска цена.
ПартЛистата или по нашки списокот на делови кои се вградени во едниот и другиот модел ја покажуваат разликата, твојот модел различен не само по компресорот туку у старт иде и друга електроника матична плоча со друг Part No., Нордискиот модел иде со дополнителни греачи на тацна и ред други заштити која го доведува до тој капацитет измерен на VTT и не е само компресорот тука битен кога многу други делови се различни.
Твојата, има матична плоча под кодно име-шифра на продукт E12 Y85 451 а Нордик моделот има електроника со друга шифра E12 Y97 451 ....гледаш ли дека тоа се ралични делови и дека НЕ се исти електониките ?
LN35 EU MB.jpgLN Nordic MB.jpg
Во Нордик верзијата VGHZ (која ти ја немаш) вграден е и DEFROST HEATER дел обележан со шифра E12 Y96 526, ти немаш таков дел-грејач така да не си го мери со немерливо.
LN35 EU nema grejac.jpg

LN Nordic grejacjpg.jpg

И za kraj MUZ-LN25-VGHZ (pak ke naglasam onaa sto ti ja nemas) i ja sporeduvas so VTT testot za tvojata ima Maticna ploca koja veza nema so tvojata MUZ-LN35-VE i plus ima Defrost Heater grejac natacna koj ti go nemas....ukratko toa se razlicni modeli kako hardverski taka i softverski Mnooogu razlicni.
LN25 MB.jpg

И за крај разликата ја дал и самиот Производител, Нордик моделот има Енергетска и за Ладна зона...твојата не е тестирана за Ладна зона и стојаt X ovi za Ladna zona, Енергетската важи до -10, нема ТЕСТ на -15 и ред друго што иде уз тоа ако се познаваат Климатските зони.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Јас на крајот од Дони Дарко имам пуштено солзичка.
Исто така горчина ми дојде на Me and Earl and the Dying girl.

На Into the wild крајот исто, макар шо сам се сјеба братот.

Znaci ne samo Gree, I tvojata Mitsu 9k ima kompresor od 12k, taka kazi.
Koga kazuvas kolku vlece, kazi I kolku dava kw vo sporedba so drugite.

Она што го забележав во тие графиконите од VTT тестовите го поддржува тоа зашто Грее-то е единствена од тие тестирани модели која максимално повлекува ~2.2kw.... сите останати се држат 1.5kw-1.7kw.

Прегледај го приврзокот 268791

Еве ти од Mitsubishi LN25VGHZ па ти спореди со Амбер-от и кажи

На горната слика - Графикон за произведена топлина при различна надворешна температура во период од 50часа:
- розова - произведена топлина во вати - се следи на скалата од лева страна
- светло плава - потрошувачка на електрична енергија во вати - се следи исто на скалата од лева страна
- темно плава - надворешна темература со скала од десна страна

На долната слика - Графикон за инстантна моќ во период од 50часа
- розова - произведена топлина во вати
- темно плава - потрошувачка на електрична енергија во вати
+ Цик-цак линиите претставуваат дефрости (мислам, не сум 100% сигурен)

VTT LN25VGHZ max.png

А еве ти и графикони со споредба на топлотен коефициент за Амбер 9ка и Митсу 25ка
Црвената линија е измерен топлотен коефициент
Плавата е заокружена вредност

VTT GWH09YD.png VTT LN25VGHZ.png

И za kraj MUZ-LN25-VGHZ (pak ke naglasam onaa sto ti ja nemas) i ja sporeduvas so VTT testot za tvojata ima Maticna ploca koja veza nema so tvojata MUZ-LN35-VE i plus ima Defrost Heater grejac natacna koj ti go nemas....ukratko toa se razlicni modeli kako hardverski taka i softverski Mnooogu razlicni.

Добро бе :)
Свесен сум дека има разлики, и до сега научив сам да ги увидам разликите, покрај тоа доста е еднаш да го пишеш не мора три пати да го нагласуваш па да го праиш ко да се разлика ко воз и магаре, пошто не се.

Башка тоа пишав погоре дека имало ситуација да во финска го прилагодуваат и продаваат европскиот модел

Еве најдов дел од дискусијата на тој форум, додуша малку е фушарски преведно од фински на англиски со гугл транслејт
ln1.png

ln2.png

Еве имало и официјални објави za ova на scanoffice.fi

Последно уредено:
И тука се избацуе Рон со: "Уа, плачковци, и вие сте ми биле филмомани." :D

И тука се избацуе Рон со: "Уа, плачковци, и вие сте ми биле филмомани." :D

Па плачковци сте кога немате мадиња да цитирате. Ти и другарчето твое вато што не знае каде треба точка и запирка да стави у долгометражните постови, кои ги пишува без никаква кохезија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom