Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
of ako sakas da gazis gavol ipol ke ti ispadni... gredi daski ovo ono... aj moze ke se najdi nekoj na forumov sto redel taka...

За редење не е проблем. Добри ракавици и маска на нос (може медицинска). Ама за газење не препорачувам.

А стиродур ако ставам (тој цврстиот стиропор) тогаш ќе може да се гази ?

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Pomognete da se resam za soba od 13 kvadrata dali podobro ke funkcionira inverter 09 ili 12ka so ogled deka e mala soba i izolirana zalepena vnatresno so stirodur 2sm i koj kee poekonomicen

Последно уредено:
Не може ни стиродур. Како прво го фалсификуваат. Го декларираат како 38-ка, а тој всушност е 28-ка. Од газењето брзо ќе попушти.

Си размислил ли одоздола да се залепи стиродур и да се премачка?

Не може ни стиродур. Како прво го фалсификуваат. Го декларираат како 38-ка, а тој всушност е 28-ка. Од газењето брзо ќе попушти.

toa ke mu bide najizvodlivo.... samo ako ima nervi da gi trpi majstorite 2-3 dena :)

Како мислиш одоздола?
Од собата на таванот да се стави стиродур, и ќе мора на сите соби истото да се прави ?

Ja sam kod mene na tavan stavio mineralnu vunu Knauf 10cm, a samo po sredini tavana napravio 0,5m široku stazu da može sa se hoda tako što sam stavio stiropor i preko stiropora OSB daske. I kad zgazim na dasku stiropor neće da pukne. Ali moraš CEO tavan da izoliraš betonsku ploču, inače nema efekta izolacija. Mineralna vuna (mekana) Knauf je DUPLO jeftinija od stiropora, i mnogo znači za izolaciju. A i lepše je u sobama kad je plafon izolovan. Bez izolacije plafon "potroši" 40% energije za grejanje, a sa 10cm izolacije gubici kroz plafon se smanje na 10%

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Последно уредено:
A shto ako nemash betonska ploca? Pretpostavuvam vo toj slucaj ne mora da se izolira cela ploca...?

Kakvu god ploču da imaš, na to što imaš ide izolacija. Ako nemas ploču, izolacija ide pod krov, ali to je skuplje jer je veća površina krova od površine ploče. Po JUS-u (nekad bilo) izolacija ide pod krov, a ne na ploču, ali ako se ne gazi na tavanu onda je jeftinija i lakša opcija izolovati ploču sa gornje strane

Дечки, какво мислење имате за следнава клима.

Се работи за клима како што вели увозникот многу продавана со северна Америка, северна Европа...кај што е салам ладно...има доста добар SCOP од 5,1 и спаѓа во A+++ група.
На хартија доста добри перформанси за цената...но дали некој има искуство со оваа фирма?

@Strelec Po nikoja logika ne si trebel na AutoFan da ja stavish FHto vo taa situacija shto ja opishuvash. Zatoa postojat kopcinja Turbo/Powerful i slichno, za vo takvi situacii kako tvojata vo koja shto si se nashol, da moze brzo, bez mnogu filmanje, da se stopli sobata, a koga ke postigneshe temperatura, ke si ja namaleshe i ke si ja staveshe na AutoFan. Po nikoja logika ne si trebel na AutoFan da ja stavish klimata.
A zosto na ladenje na auto fan mitsu FH GI menuva brzinite a na greenje jok. :)

@Jimmy Ovo po podacima mnogo liči na Gree Viola. Samo bih uzeo sa oprezom podatak o SCOP, jer neki vole da daju taj podatak za toplu zonu, a mi smo čak više hladna nego srednja, a ako je to slučaj onda je SCOP oko 4. Sa druge strane ova klima ima SAMO 4.5kW u maksimumu, i kompresor od 1500W. Slabašno...

Dali nekoj znae koj se uslovite za zemanje na subvencii do 1.000 evra
Osven pecka na drva koj se drugite uslovi ?
Ima li nekade objaveno ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom